İlk Bakış - ArcheAge

Yolunu gözlediklerimizden.

 

 Bu yazı daha önce Oyungezer Dergisi'nde yayınlanmıştır.

Dünyanın öbür ucunda oynanan bir DVO bizi neden bu kadar ilgilendiriyor?

XL Games’in uzun süredir üstünde çalıştığı bu DVO’ya kafayı taktık. Taktık takmasına ama, Korece kaynaklar ve oyun videolarından kafamız dönüyor. Gelin, hep birlikte bu sebeplere tek tek bakalım:

#1

Oyunda üç koca kıta var. Bu üç koca kıtanın arasında bulunan denizler ise, oyunun diğer bir parçası. Her bir kıta oyuncuya farklı oynanış alıkşanlıkları sunuyor. Üstelik Cry Engine ile gözümüzü alan, harika manzaralar sunabilecek bir dünyaya sahip.

#2

Oyunda birbirinden farklı 10 adet meslek var ve birinci, beşinci ve onuncu seviyelerde birer meslek seçiyorsunuz. Bu 10 meslekten seçeceğiniz üç tanesiyle karakterinizi şekillendiriyorsunuz ki, yaklaşık 120 farklı sınıf demek bu. Evet, 120 farklı sınıf. Tabii aralarında favori olanlar olanlar ama, eğer ki cesur olup istediğinizi yapmak isterseniz dünyalar sizin.

#3

Bu 120 sınıf sadece dövüş için değil doğal olarak. Evet, dönemin Themepark MMO’larında eksik olan bir özelliğe sahip Archeage. Oyunda kimseyi öldürmeden kendinize bir konum elde edebilirsiniz. Oyuncu yönetimindeki ekonomi, detaylı zanaat sistemi ile birleşince sınırsız imkanlar tanıyor oyuncuya.

#4

Zanaat konusunda Archeage’in sınırları gerçekten çok geniş. Oyunda ev, kale, araç, gemi, teçhizat, yapabileceğiniz şeyler çok çeşitli. Üstelik bu konularda adım adım her türlü hammaddeyi takip etmeniz lazım. Yani ağacı dikmeli, oradan odunu almalı, o odunu ev için kullanmalısınız.

#5

Ağaç dikmek dedim. Evet. Hata değil. Gerçekten ağaç dikmek. Bunun yanında ekin de ekmek, büyük ya da küçükbaş hayvan yetiştirmek, Anadolu kekiği üretmek için kendinizi adamak sizin tercihiniz. Bu arada, dünyaya kattığınız binalarda kaplama olarak istediğiniz görseli koyabildiğinizi söylesek?

#6

Oyunun kuzeyinde bulunan kıt’a, oyuncular tarafından tümüyle şekillendirilebilir durumda. Zaten bütün o şehirler, evler, medeniyetler orada kurulabiliyor ki, oyuncuların katkılarına göre değişen bir sunucu söz konusu. Siz ne yaparsanız, ne eklerseniz oyunun alanları buna göre şekillenecek. E tabii, birinin gelip sizin ekinlerinizi kesmesi ya da kalenize yok yere saldırma şansı da var.

#7

Ama korkmayın, oyunda tam kapasite bir de hukuk sistemi bulunmakta. Sanal yaşamınıza çomak sokanı şikayet edebilir, yakalanmasını sağlayabilir, ardından tam kapasite bir mahkemede yargılatabilirsiniz. Eğer suçlu bulunursa, merhaba hapishane günleri.

#8

O üç adanın ortasında deniz var demiştik. O deniz, içinde gezilebilecek gemiler olmadan olmaz. Yapımı çok meşakkatli olsa da bir gemi sahibi olabilir, gezip tozabilirsiniz. Kraken’ler ve yine taraf değiştirmiş korsan oyunculara ise dikkat edin. O gemi tümüyle güme gidebilir.

#9

Korsanlar, gezginler, uçmak isteyenler... Evet. Oyunda erken seviyelerde aldığınız Glider’lar ile süzülebilirsiniz. İlerleyen seviyelerde yükselme mekaniği de ekleniyor ki, Kıtalar sizin oyun alanınıza dönüşüyor. Farklı yer binekleri, buharlı arabalar, ne ararsanız var oyunda.

#10

PvP ise, başlı başına bir konu. Dev kuşatmalardan yeraltı örgütü kurmaya, kahramanlığa soyunmaktan insanların yaşamına çomak sokmaya kadar her türlü seçenek şu anki sunucularda sunuluyor. Batıya uygunluk sürecinde ne kadarını kaybeder, göreceğiz.

 

HER ŞEY TOZ PEMBE DEĞİL AMA

Tabi Archeage yumuşacık bir pamuk şeker değil. Hala batması muhtemel dikenleri var:

Oyunun dövüş ve görev mekanikleri WoW-vari sistemlerle aynı. O nedenle sıkıcılık baş gösterebilir.

Hukuk sisteminin ne kadar verimli çalıştığını tam kestiremiyoruz. Batıda bu işin sistemi ne olacak, bilmiyoruz.

Oyunun dövüş dışı aktivitelerinin derinliği, oyuncuları korkutacak cinsten. Aynı şey PvP mekanikleri için de geçerli. Kendinden emin, birbirine saygılı bir topluluğu olmazsa, oyun bu kısımlarda çok sıkıntı yaşayabilir.

Avrupa ve Amerika dağıtımcısı Trion. Ama Trion, bu yaz firma işi düzenlemeye girdi. İnsanlar işten çıkartıldı, Temmuz ayından beri ses yok ne yazık ki. 22 Temmuz’da James “Elrar” Nichols çalışmaların devam ettiğini söylese de, gergin bekleyiş devam etmekte. Son zamanlarda ufak bir röportaj verdiler ama, oyunun ilerleyişi ile ilgili bilgiler gelmedi ne yazık ki.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum