İtalya'da ITALYyi Bulmak

Yansımalar

Assassin's Creed 2'yi oynadığımdan beri İtalya'yı görmek istiyordum. Floransa, Roma, Venedik ve daha niceleri... Ezio'nun o muhteşem hikayesinin geçtiği, batı medeniyetinin beşiği olan bu harikulade şehirleri bizzat görmek bu ay nasip oldu.

İtalya'yı gezerken, Floransa'nın 51 km güneyinde San Gimiggano adlı bir ortaçağ kasabasına düştü yolumuz (San Simiciano diye okunuyor). "Ortaçağ kasabası"nı üstüne basa basa yazıyorum, çünkü Toskana vadilerinin üstünde kurulu bu eski şehir sanki 15. yüzyılda düğmeye basılmış ve dondurulmuş gibiydi. Eski ama mükemmel korunmuş binaları, kırmızı kiremitleri, dev asma kilitli kapıları, ama hepsinden önemlisi, eskiden 70 adet olup günümüzde 12 tanesi kalmış olan 70 metrelik "kule evleri"yle, bu güzide şehri görmek muhteşem bir tecrübeydi benim için (her ne kadar Ezio'nun alakası olmasa da).

Bu turistik şehrin ara sokaklardan birine dalınca çok ilginç bir şey oldu.  Bana çok tanıdık gelen, daha önce birçok kez bulunduğum bir yeri görünce şoka uğradım! Evet evet, resimlerden anlayacağınız üzere Counter Strike'ın ünlü CS_ITALY haritasının, Counter Terrorist'lerinin başlangıç noktasıydı resmen burası yahu! Kaderim bir cilvesi olarak, ikiye ayrılan yollu ve ortasındaki daracık eviyle, işte karşımda duruyordu.

Garantiye almak için bir sürü resim çektim burada. Ve memlekete geri dönünce internette araştırma yaptım, acaba gerçekten burası orası mıydı? En nihayetinde oyunlardaki haritalar gerçek bir mekandan esinlenilmiş olsa bile, asla bire bir yansıtmaz gerçeğini, oyunun mekaniklerine göre tanınmayacak hale getirilir. Ve ortasında dar bir ev olan iki yolun kesiştiği birçok yer olduğuna eminim İtalya'da, netekim biraz araştırınca bir sürü "aha CS_ITALY burası!" diye yayılmış resim buldum nette.

Mesela bu:

Veya bu:

Hatta bu haritanın Almanya'daki bir şehirden ilham alındığını söyleyenler de vardı ortada (ki "göz var nizam var " demek istiyorum bunu paylaşan kişiye :)

Ama bence gerçek CS_ITALY burasıydı. İddiamı ispatlamak için, şehrin bu noktasına bağlı diğer yerlerini de hesaba katarak, CS_ITALY ile arasındaki bağı görmem gerekiyordu. Öyle de yaptım!

Mesela, oyunda bu ayrımın sağından gidince, sandıklarla çıkılan bir delik vardır bilirsiniz. Oradan hızlı T'ler CT'lere kan kusturabilir. Gerçekte sağ yoldan biraz ilerleyince gördüm ki deliğin olması gereken yerde bir pencereyle yola bakan bir üst kat gerçekten de vardı!

Hemen buranın sağındaki kemerin altından geçince tavukların olduğu bir pazar yerine gelirsiniz CS'de. Bu kasabada ise küçük bir meydana çıkıyor - ki burasının da ana haritayla işlev olarak örtüştüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ama buranın gerçekten CS_ITALY'ye ilham veren şehir olduğu yönündeki düşüncemi güçlendiren son ipucu, haritanın ilk versiyonundaki şu simge oldu:

Bu simge, Floransa'nın bayrağı, Sam Gimiggano'nun da bağlı olduğu şehir krallığının yani. CS'nin sonraki versiyonlarındaki haritalardaki kaplamalardan bu simge çıkartılmış olsa da, haritanın orijinalinde vardı  (eski adıyla DE_ITALY).

O akşam birlikte yemek yediğimiz bir Türk arkadaşın da "Bugünkü kasaba bir Counter Strike haritasına ne kadar çok benziyordu farkettin mi?..." demesiyle emin oldum: Kaderin bir cilvesi sayesinde yolum CS_ITALY'den geçmişti :)

Bu tür hoş sürprizlerin hayatı çekilebilir kıldığını düşünerek, bu anımı sizinle paylaşmak istedim. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

NOT: Olur da bir gün San Gimiggano'ya giderseniz, resmi olarak "Dünyanın En İyi Dondurması" ödüllü bir de dondurmacı var burada. Yemeden ayrılmayın sakın!

YORUMLAR
Parolamı Unuttum