İnceleme:inFamous: First Light

Leziz Lümenlerin Gücü Adına!

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

Elde popülerleştirmeye çalışılan bir fikri mülk varsa ve firma bunu senaryo, tema, karakterler gibi oyuna özgü elementlerle yapmaya çalışıyorsa içim yumuş yumuş olur benim. Belki de bu nedenle inFamous oyunlarına karşı hep bir hassas noktam oldu. Sucker Punch’ın markayı çevrelemeye çalıştığı bir zaman çizelgesi, karakter örgüsü, kısaca tematik bir çabası var. Ama be arkadaş, Second Son’dan çekip çıkara çıkara Fetch’i mi çıkardınız yahu? Üstelik bu kadar yağdan bir dramla mı yaptınız bunu? Otur hele Sucher Punch, konuşacaklarımız var.

BENİM HİÇ GÜCÜM OLMADI ABİ!

Second Son’ı oynadıysanız, Abigail Walker’ı hatırlarsınız. Gerçi onu ‘Fetch’ ismiyle ve neon gücüyle hatırlamanız daha olası. İşte şimdi, First Light’ta Fetch’in geçmişini inceleme şansına erişiyoruz. Başta söylediğimi tekrar söylüyorum, D.U.P.’nin başındaki Brooke Augustine gibi bir karakter varken, Onu da geçtim Eugene gibi video oyunlarından gücünü alan ilginç birisi varken neden Fetch? Ah bir bilsem…

first-light-1

Oyun, Second Son’dan yaklaşık 2 yıl öncesini anlatarak başlıyor. Daha doğrusu Fetch, Augustine’e geçmişini anlatırken biz de oynuyoruz. Kardeşi Bülent (sayfadaki kutuya bakınız) ile Seattle’ı terk etmeye çalışan Fetch’in başı Akuralılar ile derde girer. Genel olarak Adidas mağazası soyup, üniforma olarak eşofmanı şart koşan bir mafyadır bu Akuralılar. Araya başka karakterler girer, ara ara D.U.P. üssünde yeni elde ettiğimiz güçleri denediğimiz meydan okuma bölümleri ile karşılaşırız ve oyun kendisini Second Son’a bağlar. Ne o, kısa mı geldi? First Light, 3,5 saatte tüketilebilecek bir oyun. Evet, DLC gibi. Ama fiyatı 45 TL, yani azıcık kafa karıştırıyor.

Oyunda harita anlamında (Karlı dağlar hariç) bir yenilik yok. Elimizin altında aynı Seattle var, ama sadece kuzey kısmı. Yani Second Son’dakinden daha küçük bir alandasınız. Üstelik sadece neon gücü var, diğerleri yok. Augustine mevzusunu burada yine hortlatacağım (ağırıma gitmiş, belli). Beton gücü, Second Son’da hakkı en çok yenen güçtü. Keşke onun becerilerini, afilli animasyonlarını yaşayabileceğimiz bir karaktere yatırım yapılsaydı. NİYE FETCH YAAA?!?

 

BURALAR HEP KOŞU YOLU

Oyunda güç geliştirmeleri, yan görevler gibi sistemler hâlâ mevcut. Hem bu sefer etrafta hızlı yolculuğu sağlayan neon çemberler var. Bunların içinden yuvarlağa basılı tutarak geçerseniz daha da hızlanıyorsunuz. Hatta kimi lümenleri toplamak için bu temada yarışlar yapmanız lazım. Evet, oyunda geliştirmeleri lümenleri toplayarak alıyorsunuz. İsim komik gelebilir, yerelleştirmenin gazabına hoş geldiniz. First Light, diğer Sony oyunlarına göre daha sallapati bir yerelleştirmeye sahip. Detayları ise (Bülent ismini okuyunca gidip bakmadıysanız) kutuda sizi bekliyor.

first-light-2

Oyunun 3,5 saatlik senaryosunu bitirdiğinizde, geriye meydan okuma haritaları kalıyor. D.U.P.’nin bir çeşit eğitim / hapis alanında bu meydan okumaları yapıyorsunuz. Ama “meh” yani. Bunun için 45 TL vermek mantıklı bir tercih değil.

Sucker Punch’a en çok bu yapım çilesini Fetch’e ve onun zayıf aile dramına harcadığı için kızgınım aslında. Altı biraz dolsaymış, Fetch ve abisi arasındaki ilişki biraz daha takip etmeye değer olsaymış, çok bir Emrah olmasaymış mesela. O zaman kabul ederdim Fetch’i. Ha derlerse ki “elde bütçe çok, tüm karakterlere yetecek kadar var” diye, o zaman bu sözlerimi mutlulukla yutabilirim. Ama hiç sanmıyorum. O nedenle boşa sıktın bu sefer inFamous, beni bile bu kadar sızlandırdıysan eğer vay haline.

NOT

5

KÜNYE

OYUN İSMİinFamous: First Light (PS4)

Tür: Aksiyon

Yapım: Sucker Punch

Dağıtım: Sony Computer Entertainment

Kutulu Fiyatı: -

Dijital İndirme: 45TL (PSN)

Yaş Sınırı: 16

Platform: PS4

Ne İyi?

-Görsellik yine aynı kalitede

-Sonlarda oyun bir kendine geliyor gibi

-Fetch’in seks objesi bir kadın karakter olmaması

Ne Kötü?

-Yerelleştirme fena

-Yenilik yok

-Fiyata karşılık içerik zayıf be

YORUMLAR
Parolamı Unuttum