Hololens’e Dair Hayalleri Biraz Da Olsa Yıkan Açıklama

Biraz daha büyüse o görüş alanı, olmaz mı yahu?

Microsoft Hololens, VR’dan farklı olarak Augmented Reality (arttırılmış gerçekçilik) yolunda ilerliyor.

En son E3 Microsoft konferansında Minecraft’a dair sunumları o kadar başarılıydı ki, geleceğin gerçekten de “gelmiş” olduğunu düşündürüyordu herkese.

Ama problem şu ki, Microsoft’un bize gösterdikleri pek de gerçeği yansıtmıyor.

Ocak 2015’ten bu yana farklı konferanslarda Microsoft, Hololens’i insanlarla buluşturdu. Her seferinde de hologramların görünüşünü geniş kitlelere sunmak için özel bir kamera kullandı. Bu kameranın özelliği, sunulan hologramları kameranın tüm görüş açısına yerleştirerek göstermek. Ama Hololens’i kullananlar olayın bundan çok farklı olduğunu söylüyor her yerde.

Gördüğüm andan beri sıkı bir takipçisi (ve çok da heyecanlı olmayan bir hayranı) olarak Hololens’e dair bulabildiğim her türlü yorumu okuyorum ben de. Ama sağolsun, Polygon bugüne kadar benim de okuduğum deneyimleri derlemiş. The Verge, Polygon, TechCrunch, TechRadar ve daha birçok kaynak aynı noktada birleşiyor: görüş alanı ortalama bir akıllı telefon ekranından bile daha küçük. Gönül isterdi ki kendi deneyimimizi aktarabilelim, ama Oculus Rift'in iki modeli ve Project Morpheus ile birlikte VR dünyasında bir deneyim sahibi olsam da Hololens'e elimi süremedim henüz.

 Polygon'un alanı örneklediği görsel.

Ama Hololens, an itibariyle bir prototip. Yani gelişecek, son ürün olmadan önce biçim değiştirecek. Teknik detayların birçok kısmı çözüldüğü ve alet çalıştığı için (bugüne kadar doğru çalışmadığına dair herhangi ciddi bir makaleye rastlamadım) akla gelen en iyi çözüm görüş alanının büyümesi. Ama tüm bu yazılara ce Ocak 2015’ten beri gelen yorumlara rağmen bu konuda Microsoft kanadından bir açıklama gelmedi…

…ta ki Giant Bomb’un yaptığı bir röportaja kadar.

Hololens konusu için 03:12:00'a atlayabilirsiniz.

16 Haziran’da E3’ün ilk gününü Phil Spencer ve Kudo Tsunoda’nın bulunduğu segmentte Hololens konuşuluyor. Soru ise basit, görüş alanı artar mı? Cevap ize üzücü: Görüş alanının son kararı alınmış değil ama büyük bir değişim de olmayacaktır.

Hololens, özellikle etrafta bilgisi geçen ve Halo 5: Guardians’daki Warzones özelliğinin tanıtımı için kullanılan şov da dahil olmak üzere kullanan herkesi heyecanlandırmış durumda. Benim gibi daha kullanmadan kenara para ayırmaya başlayanlar bile var. Ama görüş alanı sorunu çözülmezse, Hololens’in bırakın kütlelere yayılmasını, net şekilde yazılım desteği almasını bile mümkün görmüyorum ben.

En azından ikinci, belki üçüncü nesil Hololens bu konuda ciddi bir adım atarsa da çok geç olur mu? Bunun cevabını Hololens’in çıkışında ve yazılım geliştiricilerin sunduğu destekte göreceğiz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum