Nedir Bu Blue Box - Silent Hill - Hideo Kojima Olayı?

Şimdiye kadar neler oldu, bir özet geçelim

Blue Box'ın Abandoned isimli projesi ve bu projenin Silent Hill ve Kojima ile olan bağlantısı bir süredir gündemi meşgul ediyor. Oyuncular komplo teorisi üretmeyi severler, hele ki işin içine Kojima ismi girdiğinde bu teorilerin gerçek çıkma ihtimali de bir hayli yükseliyor aslında. Yine de konuyu şimdiye kadar takip etmemiş veya başını kaçırmış olanlar için Blue Box olayını bir özetleyelim.

Olayın çıkış kaynağı Sony Group Corp'un Nisan ayında duyurmuş olduğu, Blue Box Game Studios isimli ufak bir stüdyonun geliştirmekte olduğu Abandoned ismindeki PlayStation 5 oyunu.

Aslında Blue Box üzerindeki şüpheler oyunun duyurulmasıyla birlikte başlamıştı. Kimdi bu stüdyo? Bir anda nasıl Sony ile anlaşıp bir exclusive oyun duyurabiliyordu? Ancak asıl bomba stüdyonun Twitter hesabından atılan bir mesajla patladı. Sonradan silinen bu tweette Abandoned'un sadece bir kod isim olduğu, oyunun asıl isminin S ile başlayıp L ile bittiği yazıyordu. Oyunun takma ismi Terk Edilmiş olunca ve gerek fragmandaki görüntüler, gerekse S ve L harfleri bir araya geldiğinde bir anda oyunun Kojima'dan beklenen yeni Silent Hill oyunu olduğu iddiaları çıktı ortaya. O güne kadar çok da fazla ilgi görmemiş olan fragman bir anda 1 milyonun üzerinde görüntülenmeye ulaştı.

İşte asıl komplo teorileri de tam bu noktada patlak verdi. Önce Blue Box bir tweet daha atarak özür diledi, “Yanlış anlaşılmaları düzeltmek istedik. Konami ile hiçbir ilişkimiz yok. Silent Hill markasının sahibi de Konami’dir. Hideo Kojima ile de herhangi bir ilişkimiz yok. Silent Hill ismini çağrıştırmak gibi bir amacımız yoktu. Tüm samimiyetimizle özür dileriz” dedi. Bir kere "S ile başlıyor, L ile bitiyor" deyip de sonrasında "Silent Hill'i çağrıştırmak istemedik" denmesi saçmalığın dik alakası ama onu bir kenara bırakalım.

/r/GamingLeaksandRumours Reddit kanalında oyunun ve yapımcısının bilgileri didik didik edilmeye başlandı. Blue Box'ın kurucusunun ismi Hasan Kahraman'dı ve baş harfleri Hideo Kojima ile aynıydı. Hiç kimse Hasan Kahraman'ı görmemişti, 50 kişinin çalıştığı söylenen stüdyoya dair ortamda hiçbir bilgi yoktu, kim çalışıyor, nerede çalışıyor belli değildi. Linkedin sayfasındaki çalışan resimlerinin bazılarının stock resimler olduğu ortaya çıktı. Hasan Kahraman'ın Twentyseven27 isimli YouTube kanalının Silent Hills projesinin iptal edildiği 27 Nisan tarihini işaret ettiği söylendi. En ilginci de Hideo kelimesinin Türkçe çevirisinin Kahraman olmasıydı.

Yani bu noktaya kadar her şey bunun bir Hideo Kojima eğlencesi olduğunu gösteriyor gibi, değil mi?

Kojima, Metal Gear SoliD V: The Phantom Pain'in fragmanını 2012 yılında Moby Dick Studio isimli hayali bir firma logosunu gösteren bir videoyla göstermişti. Hatta firmanın CEO'su Joakim Mogren rolünü oynaması için bir aktör tutmuş, bu aktör röportajlar bile vermişti. "Joakim" kelimesi "Kojima" kelimesinin bir anagramı. Kojima 2014 tarihli P.T. demosu için de yine sahte bir firma ismi kullanmıştı hatırlarsanız.

Bugün Hasan Kahraman ortaya çıktı ve bir video yayınladı. "Ben gördüğünüz gibi gerçek bir kişiyim, sahte değilim. Hideo Kojima hiç değilim" dedi.

Bunun üzerine Jason Schreier, Hasan'la görüşmüş. Hasan telefonda "Tüm bu söylentileri ne kadar çürütmeye çalışsam da olmuyor. İnsanlar inanmıyor. Ortada olmayan bir şeye inanıyorlar ve bu beni rahatsız ediyor" demiş. Schreier, Hasan'ın Hollanda aksanına sahip oldfuğunu söylüyor. Blue Box ekibi aslında 10 kişiymiş, çoğu işi diğer stüdyolara outsource olarak verdiği için 50 kişilik bir ekip var diyormuş. Sony'nin ilgisini de 2015 yılında çekmiş(miş). Hasan'ın ismini verdiği dış stüdyolardan ikisi Nuare Studios ve Dekogon Studios konuyla ilgili konuşmayı reddetmişler bu arada.

Bu noktada yine ilginç bir detay var, o da Hasan Kahraman'ın yayınladığı videoyu KOJIMA PRODUCTIONS (Eng) hesabının da beğenmiş olması :) Yani bir yandan Hasan Kahraman olayı yalanlamaya çalışırken, diğer yandan Kojima yangına körükle gitmeye devam ediyor. Videonun Hollanda saatine göre 02:41'de yayınlanması da (Japonya'da saat 09:41'miş) dikkat çekmiş.

Yani anlayacağınız şu noktada hiç kimse "Abandoned kesinlikle Silent Hill değildir, bu işin içinden Kojima çıkmayacaktır" diyemiyor. Ama kesinlikle Silent Hill'dir de diyemiyor. Ancak Abandoned artık her neyse, müthiş bir viral reklam yaptığını da söylemek lazım. Oyunun Silent Hill olmadığı ortaya çıkarsa büyük hayal kırıklığı olacak ve bu da Blue Box adına pek de iyi olmayacak muhtemelen. Öyle bir durumda acaba o "ilk harfi S, son harfi L" mesajından ötürü pişmanlık duyarlar mı, bekleyip göreceğiz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum