Pro Evolution Soccer 2014 Maça Geri Dönme Niyetinde

FIFA’nın tacı bu sene tehlikede mi?

PES mi döver yoksa FIFA mı? Her daim tartışıldı, her daim de tartışılacak. Bundan da karlı çıkan yine biz oyuncular olacak şüphesiz.

PES 2014 bunun en iyi örneklerinden aslında. PES 2013 ile aslında rayına giren gelişmeleri Konami de PES ekibi de bırakacakmış gibi durmuyor. E3’te verilen röportajlardan, gösterilen oynanış videosundan bunu görmek oldukça kolay. Yeni nesile henüz geçmeyen PES 2014 aslında akıllıca bir karar veriyor çünkü bunun acısını PS3’te oldukça çekmişti ekip. Bu sefer daha temkinli yaklaşıyorlar konuya ve önce oyunun Fox Engine üzerindeki gidişatını görmek istiyor.

Bu yeni motorla birlikte dikkat çeken ilk değişiklik tabii ki görsellik oluyor. Futbolcular daha detaylı, animasyonlar daha akıcı, seyirciler biraz daha “seyirci”. Ha mükemmel mi; hayır ama daha iyi olduğu belli. Özellikle oyundaki futbolcu ifadeleri harika olmuş. Oyun esnasında görmek zor olsa da oyunu dondurup Replay’den izlediğinizde göreceksiniz ki her futbolcu maçın o anına göre ayrı duygular içerisinde; bunu yüzlerinden okumak mümkün. “Maça duygu katma” konusunda PES ekibi bu sefer biraz daha iddialı çünkü “moral” sistemi önceki oyunlara nazaran daha güçlü bir şekilde geliyor. Deplasmanda mısınız, evinizde mi; golü kaçıncı dakikada yediniz, kaçıncı dakikada attınız, kaç tane yediniz, kaç tane attınız, seyirci duruma nasıl tezarruhat yapıyor... Bu ve pek çok konuda saha içi, son derece gerçeğe yakın, şekilde etkilenecek. En azından şu andaki iddialar bu yönde. Böyle diyoruz çünkü oyunu henüz oynama fırsatımız olmadı.

Görselliğin haricinde elbette PES oyuncuları daha çok “fizik” ile ilgileniyor. O konuda da iddialar az değil ama biz oynanış videolarına göre konuşursak, futbolcuların bir zeminde koştuğunu daha iyi hissediyorsunuz. Topun ayağa oturuş hissi, şiddetine göre falso alan toplar, yapay zekaya ait defansın rakibe çullanma şekli, depara kalkan futbolcunuzun defanstan kurtulma-pas veya şut çekme manevraları PES 2013’e oranla daha güzel gözükmekte. Elbette bu “fizik” konusu bir videodan izlenip hemen onaylanacak cinsten değil. Yine de ilk izlenimler böyle. PES doğru yolda. 30 Eylül ise çıkış tarihi...

Oynanış videosu 1:

Oynanış videosu 2:

E3 trailer'ı: 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum