Nükleer Araştırma Bilgisayarını Kripto Para Kazmak İçin Kullanan Bilimadamları Yakayı Ele Verdi

Kolay para peşinde koşanlar

Kripto para madenciliği çoğu kişinin gözünü döndürmeye, iştahını kabartmaya devam ediyor ve bazıları da bunun için son derece ekstrem riskler alabiliyorlar. Rusya'dan gelen habere göre bir Rus nükleer silah araştırma tesisinde çalışan bilimadamlarından bazıları oradaki araştırma bilgisayarını kripto para kazmak için kullanırken yakalanıp cezaevine gönderildiler.

Rusya Federal Nükleer Merkezi'nin yöneticisi Tatyana Zalesskaya "bilgisayar tesislerini kripto madenciliği gibi kendi çıkarları için kullanma girişiminde bulundular" şeklinde açıklamış durumu. Bu öyle alelade bir tesis de değil, Rusya'nın oldukça sıkı korunan nükleer tesislerinden biri. Soğuk Savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) ilk atom bombası bu tesiste üretilmiş. Valla Putin adamı affetmez.

> Bazı Web Sayfaları Bilgisayarınızı Kullanarak Gizlice Kripto Para Madenciliği Yapıyor

Söz konusu bilimadamları tesisteki bir süper bilgisayarı kripto para kazmak için kullanmaya başlamışlar. Araştırma merkezinin güvenlik departmanı bu süper bilgisayarın internete bağlandığına dair uyarı aldığında da enselenmişler. Normalde güvenlik sebebiyle süper bilgisayarlar çevrimdışı tutuluyormuş. Bu ufak detayı gözden kaçırmışlar demek ki.

Bu süperbilgisayarın işlem gücünün 1 petaflop olduğu söyleniyor. Yani 1000 teraflop. Her ne kadar bire bir karşılaştırmak mümkün olmasa da şöyle bir minik bilgi verebilirim. GeForce 1080 Ti ekran kartının işlem gücü yaklaşık olarak 11 teraflop. Yani bu süperbilgisayarın 100 tane Ti ekran kartının performansına yakın bir performans verdiğini söylemek belki mümkün olabilir.

Kripto para çiftlikleri için tercih edilen ülkelerden biri de Rusya, ülkenin özellikle de soğuk kesimleri soğutma maliyetini azalttığı için çiftlik kurmak isteyenlerin gözdesi durumunda. Ama işte arada bir kendine ait olmayan bilgisayarları bu iş için kullanmaya kalkışan akılları da görüyoruz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum