Steam Fiyatlandırmasına Karşı İmza Kampanyası Başlatıldı!

Hepinizi imza atmaya davet ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Steam, TL üzerinden satış yapmaya başlamış ve dolar kurunu 1.5 TL alarak oyuncuları sevince boğmuştu. Fakat bu rüya hemen 1 gün içerisinde sona erdi.

Bunun nedenleri hakkında söylenecek aslında çok şey var ama kabaca bazı büyük oyun firmalarının ülkemizdeki ekonomik durumu bilmemesi ya da aç gözlülüğü gibi olası teorilerden ve ülkemizde dijital ya da kutulu oyun satışı yapan isimlerin Steam üzerinde baskı kurması gibi komplo teorilerinden bahsediliyor. Ama aslında bunların hiç bir önemi yok. Çünkü Rusya, Meksika, Arjantin gibi bir çok ülkede Steam, o ülkenin ekonomisi, döviz kurları ya da oyun satın alım gücüne göre fiyat düzenlemelerine gidebiliyor. Tamam Türkiye'de Steam'in satışları inanılmaz değil ama bunun nedeninin de dolar ya da euro ile ve alım gücümüz ile ilgili olduğu bir gerçek. Yani sözün özü Steam, oyun yapımcıları ve ülkemizin dijital ya da kutulu oyun dağıtıcıları isterse fiyatlar çok daha uygun bir şekilde düzenlenebilir. Bunun içinse Türk oyuncuların tek yapması gereken seslerini ve tepkilerini duyurabilmek.

Oyungezer yazarlarından Nurettin Tan, change.org üzerinden olayı çok iyi özetleyen ve direkt olarak Gabe Newell ve Mark Richardson'a ulaşmayı hedefleyen bir kampanya başlattı. Oyuncular olarak bu kampanyaya imza atmak bir şeylerin değişebilme ihtimali adına atabileceğimiz en iyi ilk adımlardan biri olarak görünüyor. Çünkü diğer ülkeleri ve Steam'in TL'ye geçtiği ilk günü göze aldığımızda ülkenin alım gücüne uygun oyun fiyatları ile karşılaşmak mümkün. Bunu Nurettin'in kampanyasından bir alıntı yaparak daha iyi açıklayabiliriz aslında,

"Türkiye’de asgari ücret 890 Liradır, bugünün dolar kuru ile 397$ yapar. Civilization: Beyond Earth’ü ele alalım. Türk Lirasına geçiş öncesi ürünün fiyatı 49.99$ yani 112 Türk Lirası idi. Para biriminin değiştiği gün oyunun fiyatı 70 liraya indi, asgari ücreti düşündüğünüz zaman bu gayet mantıklı bir rakamdı. Fakat ikinci gün fiyat komik bir şekilde 170 Türk Lirasına çıktı! %100’den daha fazla bir fiyat artışı, 75$! Dijital kopya için normal satış fiyatı olan 49.99$’dan çok daha pahalı bir ücret. Avrupa ve Amerika satış fiyatlarından daha yüksek bir rakam! Aynı fiyat değişikliğini Borderlands Pre-Sequel için de görüyoruz ve eminiz bunun arkası gelecek. Para birimi değişikliği ile Indie fiyatları gayet iyi ama AAA ürünler aniden tavan yaptı… Bunun mantıklı açıklaması nedir?"

Daha detaylı bilgiyi change.org'da bizzat Nurettin'in kaleme aldığı yazı ile alabilirsiniz. İmzalamak içinse hemen aşağıdaki linke tıklayıp değerli vaktinizin ufak bir kısmını ayırabilirsiniz,

//www.change.org/p/gabe-newell-to-fix-and-decrease-high-product-prices-for-turkish-users-on-steam

 

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum