Star Wars: The Last Jedi'da Yeni Bir Işın Kılıcı Rengi Olacak

Hiç tahmin etmediğimiz bir renk olabilir mi?

Star Wars: The Last Jedi'ın çıkmasına çok az bir süre kaldı ve film hakkında bilgiler oluk oluk akmaya başladı. Özellikle oyuncuların ve yönetmen Rian Johnson'ın sürekli röportaj vermesi gündemi sarsacak taze bilgilere sebep oluyor.

Bunlardan en önemlisi ise Star Wars: The Last Jedi'da yeni bir ışın kılıcı renginin yer alacağı! Film ile ilgili görsellerin ve minik bilgilerin paylaşıldığı bir dergide Rian Johnson'ın yeni bir ışın kılıcı renginin filmde olacağını söylemesi bütün Star Wars hayranlarını teori parçalamaya itti. Tabii ki bizim de diyeceklerimiz var, Star Wars adı altında çıkan her şeyi boşuna sömürmedik!

Öncelikle filmlerde gözüken ışın kılıcı renklerine bir bakalım. Mavi, Yeşil, Mor ve Kırmızı haricinde bir renk görmedik. Disney tarafından geçerli kabul edilen hikayelerde ise farklı renkler gördük.  Prequel filmlerinde izlediğimiz Plo Koon'un ışın kılıcı mavi olarak gözükse de diğer bütün kaynaklarda ve figürlerde sarı renkte bir ışın kılıcı kullanıyor. Star Wars: The Clone Wars ve Rebels'ta izlediğimiz Ahsoka Tano ise beyaz ışın kılıçları kullanıyor. Siyah renkte ışın kılıcı ise daha önce Legends'ta ve yine Rebels'ta görülen bir renk. Peki yeni ışın kılıcını kim kullanacak? Dilerseniz ışın kılıcı renklerinden ve en büyük adaylarından kısaca bir liste olarak bahsedelim.

Tahminlere geçmeden önce Darth Vader çizgi romanında ve yeni çıkan kitaplarda belirtilen bir konuya değinmemiz gerekiyor. Artık Kyber Kristalleri(ışın kılıçlarına güç ve renk veren güce duyarlı kristaller) onu kullanan kişiye göre renk belirtiyor. Darth Vader, öldürdüğü bir Jedi'ın yeşil kristalini meditasyon ile kırmızıya çevirmişti. Bunun adı 'bleeding' yani kristali kanatma olarak geçiyor. Aynı şekilde Ahsoka Tano da kırmızı kristali beyaza çevirmişti. Bunun adı da 'purification' yani arındırma. Her rengin bir karşılığı var ve kullanıcı ile kristali arasında Force üzerinden bağlantı mevcut. Şu ana kadar filmlerde dört, genel toplamda yedi renk var ve her rengin bir karşılığı mevcut.

Mavi: Jedi Guardian olarak sınıflandırılan Jedilar tarafından kullanılıyor. Henüz bir Jedi ışın kılıcını yaparken neden mavi renk aldığına dair resmi bir açıklama yok. Fakat Obi-Wan Kenobi ve Anakin Skywalker'ı düşünürsek cevabı kendimiz çıkartabiliriz.
Yeşil: Jedi Counsilar olarak sınıflandırılan Jedilar tarafından kullanılıyor. Direkt savaşmak yerine daha barışçıl bir yol izleyen Jediların rengi. Yoda, Luke ve Qui-Gon Jinn'i düşündüğümüzde net şekilde bunu görebiliyoruz. 
Sarı: Jedi Scholar ve Jedi Sentinels tarafından kullanılıyor. Kendini Güç'e adayan Jediların rengi olarak biliniyor. 
Mor: Gücün karanlık tarafını kontrolünü kaybetmeden kullanabilen Jediların rengi. Mace Windu ve kendi yarattığı en agresif ışın kılıcı dövüş stili olan Vapaad genellikle karanlık taraftan besleniyor. Artık efsane sayılan ve Star Wars tarihçelerinde yer almayan Luke'un eşi Mara Jade, Mace Windu'dan sonraki en bilinen mor ışın kılıcı kullanıcısıydı. Aaah Disney aah....
Kırmızı: Bir Jedi'ın Kyber Kristalini yoğun karanlık taraf gücü ile kanattığımızda elde ettiğimiz renk. Sithlerin vazgeçilmez rengi.
Beyaz: Kırmızı kristali arındırarak elde edilen renk. Genelde Jedilara ve Sithlere eşit uzaklıkta duran, kendini güce adamış Gri Jedilar tarafından kullanılıyor. 
Siyah: Clone Wars ve Rebels çizgi dizilerinde gördüğümüz ışın kılıcı normal bir ışın kılıcından daha çok gerçek bir kılıca benziyor. Hakkında pek bir bilgi yok. Tek bildiğimiz oldukça eski olması. Star Wars evreninde 'eski' kelimesi kullanıldığında 500 ila 1000 yıllık bir süreden bahsedilir genelde. 

Bu yeni bilgiyi de verdiğimize göre sıra tahminlerde!

Beyaz Işın Kılıcı

SW1

İlk büyük adayımız tabii ki Luke Skywalker. Boynunda kırmızı kyber kristali taşıyan Luke'un ışın kılıcı ne renk bilmiyoruz. Fakat daha önce Dark Side güçleri kullanması (Ep.6) ve şu an kendisini tamamen güce vermesi ile bir Gri Jedi olabileceği konuşuluyor. Önümüzde Ahsoka örneği olduğuna göre Luke boynundaki kristali arındırmaya çalışıyor olabilir. Teorilere göre Luke'un taktığı kristalin babasına ait olduğu ve tıpkı onu karanlık taraftan geri getirdiği gibi kristalini de geri getirmeye çalıştığı söyleniyor. Hatta Luke'un Empire ile Return filmleri arasında Ahsoka'dan eğitim aldığı teorisini de düşününce oldukça mantıklı geliyor kulağa.

Sarı Işın Kılıcı

SW2

Henüz filmlerde görmedik fakat yukarıda da bahsettiğim gibi bilinen iki büyük Jedi ustası bu rengi kullanıyor. Plo Koon ve Yarael Poof'un resmi şekilde sarı ışın kılıcı kullandığını biliyoruz. Aynı şekilde Rebels'ta Jedi Tapınağını korumak ile görevli kişilerin de sarı rengi tercih ettiğini gördük. Eğer Princess Leia bir ışın kılıcı kullanacaksa renginin sarı olma ihtimali çok yüksek. Kendisini filmlerde hep güç ile bağlantılı gördük ama resmi şekilde güç kullandığını görmedik. Kardeşini, babasını, Han Solo'yu çok uzaklardan hissedebilmesi, kendi çizgi romanında Qui-Gon Jinn, Obi-Wan Kenobi ve Darth Maul'un dövüştükleri hangara geldiğinde orada olanları hissedebilmesi aslında Güç'e ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor. Belki Luke tarafından eğitilmiş, bir ışın kılıcı yapmış fakat daha sonra eğitimini bırakmış olabilir. Keza Legends'ta Leia bir Jedi oluyordu ve Luke'un dediğine göre ondan çok daha güçlü olma potansiyeline sahipti.

Siyah Işın Kılıcı

SW13

Snoke'un çıkacak figür ve oyuncaklarında parmağında siyah bir yüzük olduğunu gördük. Bu yüzüğün siyah bir Kyber Kristali olduğu söylendi. Eğer Snoke ışın kılıcı kullanacaksa renginin siyah olması oldukça mantıklı. Çünkü kendisi oldukça yaşlı biri. Üçüncü ve dördüncü filmlerin arasında bir tarihte uzun yıllar sonra meditasyon uykusundan uyandığını biliyoruz. Siyah ışın kılıcının da çok eski olması bunu destekliyor. Ayrıca Snoke'u canlandıran Andy Serkins bir röportajında Snoke'un Darth Vader ve Palpatine'den çok daha güçlü olduğunu söylemiş ve kendisinin karanlık tarafın en dibinde olduğunu belirtmişti. Böyle bir karaktere de siyah ışın kılıcı yakışır aslında. Her ne kadar kendisinin en güçlü olma fikrinden nefret etsem de...

Siz ne düşünüyorsunuz sevgili Oyungezerler? Renk ve kişi tahminlerinizi alabilir miyiz?

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum