Spilled! – Beta İzlenim

O güzel insanlar, güzel gemilere binip gitmediler…

Spilled! ilk olarak Kickstarter kampanyasıyla dikkatimizi çekmişti. Sonrasında kendisine Steam Next Fest demo önerilerimizde de yer vermiştik. Şimdi de beta sürümüne göz atma fırsatı bulduk.

İzlenimlerimi paylaşmaya geçmeden önce bir kez daha oyuna ve geliştiricisi Lente’ye dair bazı bilgileri paylaşmak istiyorum müsaadenizle. Bu sayede, bu oyunu neden bu kadar önemsediğimi de bir kez daha ifade etmiş olurum.

Lente, 23 yaşında bir genç kız. Kendisi tası tarağı toplayıp bir tekneye yerleşiyor ve burada yaşamaya başlıyor. Daha öncesinde ufak ufak uğraştığı oyun geliştirme işini de bir adım öteye taşıyarak bir okul projesi olarak başladığı Spilled! adlı oyununa odaklanıyor. Ortaya çıkacak şey belki küçük, kısa bir oyun. Fakat aslında gayet önemli bir mesaj veriyor bizlere.

Genel itibariyle çevre kirliliğinin, özelde de su kaynaklarıyla ilgili kirlilik sorununun ne kadar da ciddi boyutlara ulaştığını ve bunun için artık hiç zaman kaybetmeden bir şeyler yapmamız gerektiğini hatırlatıyor, dikkatlerimizi bu konuya çekmeye çalışıyor. Bence bu yönüyle de bir takdiri hak ediyor.

Spilled!’i basit bir oyun olarak değerlendirmek mümkün. Yanlış anlaşılmasın, bunu olumsuz anlamda söylemiyorum. Sadeliğin de kendine has bir güzelliği oluyor. Her oyunda dünyayı kurtarmak için milyonlarca mermi yağdırmamız gerekmiyor öyle değil mi? Hatta bu seferki dünyayı kurtarma maceramız daha sahici diyebiliriz.

Ufak bir tekneniz var. Nehirleri, gölleri vs dolanıp geminizin kapasitesi elverdiğince buradaki kirliliği temizliyorsunuz. Sonra topladığınız atıkları geri dönüşüm merkezine götürüp paraya çeviriyor, bu parayı da geminizin 3 özelliğini geliştirmek için kullanıyorsunuz. Bulunduğunuz bölgede belirli bir aşamaya geldiğinizde de diğer bölgenin kapıları açılıyor, dilerseniz hemen dilerseniz de bulunduğunuz bölgeyi sonuna kadar temizledikten sonra yeni bölgeye yelken açıyorsunuz.

Siz temizledikçe kahverengi suların berraklaştığını, yeniden canlandığını, mercanlarla ve balıklarla yeniden renklendiğini görüyorsunuz. Bunun yanında petrol sızıntılarına sıkışıp kalmış bazı hayvanları da kurtarıyorsunuz.

Suyu temizlerken yaptığımız farklı şeyler var. En yaygın olanı su yüzeyindeki petrol birikintilerini toplamak. Bunun yanında yine suda yüzüp duran çeşitli çöpleri de topluyoruz. Bunlara ilaveten artık su altından varil çıkarma görevleri de bulunuyor. Bir de kayıp nesneleri sahiplerine götürdüğümüz minik görevlerimiz var.

Her ne kadar tekneyle yol aldığımızdan karada pek işimiz yok gibi görünse de bazı durumlarda karadaki kirliliği de temizliyor, hatta bazı yerlerin yeniden yeşillenmesini sağlayabiliyoruz. Ara sıra yangınları söndürdüğümüz de oluyor.

Böyle birkaç cümleyle sıraladığımız bütün bu şeylerin gerçek dünyadaki karşılıklarını düşününce Spilled!'in aslında ne kadar önemli bir mesaj verdiğini daha iyi anlayabiliyoruz. Lente, hem bu çevre sorunlarına dikkat çekmek hem de diğer geliştiricileri bu tür oyunlar yapmaya teşvik etmek için böyle bir işe giriştiğini söylüyor. Umarım hedeflerine ulaşır.

Nazar boncuğu olarak bir noktayı da belirtmiş olayım. Ufak tefek görsel hatalara denk gelebiliyorsunuz, örneğin bazen geminiz kara parçaları içerisinde kaybolup gidebiliyor :) Ama bu kadarcık kusur kadı kızında da bulunur, öyle değil mi?. Daha beta aşamasında bir oyun olduğunu düşünürsek, tam sürümde bu görsel hataların da giderilmesi mümkün. Giderilememiş bile olsa kendi adıma bunu hiç önemsemeyeceğimi, başta verdiği mesaj olmak üzere oyunun güzel yönlerine odaklanmayı tercih edeceğimi söyleyebilirim.

Lente, ilk demoyu paylaştığı günden bu yana oyununu sürekli geliştirip yeni bir şeyler eklemiş gördüğüm kadarıyla. Bunu görünce oyunun geleceğine dair umudum da artıyor. Siz de Lente’nin bu çabasına destek olmak isterseniz, oyunu takip listenize ekleyebilirsiniz. Bence bu desteği hak ediyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum