OGZ Geliştirme Raporu #1

Bakalım ilk iki günde neler yapmışız?

Arkadaşlar selam. OGZ’nin yeni yüzüyle geçen ikinci günün sonuna doğru küçük bir rapor geçelim bir iki konuyu da açıklayalım istedik.

Öncelikle çok sıkıntılı geçen ve durmadan çöküp patlayan ilk günümüze katlandığınız için hepinize teşekkürler. Valla biz bile yıldık gitmeyen mesajlardan, açılmayan sayfalardan, siz nasıl sabır gösterdiniz bize, helal valla.

Ama optimizasyon sorunlarımız büyüüük oranda çözüldü (azıcık bişiler kaldı) bu yüzden site de çok patlamıyor artık. Hafta sonuna geldiğimizde sular seller gibi çalışıyor olacak inşallah.

Bu süreçte 30 kadar böcek tespit ettik sizin de sayenizde ve bunların yedi tanesi hariç hepsini temizledik. Bu arada geliştirmeyi unuttuğumuz çok basit şeyler kaçmış gözden, mesela hesap açma var ama şifre sıfırlama yok. Görmeyen göz görmüyor.

Bakın dünden beri neler yapmışız:

•         Yorum sayılarının nasıl göründüğü yeniden düzenlendi
•         Performans problemleri hayli giderildi
•         Şifre sıfırlama özelliği geldi
•         Email doğrulama hatası düzeltildi
•         Yorumlara düzenleme fonksiyonu geldi
•         İçerik girme tarih ve düzenleme özelliği eklendi
•         Back office içerik düzenleme öne çıkan hataları düzeltildi
•         İlginizi çekebilir bağlantı ve görselleri düzenlenebilir hale geldi
•         Eski linkler biraz daha çalışır hale getirildi
•         Belli başlı durumlarda alınan Whoopss hatası düzeltildi
•         WWW uzantısıyla gelen kullanıcıların patlaması engellendi
•         Siteye SSL eklendi
•         Avatarların kırık link görünmesi engellendi
•         Yorumlarda başa dön düğmesi saçma bir yerdeydi anlamlı bir yere alındı
•         Yorum yap butonu kafasına göre takılmasın diye kontrol eklendi
•         Fav ico’yu unutmuşuz düzelttik

Yani fena da değil aslına bakarsanız. Her gün bu kadar iş yapsak bu site üç aya kral olur. Ama her gün bu kadar uykusuz, aç bilaç çalışırsak bize yazık.

Sizden gelen bildirimlerde en çok mevzu bahis olan iki konuya da biraz açıklık getirmek iyi olabilir.

Yeni yorum sistemi ve Disqus’ın gidişi:

Yorum sistemi günden güne kendini toparlayacak merak etmeyin hiç. Siz nesi eksik, nesi yanlış söyleyin, biz üzerinde çalışıyoruz. Ama inanın biz Disqus’dan çok çektik, artık daha da onunla devam edemezdik. Yıllardır yaşadığımız performans problemlerinin %80’i bu haytadan mütevelliydi. Disqus’a önceden girilmiş yorumlar yeni siteye taşınacak diye bir umudumuz var. Ama bu sonraki iş, ilk önce yeni site düzgün çalışsın. Bu arada Forumu da taşıyacağız yeni siteye ama bu da sonraki iş. Ancak Forumu eski fonksiyonu ile açalım mı yoksa dondurup sadece arşiv olarak mı tutalım kendi aramızda tartışıyoruz. Hali malum çok küfür kıyamet, ilgilenecek elemanımız da yok.

Haberlerin sonsuza uzaması:

Yeni siteyi tasarlarken en çok haberlerin daha ulaşılabilir olmasına önem verdik. Bunun için de birbirinin aynısı olan anasayfa ve haber sayfası yapmak yerine farklı alışkanlıkları olan kullanıcılar için farklı alternatifler düşündük. Bu yüzden anasayfayı eski model başlık ve resim indeksi, haber sayfasını da blog roll şeklinde tasarladık.

Arada düzgün tasarlayamadığımız şey, hangi sayfadan tıklandığında haberin nasıl görüneceği olmuş gibi gözüküyor. Biz anasayfadan bir habere tıklandığında sizi o haberin kendisine değil o haberden başlamak üzere haber kategori sayfasına düşürüyoruz. Bundaki amaç da haberlerin bir blog roll şeklinde top yekün erişilebildiğini göstermek. Bu noktadan habere tıklamak, veya habere baştan haber blog roll’dan tıklamak zaten eski haber görünümüne benzer bir sayfa açıyor. Ama görünen o ki yorumlara ulaşabilmek için iki kere tıklıyor olmak sizi üzdü. Bunu nasıl toparlarız diye çözümler düşünüyoruz. Sanıyorum bug temizliği biter bitmez ilk geliştireceğimiz özellik bu olacak.

Siteyi ağır aksak günlerinde kullanan, buraları dolduran, yorumları ve eleştirileri ile destek veren herkese çok teşekkürler.

YORUMLAR
yeknesak
13 Mayıs 2019 17:54

Bu arada yorum düzenlemede düzgün çalışmıyor. Sadece metin silinebiliyor, yeni metin eklenemiyor.

Decypher
yeknesak
13 Mayıs 2019 20:49

Edit: Edit: Edit: Hemen deneyelim. (Bu cümleyi ekstradan ekliyorum) (Yeni metin eklendi)

yeknesak
Decypher
13 Mayıs 2019 23:37

Edit: Sanırım düzeltmeden önceki yorumlarda geçerli değil. Yeni yorumlar düzenleniyor ama aşağıdaki yorumumu düzenleyemiyorum mesela. Sağlık olsun.


forgottenone
12 Mayıs 2019 22:53

RSS eklenecek mi tekrardan?

eren
12 Mayıs 2019 19:12

Bence forum yerine discord kanalı açabilirsiniz.

Feyling
10 Mayıs 2019 21:10

Haberlere eklenen Youtube videolarının tam ekran yapılamaması siteyle mi ilgili Youtube ile mi?

Decypher
Feyling
10 Mayıs 2019 22:35

Bazı embed kodlarında sorun oluyor gördüğüm kadarıyla, düzeltilecekler arasında o da :)


osmanzi
10 Mayıs 2019 17:57

Belki ben göremedim ama yorumlarıma cevap, +1 vb. geldikten sonra ben bir notification almak isterim. Şu anda girip yazdığım yorumları manuel olarak kontrol ediyorum. FYI

YCD
10 Mayıs 2019 17:10

Merhaba Tuğbek Abi. Elinize sağlık. Yeni tasarım gerçekten göz dolduruyor. Eskiden haberleri okurken küçük resimler halinde yanında yazısıyla görüp ilgimi çekenleri yeni sekme açarak okurdum. Şimdi bu özelliği ana sayfadaki haber akışında görüyorum ancak tüm haberleri gör butonuna tıkladığımda blog roll görünüşüne geri dönüp öyle devam ediyor. Blog roll da üzerinde düşünülmüş bir özellik ancak bu okuma tarzı ilgimi çekmeyen haberleri geçmek için sürekli aşağı kaydırdığım bir çileye dönüştü benim için. Bir de buna ulaşmak için zaten kapak fotosunda haber sekmesi mevcut. Tüm haberleri göster butonuna tıkladığımızda küçük resim-küçük yazı şeklinde devamlılık sağlansa nasıl olur? Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir. Belki başka arkadaşlar da durumu yazmış olabilirler. Belki de istediğim özellik vardır ancak ben bulamamışımdır. Tam alışamadım henüz. Tekrar elinize sağlık. Keep up the good work!

yeknesak
10 Mayıs 2019 14:21

Aktif olarak kullanmaya başlayınca yeni yeni farkettim. Lütfen en azından anasayfadan tıklayınca haberin ayrıntı sayfasına düşürün. Kayar şekilde okumak isteyen haber sekmesine tıklar zaten. En azından anasayfadan habere tıklayınca direk yorumları okuyabilelim. Her seferinde aşağı indirip farkedip yukarı dönüp yorumları göstere tıklamak bezdirdi.

NcZ
10 Mayıs 2019 10:07

Bug:Başkalarına yorum yapabiliyorum fakat kendi yorumuma yorum yapmak istediğimde, bahsettiği onaylama işlemini yapmış olmama rağmen, şu çıkıyor:"Bilgilendirmeİçeriklere yorum yapabilmek, puan verebilmek ve raporlamayabilmek için mail adresinizin onaylı olması gerekmektedir.İlk kayıt olduğunuzda sizlere gönderdiğimiz onay mailini kullanarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.Onay maili ulaşmadıysa buraya tıklayarak maili yeniden gönderebiliriz."

rashid
NcZ
10 Mayıs 2019 11:02

Selamlar, yeni güncellemeyle bir kaç bug daha giderildi. bunlardan biri de kendi yorumuna yorum yapma ve login problemleri. Bildirimleriniz için teşekkür ederiz.


NcZ
10 Mayıs 2019 10:02

Forumu dondurup arşivlemek bence en mantıklısı. Yeni "Sosyal" alan olarak da ya Discord üzerinden devam etmek ve[ya] //gaming.stackexchange.com/ yani reddit şeklinde bir formata bürünmesi çok daha kullanışlı ve Web 2.0'a uygun olacaktır.

MSelm
10 Mayıs 2019 00:51

Merhabalar, ipad dik kullanımda yazılar için çok dar bir yer kalıyor. Bir de "paylaş, yorum yap, tweet" ikonları sağ sekmeye giriyo.

Maximen
9 Mayıs 2019 23:58

Bu arada yeni bir forum getirecekseniz bile kesinlikle eski forumu çöpe atmayın arşivleyin bir yerlere küfür olayından vs. şikayetçiysenizburada o foruma karışılıksız yardım edebilecek benim gibi insanlar bulabilirsiniz aklınızda bulunsun iyi çalışmalar :)

Berkay Dursun
9 Mayıs 2019 23:32

Off off, gerçekten eksikler saymakla bitmiyor.Maili 3 kere onayladığım halde hala cevap yazamıyorum kendi yorumuma.O kadar formatlayarak attım o yorumu ben, rich text desteği olmadığı için formatsız wall of text paylaşmış gerçekten harika jsadfajsdf Boşluklara ayırarak paragraflara bölmek de mümkün değil, böyle wall of text'lerle yazışacağız bundan sonra sanırım. Şu metni okuyacak olan varsa helal olsun yiğidime, ben görsem okumazdım direk.Bir de şey çok güzel, siteye her yeniden girdiğimizde tekrar Login olmamız gerekiyor. Yorumu login olmadan yazıp "Gönder" butonuna mı tıkladınız? Neyse ki hemen login olma penceresine yönlendiriyor. Ama neyse ki bu kısmı implement etmediğinizi ön görüp hemen login olmadan yazdığım yorumu bir kenara kopyaladım. Çünkü o şekilde login olursanız sayfayı yenileyip, yazdığınız onca yorumu da siliyor.Gerçekten çekilecek dert değil bu yorum sistemi. Benden gerçekten bu kadar. Sitenin var olduğu ilk zamanlardan beri buradaydım, sitenin geçirdiği onca farklı değişime şahit oldum. Son 10 yılda derginin aldığı her darbede yanınızda oldum, hiç bir zaman bırakıp gitmeyi düşünmedim, her zaman bu güzel toplulukla birlikte destek oldum size.Bu sitenin en azından Disqus kayıtlarına göre en aktif ve en popüler yorumcusu olarak gözüküyorum ve açıkça ve üzülerek, sitenin aldığı bu son darbe beni dahi takibi bırakma kararına getirmiş durumda. Acısıyla tatlısıyla, bazen ufak tefek kavgalara varsa genelde yapıcı ve bilgilendirici tartışmalarıyla yaklaşık 10 seneyi geride bıraktım bu sitede ve artık benim için sonu gelmiş gözüküyor bu maceranın. En azından yorum sistemi en az Disqus kalitesine erişene kadar buralarda olmayacağım gibi. Tartışırken istemeden de olsa kalbini kırdığım birileri olduysa affola herkesten. Hoşçakalın Oyungezer ailesi.

Maximen
Berkay Dursun
9 Mayıs 2019 23:55

Hoşçakal dostum özleteceksin kendini tez zamanda geri dönersin umarım burada bir konuda tartışmanın ayrı bir zevki oluyor :) //www.youtube.com/watch?v=4t8Hc2XIMkE

Berkay Dursun
Maximen
10 Mayıs 2019 00:09

Offf neden bunu attın ya :( Tüylerim diken diken oldu. Bırakıp gitmek daha da koydu şimdi. Şu parçanın ilk çıktığı zamanı hatırlıyorum ya, hey gidi günler of


Berkay Dursun
9 Mayıs 2019 23:16

Ben hala Disqus taraftarıyım ya. Evet fazla overburden bir eklenti ama gerçekten de yapması gerekeni en iyi şekilde yapıyor. Mevcut yorum sisteminin eksikleri saymakla bitmez, bunların geliştirilmesini beklemeye de ömür dayanmaz. -Öncelikle birisi bana cevap yazdığında notification görmek istiyorum ben. Bunun aynı zamanda mail ile de gelmesini istiyorum çünkü mailimi siteden daha sık kontrol ediyorum. Bunu geliştirmeniz kim bilir ne kadar uzun zaman alacak ve gerçekten elzem bir özellik bu. Milletle kaç tane haber altında aynı anda konuşuyoruz tartışıyoruz, ben sürekli girip cevap gelmiş mi diye mi bakacağım her habere?-Disqus birisi bir yoruma cevap verirken hemen altında "Bir kişi cevap yazıyor" gibi bir uyarı veriyor ki anlıyoruz konuştuğumuz kişi aktif, birazdan cevap yazacak diye. Gerekirse siteden çıkmayıp bekliyoruz bazen cevabı okumak için. Şimdi kim aktif kim değil belli bile olmuyor.-Kim kime like atmış, kaç upvote var kaç downvote var bunları görmek istiyorum. Sadece net toplamı gözüküyor. Kimin kime ne verdiği bile belli değil. Kiminle aynı fikirdeyiz kiminle karşıt fikirdeyiz görmek işe yarıyor tartışma esnasında.-Resim, gif ekleme seçeneği hala yok. O kadar meme, caps paylaşıyoruz gülüyoruz eğleniyoruz. Onlar da gitmiş. Dümdüz yorumlar kalmış.-En elzem özelliklerden yorum sıralama yok. Şu anda mevcut olarak en son yoruma göre sıralıyor. Fakat hemen herkes Disqus'ı "en iyi yoruma" göre sıralayarak kullanıyordur. Disqus'ın bile kendi içinde Upvote ve Downvote'a göre özel bir "iyilik" sıralama algortiması var gayet de yerinde iş görüyordu.Yani tamam kendi yorum sisteminiz olsun istiyorsunuz, bütün kontrol sizde olsun istiyorsunuz ama tekerleği yeniden keşfetmenin ne anlamı var? Zaten hali hazırda bütün özellikleri en iyi şekilde sunan bir çözüm var. Bu yaptığınız "kontrol bizim elimizde olsun" diyerek, siteyi geliştirmek için kullandığınız Joomla'yı komple kaldırıp, "kendi blog, content manager yazılımımızı geliştirelim" diyerek sıfırdan site inşa etmeye benziyor. Eh şimdi PHP kullanmaya falan da gerek yok, onu da baştan keşfedelim :D Yani elbette bir sistemi sıfırdan kendimiz geliştirmek her zaman daha iyidir. Ben de yazılımcıyım, ben de elimden geldiğince bütün sistemleri sıfırdan kendim geliştirmeye çalışıyorum. Ama eğer hali hazırda olandan daha iyisini sunamıyorsanız, sunana kadar bu geliştirme sürecini "arka planda" halletmeniz gerekiyor.

Srinelli
Berkay Dursun
10 Mayıs 2019 15:29

Arkadaslar neden bu kadar sertsiniz anlamadim. Kaplumbagaya bindik, essekten indik, yok ben gidiyorum. Disqus karari hakkinda yorumum olmayacak ama bu tavir bu isi yapmaya calisanlari nasil etkiler dusundunuz mu acaba. Hakli oldugunuz konularda bile okurken tiksindim yemin ederim. Tiksinti yerine daha yumusak bir kelime aklima gelmedi simdi.


ilke_kurtlutepe
Berkay Dursun
10 Mayıs 2019 00:42

Aynen katılıyorum. Disqus gerçekten de hayatımda gördüğüm en iyi yorum sistemi. Oradan buna geçince Ferrari'den inip eşeğe bindik :D

sSnake
ilke_kurtlutepe
10 Mayıs 2019 11:19

Ne eşşeği, kaplumbağaya bindik kaplumbağaya :)


Maximen
9 Mayıs 2019 22:25

Her şey çok güzel olacak...Bu arada kendi yaptığım mesajları hala yanıtlayamıyorum ve siteye her girdiğimde oturum açmak zorunda kalıyorum beni hatırla seçeneği gelmesi gerekiyor.

rashid
Maximen
10 Mayıs 2019 11:02

Selamlar, yeni güncellemeyle bir kaç bug daha giderildi. bunlardan biri de kendi yorumuna yorum yapma ve login problemleri. Bildirimleriniz için teşekkür ederiz.


Maximen
9 Mayıs 2019 22:23

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

Ghost AssassiN
9 Mayıs 2019 22:12

Edit: Yorum kısmının çok geçmeden gelmesi iyi oldu, ekstra çabanız için teşekkür ederim.Yalnız bir şey soracağım, şimdi ben önceden Facebook hesabıyla Discord üzerinden giriş yapıyordum ve sürekli bağlı kalıyordu.Şimdi de aynı şeyi yapmam mümkün mü, oluyorsa bu konuda yardımınızı rica ediyorum.Tekrardan teşekkürler.Bir de tasarım gayet güzel olmuş ama sanki biraz daha renklenmesi gerekiyormuş gibi.İlla ki aklınızda bir fikir vardır diyip, gelişmeleri takipte kalacağım. :)

Kemal Karslı
9 Mayıs 2019 21:44

Bu arada Ghost Recon Breakpoint duyuruldu ve gameplay yayınlandı.

E-VrL
Kemal Karslı
9 Mayıs 2019 22:49

Yaptık haberini. Detaylara bilahare gireriz artık :)


Anravs
9 Mayıs 2019 21:43

Oh, e-posta onaylama sorunu düzelmiş. Güzel. Artık yoluma Yüce İmparator olmayan Anravs olarak devam edebilirim.

E-VrL
Anravs
9 Mayıs 2019 23:21

Yüce İmparator'u özleyeceğiz. Özellikle inceleme puanları haberlerinin altında gözler arayacak :)


tugbek_olek
9 Mayıs 2019 21:14

Bu arada geri planda çalışma hiç bitmiyor. O yüzden durduk yere logout olmalar, sitenin bazen gitmesi falan gayet doğal.

juristahabla
9 Mayıs 2019 21:11

Uzun süreden beri sitenizi ziyaret eden biri olarak, sitenin yeni halinin gayet başarılı olduğunu söylemem gerek, emeğinize sağlık. Yalnız gözlerim bu yıl çıkacak oyunlar takviminizi aramadı da değil. Umarım onu da yine eklersiniz.

Kemal Karslı
9 Mayıs 2019 21:01

Hayırlı olsun bakalım, yeni site açıldığından beri mesaj atamıyordum sonunda düzelmiş. Yavaş yavaş oturur herşey yerine.

Parolamı Unuttum