Kerbal Space Program 2 - Erken Erişim İnceleme

Yeni uzay programımız eksiklerle geldi

İlk defa 2011 yılında hayatımıza giren Kerbal Space Program aradan oniki yıl geçtikten sonra yeni bir sürümü olan Kerbal Space Program 2 ile karşımıza çıktı. Kerbal Space Program 2, Gamescom 2019'da tanıtılmıştı ve erken erişime girmesi de dört yıl sürdü. Kerbal Space Program kendi evreninde, inşa ettiğimiz uzay araçları ile çeşitli seyahatler yapmayı imkan veren bir oyundu.

Kerbal Space Program 2'nin en büyük değişiklikleri ise yıldızlararası seyahat ve kolonizasyon gibi alanlarda olmuş. Artık Kerbal Space Program'daki gibi sadece kerbal system ile sınırlı değiliz ve artık kendi uzay kolonilerimizi kurabiliyoruz. Yeni grafiklerle gelen Kerbal Space Program 2 ayrıca ilk sürümüne göre daha kolay bir navigasyon sistemine sahip. Tabii şunu unutmamak gerekiyor, gerçekçi fizik ve mekanik özellikleri olan oyunu oynamak sandığınız kadar kolay değil.  

Gelen en büyük yenilikler tabii ki arayüzde yapılmış. Hem grafik olarak hem de kullanım açısından farklılıklar mevcut. Mesela uzay aracı parçalarını seçtiğimiz listelerin kendi içinde gruplanması oldukça hoşuma gitti ki bu özellik Kerbal Space Program 1'de bulunmuyordu.

Yeni oyuna başlarken uzay ajansınızın ismi ve logosu dışında artık renklerini de seçebiliyorsunuz.  Ayrıca uzay aracınızı inşa ederken parçaların renklerini de değiştirebilmeniz mümkün.

Hayal Dünyanızla Sınırlısınız

Kerbal Space Program 2 henüz erken erişim olduğundan sandbox dışında oyun modlarına sahip değil. Bu yüzden yapılacak görevler henüz oyunda bulunmuyor, bu da oyuna dair yorum yapmayı güçleştiren bir durum. Şimdilik kendi hayal dünyanız ile sınırlı şekilde istediğiniz uzay aracını inşaa edip uzay maceralarına atılmanız gerekiyor. Tabii erken erişim olmasının getirdiği bir diğer dezavantaj da bazı özelliklerin ve parçaların eksik olması. Mesela ısı kalkanı kullanabiliyorsunuz fakat henüz atmosfere girişte ısı etkisi oyuna eklenmemiş durumda. Bu yüzden ısı kalkanı kullanmak şu an için anlamsız oluyor.

Aracınızı inşa ederken kullanabileceğiniz parça yöneticisi bence muazzam bir özellik olmuş. Eski oyunda sürekli araç üzerinde parçaları fare ile seçip değişiklikler yapabiliyorken artık açılır kutular şeklinde tasarlanmış parça yöneticisi ile inşa süreçleri daha kolay hale gelmiş. Ayrıca yeni eklenen seyahat planlayıcısı da oldukça faydalı. Gitmek istediğiniz noktayı seçiyorsunuz ve size ne kadar güç gerektiğini gösteriyor. Bu bilgilerle mevcut aracınızı inşa edebiliyorsunuz.

Erken erişim olmasından kaynaklı bazı hatalar ise oyunu oynarken can sıkıyor. Benim oynarken karşılaştığım en büyük hata uçuş sırasındaki aşamaları ilerletememek olmuştu. Uçuşu geri alıp tekrar denemek biraz can sıkıcı bir deneyim oluşturdu bende. Ayrıca halihazırda bulunan uzay araçları aslında amacını gerçekleştiremiyor. Mesela Mun’a seyahat için bir araç düzenlenmiş ama motorları yeterli değil. Bu tarz eksiklikler erken erişim sürecinde beklenen şeyler ama yine de oyun oynarken hoş bir his bırakmıyor. Öyle ki oyun hataları sebebiyle Mun görevini bir türlü yerine getiremedim. Artık yaşlandığımdan mı bilemiyorum ama sürekli hatalarla uğraşmak insanı gerçekten de bayıyor.

Tüm bu hataların güncellemelerle düzeltileceğini umarak, oyunun açılışındaki kısa videonun ve oyun grafiklerinin oldukça hoşuma gittiğini söyleyebilirim. Ayrıca birden fazla fırlatma rampası, deniz üzerinden fırlatma imkanı gibi yenilikler, özellikle yeni teknolojileri ve kolonizasyonu işaret eden özellikler olmuş.  Bunun dışında yeni oyuna başladığınızda her binada gelen küçük tanıtıcılar oyunu öğrenmek için oldukça güzel düşünülmüş bir ayrıntı.

Kerbal Space Program oyununun ilk versiyonunu otuz saatten fazla oynamıştım. Kerbal Space Program 2'yi ise erken erişim hataları ve bazı modların oyunda olmaması sebebiyle yaklaşık 3-4 saat oynadıktan sonra izlenimlerimde edindiğim artı ve eksi yönleri ise şu şekilde;

Artılar

  • Henüz mevcut olmasa da multiplayer beni heyecanlandırıyor. Arkadaşlarınızla birlikte kolonizasyonunuzu uzaya taşımak eğlenceli bir aktivite olabilir
  • Uzay aracı inşası sırasında getirilen parça listelemeleri, parçaların gruplanması, seyahat planlayıcısı gibi özellikler oyunu oynamayı kolaylaştırıyor.
  • Grafikleri oldukça beğendim
  • Ses efektleri gerçekten harika, roket sesleri gerçek seslerden alınarak yapılmış.

Eksiler

  • Oyunun fiyatı oldukça yüksek, ülkemiz için özel fiyatlandırma olmalı diye düşünüyorum.
  • Erken erişim olmasının getirdiği hatalar. Eksik özellikleri görmezden gelsek bile bu hatalar oyun oynamayı zorlaştırabiliyor
  • Yine erken erişim kaynaklı, görevlerin olmaması can sıkıcı bir durum. Oyuna yeni başlayanlar için ne yapacağım şimdi sorusunu sordurmuyor değil.
  • Eksiklikler, hatalar derken oyun sanki erken erişimin de erkeni gibi olmuş.

Ara Karar: Kerbal Space Program 2 şu an bazı özellikler bakımından ilk oyunun gerisinde kalıyor olsa da, vaadettiği şeyleri gerçekleştirirse güzel bir uzay simülasyon oyunu olabilir. Fakat mutlaka ve mutlaka fiyatını ülkemize göre uyarlaması en azından Türk oyuncular için önemli.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum