Nors ve Viking Temalı 20 Oyun

Valhalla öncesi iyi gider

Hazır Assassin's Creed Valhalla da duyurulmuşken içinizdeki Nors ve Viking sevgisi depreşmiş olabilir. Yeni Assassin's Creed'in çıkmasına daha uzun süre olduğuna göre diğer Viking ve Nors oyunlarını bir göz atsak fena mı olur dedik, Engin'le kafa kafaya verdik ve aşağıdaki listeyi çıkardık.

Aralarında her türden oyun var; bazılarını çok iyi biliyorsunuzdur, bazılarını da belki ilk kez duyacaksınız. Ama siz de kuzeyden gelen hikayelere merak salanlardansanız, bu oyunlar da mutlaka takibinizde olsun:

Hellblade: Senua’s Sacrifice

2017'nin en muhteşem oyunlarından biri olan, bol ödüllü Hellblade: Senua's Sacrifice'ta ölü sevgilisinin ruhunu Nors mitolojisinin ünlü tanrılarından biri olan ölüm tanrıçası Hela'dan kurtarmak için Helheim'da yolculuk yapan bir Kelt savaşçısını canlandırıyoruz. Psikoz hastası olan Senua'nın bu rahatsızlığı oyunun her yanında etkisini gösteriyor ve bizi sürekli olarak neyin gerçek, neyin hayal olduğunu anlamakta güçlük çektiğimiz inanılmaz bir maceraya çıkarıyordu. Druth’un ağzından dinlediğimiz Kuzey söylenceleri ve Nors Mitolojisinden çeşitli öğeler hikâyeyi zenginleştirirken, Senua ile adım adım geçmişin hayaletleriyle yüzleşiyor ve hayatına daha huzurlu bir şekilde devam edebilmesinin önündeki engelleri tek tek aşıyorduk.

Age of Mythology

Oyunun adı üzerinde, Mitoloji Çağı, ve elbette bu güzel gerçek zamanlı strateji oyununun isminde bahsi geçenlerden biri de Nors tanrıları. Nors mitolojisine ek olarak Yunan ve Mısır tanrılarını da kullanan oyunda o kadar çok mitolojik yaratık ve tanrı ile karşılaşıyoruz ki Nors mitolojisine duyduğunuz açlığı rahatça doyurabileceğine eminim. Örneğin bir bölümde efsanevi ejderha Nidhogg'u çağırmak için dev bir buz titanını uzak tutmaya çalışıyorduk. İşte bunlar hep Nors mitolojisinden tanıdığımız isimler.

Jotun

Kendini ispat edemeyenler Valhalla’ya giremez! Nors mitolojisinde geçen bu aksiyon ve keşif oyununda yüz kızartıcı biçimde ölen bir Viking savaşçısı olan Thora ile oynuyor ve Valhalla'ya gidebilmek için kendimizi Nors tanrılarına kanıtlamaya çalışıyoruz. Tamamen el çizimi grafiklere sahip olan oyunda Thor'un çekici, Loki'nin tuzağı ve Freya'nın hızı gibi tanrısal güçleri de açabiliyoruz. Oyunun ismi bile Nors mitolojisindeki dev ırkından alınmış.

The Banner Saga

Banner Saga özünde bir Viking oyunu ama temelleri tamamen Nors mitolojisine dayanıyor ve bu mitolojilerden beslenen bir fantastik dünyada geçiyor. Hikaye tabanlı bu rol yapma oyununda oyun başlamadan birkaç gün önce güneş hareket etmeyi kesmiş ve dünya kendisini ebedi bir geceyarısının içinde bulmuştur. İnsanlar ve Varl ismindeki devler birlikte çalışarak Dredge ismindeki taş yaratık ırkına karşı savaşmaya başlarlar. Oyunun bazı bölümlerinde karşımıza çıkan dev yılanın Jormungandr'dan esinlendiğini söylemeye gerek yok sanıyorum.

Viking: Battle for Asgard

Bu aksiyon-macera hack'n'slash oyununda Midgard dünyasından üç ada bulunuyor ve bunları özgürce dolaşabiliyorsunuz. Ana amacımız Viking askerlerini bulmak ve kurtarmak. Nors mitolojisine dayanan oyunda tanrılar arasında meydana gelen savaş ölümlüler diyarı Midgard üzerinde de etkisini gösteriyor ve Freya'nın şampiyonu Skarin, Tanrıça Hel'e karşı Viking güçlerine liderlik ediyor. Oyunda Loki'nin kızı Hel, Odin'e karşı çıktığı için Asgard'dan sürülmüş ve bunun da kızgınlığıyla Ragnarok'u, yani Asgard ve tanrıları yok edecek kıyamet savaşını başlatmak için Fenrir'i serbest bırakmanın peşine düşüyor. Gördüğünüz üzere oyunun hikayesi buram buram Nors kokuyor.

God of War

Bu listeye koymasaydık linç edilirdik herhalde:) Büyük bir heyecanla bekledik Kratos’un Kuzey topraklarındaki macerasını. Kuzeyin farklı diyarlarına da gidebildiğimiz, türlü türlü mitoloji kahramanına, yaratıklarına ortamları dar ettiğimiz oyunda, Odin’den Thor’a, Mimir’den Baldur’a, Freya’dan Loki’ye bildiğimiz ne kadar isim varsa, mitolojide anlatılandan çok farklı hikayelerle çıktı karşımıza. Bir de Kratos’ta vücut bulan bir baba figürü var ki, çok sahici bir betimlemeydi; o da içimizde yer etti. Aksiyon derseniz, dibine kadar yaşattı. Lafı çok uzatmaya gerek yok aslında, GoW şüphesiz bugüne kadarki en iyi oyun tecrübelerinden birisi.

Valkyrie Profile

God of War'un valkirleri yetmediyse size tamamen valkir temalı bir oyun verelim. Square Enix'in yayınladığı bu rol yapma oyununda Lenneth ismindeki bir valkiri canlandırıyor ve Midgard'da gezinerek öldürülmüş kahramanların ruhlarını topluyoruz. Yolculuğumuz sırasında insan olduğumuz zamana dair anılarımız canlanıyor ve valkir olunca kaybettiğimiz hatıralarımızı hatırlamaya başlıyoruz. İçinde 24 oynanabilir karakterin bulunduğu bu JRYO'da Loki, Odin ve Freya da bulunuyor.

Expeditions: Viking

İçinde taktik stratejiyi de barındıran bir RYO. 8. Yüzyıl sonlarında geçen hikayesi, babasını kaybeden kahramanımızın önce klanını savunduğu, sonra da İngiltere üzerine sefer düzenlediği bir macera sunuyor bizlere. Kamp yönetimi, taktik savaşlar ve karakterler kısmında kendine has dokunuşları var. Viking temalı bir taktik strateji-ryo arayanların fazla da alternatifi yok zaten, eldekine bir şans verilebilir.

Volgarr the Viking

Viking temalı oyunlar yazarken Viking savaşçımız Volgarr’ı da es geçmek olmaz. Bizleri çocukluk yıllarımıza götüren grafiklerinin yanında gayet zorlu bir mücadele sunuyor kendileri. Odin tarafından görevlendirilen Volgarr, bir ejderhayı öldürmek üzere yola çıkıyor. Hem zorlu düşmanlar hem de tuzaklarla dolu çevre nedeniyle bol bol ölüyor, tekrar başlıyor, tekrar ölüyor, ama sonunda bölüm sonuna erişip muradımıza eriyoruz bu zorlu oyunumuzda. Dark Souls oyunlarına rahmet okuttuğu, oyunun sonunu görene madalya taktıkları yönünde bir rivayet var, bilmem siz ne düşünürsünüz.

Unforgiving: A Northern Hymn

Birinci şahıs perspektifinden oynanan Unforgiving: A Northern Hymn bir açık dünyada hayatta kalma oyunu. Ormanda geçen oyunda çocukları korkutmak için anlatılan hikayelerin gerçek olduğunu öğreniyor ve Nors mitolojisinden ve İsveç halk masallarından faydalanılarak yaratılmış ve nesillerdir İsveçli çocukların kabuslarına giren yaratıklarla karşı karşıya geliyoruz. Nors mitolojisinden beslenen farklı türde bir oyun oynamak isteyenler için harika bir seçim.

Odin Sphere

Vanillaware'in bu aksiyon rol yapma oyunu doğrudan Nors mitolojisini anlatmıyor olsa da bundan oldukça ciddi biçimde beslendiğini söylemek mümkün. Kurgusal Erion kıtasında geçen oyunun hikayesi Nors mitolojisi ile peri masallarını birleştiren, hatta içine biraz da Shakespeare serpiştiren bir yapıya sahip. Oyunda Odin'den dünya ağacı Yggdrasil'e, valkirlere, ünlü yılan Jormungandr'a kadar pek çok tanıdık isim de bulunuyor.

Vikings: Wolves of Midgard

Vikings - Wolfes of Midgard bizi Viking'lerin tarihine ve mitolojilerine dayanan bir dünyaya, Midgard'ın kıyılarına götüren bir aksiyon rol yapma oyunu. Burada bir yandan Fimbulwinter'ın git gide artan soğuklarında hayatta kalmaya çalışırken, diğer yandan Ragnarok'ün yaratıklarına karşı mücadele veriyoruz. Oyunda Midgard, Niflheim ve Balheim'da dolaşabiliyor ve Asgard tanrılarından intikam almak için dünyaya dönem Jotan'a karşı savaşıyoruz.

Die for Valhalla!

Geçen senelerde çıkan Viking temalı oyunlardan biri. “Kes, Biç, Parçala, Dünyayı Kurtar” ya da buna benzer bir şey işte oyunun tarzı. İskandinav Mitolojisi ile Lovecraft efsanelerinin kesiştiği garip topraklarda geçiyor oyunumuz. Valkürler, açılan portaldan dünyalarına yayılan tehdide karşı bir mücadeleye girişiyorlar ve büyük düşmanı alt etmeye çalışıyorlar. Bir GoW değil elbette, ama birkaç saat kafa dağıtayım, stres atayım diyenlere hitap edebilir. Stres de yapabilirsiniz, orasını bilemeyiz, garantisi yok.

Munin

Nors tanrılarına ve yaratıklarına atıflarda bulunan Munin bir bulmaca-platform oyunu. Oyunun baş kahramanı bir kuzgun olan Munin. Odin'in sadık habercisi olan Munin'in kanatları Nors tanrısı Loki tarafından alınmış ve kendisi ölümlü bir kıza dönüştürülerek iki ayak üzerinde yürümeye mahkum edilmiş. Munin de kayıp kanatlarını geri alarak Asgard'a dönebilmek için Yggdrasil'in dokuz dünyasında geçen bir maceraya atılıyor.

Rune

Human Head Studios'un geliştirdiği bu aksiyon macera oyununda Nors mitolojisinin izlerini oldukça sağlam biçimde görüyoruz. Odin ile Loki arasındaki çatışma dünyanın sonunu getirecek olan Ragnarok ile sonlanacak gibi görünse de genç bir Viking savaşçısı olan Ragnar rolünde biz bunu durdurmaya çalışıyoruz. Loki ve müttefikleri kutsal rün taşlarını yok etmeye, bizse bunun önüne geçmeye uğraşıyoruz. Sonuçta biz Odin'in kötü tanrıları bağlamak üzere yarattığı sihirli rün taşlarını korumaya yemin etmiş bir savaşçı topluluğunun, yani Odinsblade'in bir ferdiyiz.

Northgard

İskandinav Mitolojisi ile alakalı bir strateji oyunu. Bir klan seçerek yeni keşfedilen bir kara parçasında diğer klanlara karşı üstünlük kurmaya çalışıyorsunuz. Oyuncuları ikiye bölmüş durumda; bir kısmı sevdi bağrına bastı (sonuçta yılların özlemi, bu türden kaç tane oyun var ki), diğerleri ise kâğıt üstünde mantıklı gibi görünen ama oynarken oyuncuyu bezdiren ve hep aynı şeyleri tekrar ettiren mekaniğine sevgi(!) dolu cümleler kurarak ortamlardan uzaklaştı. Fikir güzel, iyi denemeydi, toparlanabilir diyelim. Kısmetse 2. oyuna artık.

Zangeki no Reginleiv

Nors mitolojisinin en önemli yanlarından biri de Ragnarok hikayesi ve zaten bu yüzden de çoğu oyunun bu hikayeye bir şekilde değinmeye çalıştığını görüyoruz. Bir aksiyon oyunu olan Zangeki no Reginleiv'de dev ırkıyla savaşarak Nors tanrılarına hizmet eden iki melek kardeş Frøy ve Freia'yı kontrol ediyoruz. Oyunda kullanabileceğimiz yüzlerce silah var ve karşımıza çıkan yaratıkların kollarını, bacaklarını uçurup duruyor, ekranı kan gölüne çeviriyoruz. Saf aksiyonla harmanlanmış Nors mitolojisi işte böyle bir sonuç veriyor.

Dead in Vinland

Bir miktar crafting ve RYO öğesi eklenmiş, hayatta kalma/kaynak yönetim tarzında oyunlardan. Yapımcının önceki oyunu Dead in Bermuda’nın geliştirilmiş hali diyebiliriz. Öyle uçan kaçan mitolojik bir hikâye, efsaneler falan beklemeyin. Gemileri batan bir Viking grubu karaya çıktıkları yerde bir yerleşim merkezi kurup geliştirmeye ve hayatta kalmaya çalışırlar, karşılaştıkları düşmanlarla savaşırlar vs.vs. Oyunun önemli bir kısmı görsel roman oyunlarındaki gibi diyaloglarla ve yaptığınız seçimlerle ilerliyor. Arada da envanter yönetimi ve aksiyon sahneleri bulunuyor. TBS ile benzerlik kurulabilir mi? Neden olmasın. Savaş bölümleri Darkest Dungeon’a benzetilebilir belki (sanki bu daha uygun bir benzetme oldu).

Through the Woods

Norveç'in batı kıyılarındaki ormanlarda geçen bu Nors korku macerası bize bir anne ve kayıp oğlunun hikayesini anlatıyor. Anne Karen macerası boyunca Nors mitolojisi ve halk hikayelerinden fırlamış yaratıklarla karşılaşıyor, kendisini Ragnarök sonrası bir zamanda buluyor ve Dünya Yiyen ile yüz yüze geliyor. Through the Woods, Norsların en korkunç öykülerini güzel bir korku oyunu içinde harmanlamayı başarıyor.

Too Human

Üçüncü şahıs perspektifinden oynanan Too Human bir aksiyon rol yapma oyunu ve Nors mitolojisine bilimkurgu açısından yaklaşarak çok farklı bir deneyim sunuyor. Oyunun hikayesine göre Æsir, yani Nors tanrıları sibernetik olarak geliştirilmiş varlıklar olarak insanlığı Loki'nin makinelerinden koruma görevini üstlenmiştir. Bizler de oyunda Baldur isimli bir Nors tanrısının rolüne bürünüyoruz. Baldur, diğer tanrılara göre daha az sibernetik olduğu için oyunun ismi de buradan geliyor: "fazla insan".

YORUMLAR
gespensterpanzer
3 Mayıs 2020 18:32

Ancestors Legacy gibi son dönemin en güzel RTS'lerınden birini de atlamamak lazım bence.

Parolamı Unuttum