Miyamoto: Filmlerin Oyunlara Katabileceği Bir Şey Yok

Super Mario’nun yaratıcısından inciler.

Super Mario, Donkey Kong, Legend Of ZeldaNintendo’nun en başarılı oyunlarının arkasındaki isim Shigeru Miyamoto.

Ve bu aralar farklı bir heyecan içerisinde kendisi; çünkü yeni oyunu Pikmin 3 için çektiği kısa metrajlı animasyonların gösterimi için koşturuyor bu aralar.

Miyamoto gösterim sırasında verdiği bir demeçte, “Ben hiçbir zaman oyunları bir hikâye anlatım aracı olarak görmedim. O yüzden insanlar gelip de ‘Neden film çekmiyorsun?’ dediklerinde bu fikirle hiç ilgilenmedim. Çünkü filmlerde yönetmen ve kreatör aynı kişidir. O ne isterse o olur ve hikaye o şekilde biçim alır. Ama oyunlar söz konusu olduğunda asıl yönetmen oyuncu olmalıdır,” demiş ve sözlerine şöyle devam etmiş:

Bir oyun yapımcısının görevi oyuncuyu yönetebileceği oyuncaklarla donatmaktır, ona ne yapacağını dikte etmek değil. Yeni yapımcılar tanınmak istiyor ve bu uğurda insanların yüreğine dokunacak öyküler anlatmayı seçiyorlar. Her ne kadar bu arzularını anlayışla karşılasam da bunun yeni bir trend olmasından endişe ediyorum. İnsanların yüreğine dokunan şey yaşadıkları tecrübe olmalıdır, dinledikleri hikâye değil. Ben oyuncuları yönetmen koltuğuna oturtmayı tercih ediyorum. Böylelikle oyunu oynarken yalnızca kendilerinin yaratabileceği bir şey tecrübe ederler.

“Oyun oynadığınız zaman bir anda kendinizi o dünyanın bir parçası olarak buluverirsiniz. Ve bu tecrübeyi size ne filmler ne de kitaplar yaşatabilir. Bu tamamen benzersiz bir şeydir.”

Miyamoto laf arasında diğer firmalara sitem etmeyi de ihmal etmemiş. “Diğer firmaların yöntemleri iş açısından başarılı olsa da çok sıkıcı. Her sene durmadan aynı oyunları çıkarıyorlar ve her platformda boy gösteriyorlar. Hepimizi adeta bir yarışın içine sokuyorlar. Bir fikir icat ediliyor ve onu piyasaya süren ilk kişi olmak için koşturuyoruz. Neden böyle olması gerektiğini anlayamıyorum. Nintendo’da bizler her yapımcıya daha önce denenmemiş bir şeyleri keşfetmesine olanak sağlayacak bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Bence olması gereken bu.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum