Geçen Ayın En İlgi Çekici Kickstarter Oyunları

Aralık'ta neler el üstünde tutulmuş?

Kickstarter, artık büyük bir oyun mecrası hâline geldi.

Kickstarter üzerinden rüyalarını gerçekleştirme şansı elde eden projelerin sayısı gün geçtikçe artarken yollarını rahatça gözleyebilin diye Aralık ayı içinde başarıya ulaşan Kickstarter projeleri arasından en dikkat çekici 5 tanesini sizler için seçtik.

The Mandate

Tür: Bilimkurgu, RYO

Proje Sonucu: $701,010 (istenen $500,000)

Planlanan Çıkış Tarihi: 2015 başı

Proje Sayfası

Yüzlerce insanın evim dediği bir yıldız gemisinin kaptanı rolündesiniz. Birlikte savaşacak, birbirinize ayak uyduracak, kayıpların hüznünü içinizde hissedeceksiniz.

Yaşı yetenler hatırlar, Cannon Fodder’da kontrol ettiğimiz ilk iki asker Jools ve Jops ile o kadar çok savaşa katılır, ikisiyle de öyle bütünleşirdik ki içlerinden biri öldüğünde resmen yıkılırdık. Bu hissiyatı koca bir yıldız gemisine yayma fikri başlı başına çekici olsa da Mandate bundan çok daha fazlasını vaat eden bir oyun.

Mandate’te gemimizdeki subayları biz seçecek, isimlerini biz verecek, dilediğimiz gibi kişiselleştirip stratejik yeteneklerine karar verebileceğiz. Bu subaylar gemideki mürettebattan sorumlu olacaklar. Biz hata yaptıkça gemideki aileler parçalanacak, insanlar ölecek, subaylara verdiğimiz emirler mürettebatın davranışlarını doğrudan etkilemeye başlayacak.

Perihelion’un iddiasına göre verdiğimiz tüm kararlar etrafımızdaki dünyayı ve mürettebatımızı etkileyecek ve bu etkiyi diyalog tekerinden seçtiğimiz seçeneklerle değil, bizzat yaptığımız işlerle sağlayacağız. Göreceğiz bakalım.

Bünyesinde macera ve RYO öğeleriyle dolu hikaye kısmı, ekonomik, diplomatik ve politik öğelerle dolu stratejik kısım ve uzay savaşı ve diğer gemilere çıkarma yapma imkanı sunan bir taktik kısım bulunduran bu oyunu merakla beklemeyelim de ne yapalım?


Stasis

Tür: Korkulu Morkulu Bilimkurguluİzometrik Adventure

Proje Sonucu: $132,523 (istenen $100,000)

Çıkış Tarihi: 2014 sonları

Proje Sayfası

Aralık sayımızdaki DVD’de verdiğimiz alfa demosunu oynadıysanız Statis’in ne kadar iddialı bir oyun olduğunu görmüşsünüzdür. Bu oyuna yalnızca kullandığı grafik motoru yüzünden ‘uzayda geçen Sanitarium’ demiyoruz, işlediği konu da aynı Sanitarium gibi oyuncuları rahatsız etmeyi hedefleyen temalar barındırıyor. Statis’te Neptün gezegeninin yörüngesindeki Groomlake ismindeki terk edilmiş bir uzay gemisinde derin uykumuzdan uyanıp kendimizi tam bir kabusun içinde bulacağız. Bir yandan kayıp olan karımızın ve kızımızın izini bulmaya çalışırken, diğer yandan yapılan korkunç deneyler ve yasadışı araştırmalarla ilgili sırları ortaya çıkaracağız.

Oyunun müziklerini Mark Morgan üstadın (özellikle Fallout ve Planescape’ten tanıdığımız Morgan şu aralar Wasteland 2 ve Torment: Tides of Numenera’nın müzikleri üzerinde de çalışıyor) yapacağını bir kenara bırakırsak oyunun neredeyse tüm grafik ve hikayesinin tek bir kişinin, yani Christopher Bischoff’un elinden çıktığına inanmak gerçekten çok güç.

Brian Fargo’nun da övgüyle bahsettiği Stasis sayesinde o çok sevdiğimiz korku adventure’ları dönemine sağlam bir dönüş yapacağız gibi görünüyor. Gözünüz, kulağınız bu oyun üzerinde olsun.


Wings: Remastered Edition

Tür: Uçak Vurmalı Arcade

Proje Sonucu: $91,380 (istenen $85,000)

Çıkış Tarihi: Haziran/Temmuz 2014

Proje Sayfası

Amiga’nın ennnnnn (bir sürü n harfiyle) zevkli ve en ünlü oyunlarından biri olan Wings bir kez daha, hem de yine Cinemaware’in ellerinden karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. It Came From The Desert, Defender of the Crown, TV Sports oyunları gibi klasiklere imza atmış Cinemaware’in 2012 yılındaki ilk Kickstarter kampanyası $350,000’lık hedefine ulaşamamış, yalnızca $51,740’ta kalmıştı. Bunun üzerine hedeflenen para miktarında ve tier bonuslarında düzenlemeler yapılarak yeni bir kampanya başlatıldı ve sonuç çok da iyi oldu.

I. Dünya Savaşı’ndaki 56. Hava Filosuna katılan bir pilotu canlandırdığımız Wings saf bir arcade/aksiyon oyunu. Her ne kadar oyunun yayınlanan demosunda göremesem de orijinal oyuna tamamen sadık kalacaklarını söylediklerinden Remastered Edition’da da pilotumuzu yaratırken uçuş, silah kullanma gibi yetenekleri ayarlayabileceğimizi sanıyorum. Arada kuşbakışı yer bombalama ve Blue Max tarzı alçaktan tarama görevleri olsa da zamanımızın çoğunu kendimizi kokpitin içinde gördüğümüz it dalaşı sahnelerinde harcayacağız. Wings’in en büyük keyfi de bunlardı işte; düşman uçağını vurup düşürebildiğiniz zaman süper sevinir, peşinde olduğunuz uçağı filodaki başka birisi vurduğunda avınızı kaptı diye sinir olurdunuz. Pilotumuzun çıktığı görev ve düşürdüğü uçak sayısının kaydı tutulduğundan böyle bir hırs yapıyorduk işte. Umarım Remastered Edition verdiği sözleri yerine getirebilir ve yeni oyuncular da eski bir efsaneyle tanışma fırsatı bulur.


Jason the Greek

Tür: Komikli Mitolojik Adventure

Proje Sonucu: $10,573 (istenen $10,000)

Çıkış Tarihi: 2014 Yazı

Proje Sayfası

Hazırladığım proje istediğim miktarı son anda kıl payı geçse önce alnımdaki terleri siler, sonra da bu parayı hak ettiğimi göstermek için daha bir şevkle çalışmaya başlardım. Kristian Fosh’un da yaptığı bu mudur bilmiyorum ama bir süredir takip ettiğim için başarılı olduğuna en çok sevindiğim projelerden biri Jason the Greek oldu.

Fosh Yunan mitolojisiyle Star Trek hayranlığını birleştireceğini ve ortaya Monkey Island, Sam & Max gibi efsanelerden esinlenen eğlenceli ve bol esprili bir adventure oyunu çıkaracağını iddia ediyor. Bir kere oyunun grafiklerine bakıp da o sevimliliği hissetmemek mümkün değil, dolayısıyla iddianın en azından bir kısmında ilerleme kaydettiğini söyleyebiliriz. Ama madalyonun bir de öteki yüzü var, bahsi geçen bu oyunların espri ve bulmaca kalitesi seviyesine erişmek inanılmaz zor. Demodaki esprili dili beğendim, ama oyun henüz son derece ilkel halde olduğu için bundan daha fazla yorum yapabilmek mümkün değil. Şimdilik beklentileri düşük tutup, bir süreliğine keyifli vakit geçirecek bir oyun olacağını düşünmek en iyisi.


Trainz: A New Era

Tür: Tren Sürmece Simülasyonu

Proje Sonucu: $170,285 (istenen $165,000)

Çıkış Tarihi: 2014/2015

Proje Sayfası

Normalde Kickstarter üzerinden elimizi nereye atsak ya bir adventure, ya bir platform oyununa çarpsa da arada bir bu formülün bayağı bir dışına çıkan oyunlara rastlamak mümkün. Trainz de işte tam olarak böyle bir oyun, kendisi bir tren simülasyonu ve bu türe ilgi duyan makinistlerin çok da yakından tanıdığı bir isim. Avustralya’lı oyun geliştiricisi N3V Games’in Trainz adı altında piyasaya sürdüğü tonla oyun mevcut. Ama bu sefer öncekilerden çok daha gelişmiş bir oyun yapmak istiyorlar ve bu yüzden de Kickstarter’a başvurmuşlar.

Çok daha gelişmiş derken şaka yapmıyorum. Serinin en son oyunu olan Trainz 12 ile New Era’nın yalnızca grafikleri arasında bile acayip bir uçurum var. Firma kendi geliştirdiği ve şimdilik E2 kod adını verdiği yeni nesil motor ile grafik detayının dibine vurmayı planlıyor. Elbette simülasyon dediğin yalnızca güzel grafikler içinde kütük gibi bir tren sürmek demek değil, A New Era sürüş fiziğinde de çığır açacağa benziyor. Öyle ki teknik özellikleri okurken o kadar terime bünyem dayanmadı, resmen içim daraldı. Benim içimi daraltan bu terimlerin oyuna 150,000$’un üzerinde para bağışlayan tren hastalarının ağızlarını sulandıracağına da adım gibi eminim. Bakalım seneye nerelere çufçuflayacağız.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum