Happy Birthday Şarkısı Artık Warner Bros’a Yılda 2 Milyon $ Kazandıramayacak

Gelsin pastalar, sönsün mumlar

İşte size ilginç bir haber. Warner Bros’un dünyanın dört bir yanında kullanılan “Happy Birthday To You!” şarkısından yılda 2 milyon dolar civarında telif ücreti kazandığını biliyor muydunuz? Ben de bilmiyordum vallahi… Sevgili Sinan’ın dün yolladığı bir haber sayesinde aydınlandım.

“Happy Birthday,” Guinness Rekorlar Kitabı’nda dünya çapında en çok bilinen İngilizce şarkı unvanına sahip. Dünyanın ilk müzikli telgrafında kullanılan şarkı da o, Apollo 9 görevi sırasında uzayda söylenen ilk şarkı da. Ve New York Times’ın yazdığı habere göre kullanım hakları 1988’den beri Warner/Chappell şirketinin elinde.

Söz konusu telifin şartlarına göre şarkıyı evde söylediğinizde hiçbir sorun yok, ama ticari olarak kullandığınız takdirde 5.000 ila 30.000 $ arası bir ücret ödemek zorunda kalıyorsunuz. Buna filmler, televizyon dizileri, telefon zilleri, e-kartlar hatta restoranlar bile dahil. Ve Warner Music Group kendisinden yılda 2 milyon dolar kazanıyor. Düşünebiliyor musunuz?

Ancak geçtiğimiz günlerde Los Angeles Bölge Mahkemesi telifin geçersiz olduğuna karar vermiş. Şarkıyla ilgili bir belgesel çekmek isteyen bağımsız bir yönetmen tarafından açılan ve 2013’ten beri süren davada yargıç, iddia edildiğinin aksine şarkının yazarının belli olmadığına karar vermiş. Bu da satın alınan telifin geçerliliğini otomatikman düşürüyor.

Öte yandan bugüne kadar bu telif hakkını ödemekten kaçınmak için filmlerde ve televizyonlarda izlenen yollara dair kısa bir video hazırlanmış. İzleyince “Haaa! Demek ondan klasik şarkıyı kullanmaktan kaçınmışlaaaaar!” oluyor insan.

Bir yaşımıza daha girdik ansızın, alacağın olsun Warner Bros. Sen şimdi bu 2 milyonluk kaybının acısını DLC olarak çıkartmaya da kalkarsın…

YORUMLAR
Parolamı Unuttum