Half-Life'taki Citadel Aslında Ne Kadar Büyük?

Merdivenlere ciğer yetmez

Beni oyun dünyasına çeken oyunlardan biri orijinal Half-Life olmuştu. O günden beri adeta bağımlısı olduğum serinin her oyununu aynı keyifle oynadım. Fakat hayatımın hiçbir döneminde yazar Marc Laidlaw'a mail atarak Citadel'in uzunluğunu sormak aklıma gelmemişti. Serinin bazı hayranları bu sorunun cevabını arayarak 2.569 metre uzunluğa ulaşmıştı. Hatta resmi wiki hesapları da 2012 yılında varılan bu sonucu baz almaya devam ediyor.

Aradan geçen 9 yılın ardından ise ortaya yeni bir iddia atıldı. Bu iddiaların sahibi olan Rscreamroad, oldukça ilginç matematiksel yöntemler ile Citadel'in boyutunu tekrar değerlendirdi. Yaklaşık 9 senedir bu proje üzerinde çalıştığının altını çizen Reddit kullanıcısı, problemin yapılan hesaplarda olduğunu söylüyor.

Hepimiz Half-Life 2'nin sonunda Citadel'e konuk olduk hatırlarsanız. Yapılan hesaplarda Citadel'in genişliğinin 250 metre olduğu söyleniyor fakat Rscreamroad'un da belirttiği gibi bu çok da tutarlı bir sayı değil. Çünkü Citadel'in içerisi, sanıldığından çok daha büyük.

Bunun için çeşitli araştırmalarda bulunan Reddit kullanıcısı, en son çare olarak Citadel'in tepesindeki sahneyi serbest bir kamera yardımıyla incelemiş. Citadel'in tepesinden görünen City 17, ufacık bir silüet olarak kaldığı için dostumuz bunun bir uydu görüntüsü olduğu sonucuna varmış. Yaptığı araştırmalarda oyun verileri içerisinde bulduğu detaylar ise kendisini haklı çıkartmış.

Citadel'in tepesinden gördüğümüz City 17 silüeti aslında New York'a aitmiş. Uydu görüntülerinin ise 8.773 metre yukarıdan çekildiği belirtilmiş durumda. Yani Citadel'in tepesindeyken yere neredeyse 9.000 metre uzaktasınız.

Bu da işin rengini bir hayli değiştiriyor. Rscreamroad'un verilerine göre Citadel'in belirtilen 250 metrelik genişliği de aslında tam 860 metre. Hatta Citadel'in 230 metre kadar yerin dibinde olduğu da belirtilmiş.

Bu durumda Citadel, Barad Dur'dan bile çok daha büyük.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum