Post-Apokaliptik Bir Nükleer Makale
Devamını okuBiz 2018'e geçiş yapmaya hazırlanırken, Steam bir kez daha dur gitme ve biraz para harca diyerek önümüze 2017'nin son indirimlerini attı. Ana haberini burada bulabileceğiniz Steam Kış İndirimleri, hem bu yıl hem de önceki yıllarda çıkmış bir sürü bağımsız oyunun fiyatının inmesine vesile oldu. Aşağıdaki listede benim sizler için seçtiğim ve kaçırmanızı kesinlikle istemeyeceğim 15 oyunu bulabilirsiniz. Listeyi yaparken çıkış tarihlerini hesaba katmadım, tek kriter %15'in üstünde indirim yemiş olmalarıydı. İyi oyunlar Oyungezerler:
Thumper - 15,50₺ /31₺
Thumper, yapımcılarının tabiriyle bir "ritim-şiddet" oyunu. Audiosurf'ü hatırladınız mı? Hani yüklediğiniz şarkıların temposuna göre size bir pist veren ve farenizi kullanarak puan toplamaya çalıştığınız oyun? Thumper onun karanlık versiyonu gibi. Oyunun soundtrack'i, sizin yaptığınız hareketler ve o hareketlerden çevrenin çıkardığı ses efektleriyle birleşmiş durumda. Adrenalin seviyesinin bir an bile düşmediği, her an stres içinde olduğunuz bu oyunu sakın kaçırmayın.
What Remains of Edith Finch - 20,18 / 31
What Remains of Edith Finch, bize bir oyunun işlemesi için ana hikâyenin düz bir şekilde anlatılmasının gerekmediğini gösterdi. Yıllar sonra, ailesinin üstündeki "lanetin" köküne inmek için eski aile evine giden Editch Finch, bir lanetten ziyade, jenerasyonlar boyunca saklanan ufak sırlar ve şanssız bir aile bulur. Oyunda hikâye küçük flashback'ler aracılığıyla anlatılıyor ve her flashback sahnesinin kendine has oynanış dinamikleri var. Yürüme simülasyonları ve hikâye sevenlere çok uygun.
Ruiner - 20,77 / 31
Ruiner bu yılın en stilize oyunlarından biri, hatta bana göre en iyisi. Gerçek hayattaki Bangkok şehrinden esinlenen cyberpunk şehri Rengkok'ta bir siber suikastçı olarak ekmek paramızı çıkarmaya çalışıyoruz. Bir şekilde bizi hack'leyip, kendi pis işleri için kullanan adamların peşine düşdükten sonraysa Ruiner, kırmızının hüküm sürdüğü bir krallığa dönüyor. Muhteşem ses mühendisliği ve müzikleri de cabası.
Ruiner'ın incelemesini okumak için tıklayın.
Hellblade: Senua's Sacrifice - 36,75 / 49
Hellblade: Senua's Sacrifice Oyungezer Online 2017 ödüllerinde En İyi Oyun kategorisinde bulunuyor. Bunu haketmesinin en önemli sebebi de, psikoz gibi, gerçek hayatta birçok kişinin inanılmaz zorluklar yaşamasını sağlayan bir psikolojik rahatsızlığı, saygılı ve uygun bir şekilde oyuna aktarabilmesi. Senua'nın kafasındaki şeytanlar, onun ölen sevgilisinin ardından İskandinav tanrılarının tahtına gitmesine engel olmayı çalışırlarken; biz de muhteşem hikâye ve görsel tasarımın keyfini çıkartıyoruz.
Hellblade: Senua's Sacrifice'ın incelemesini okumak için tıklayın.
Divinity: Original Sin - 20,06 / 59
Eminim ki hem rol yapma oyunu sevdadıları hem de oyun dünyasının her köşesindeki oyuncular, bu yıl çıkan Divinity: Original Sin 2'nin şanından haberdardır. O oyunu oynamak istiyor ama kenara ayıracak 67 liranız yoksa, o zaman sizi ilk oyuna alalım. Her ne kadar Original Sin 2, ilk oyunu her anlamda geride bıraksa da, Larian'ın 2014'deki ilk oyunu oynanılmayı kesinlikle hakediyor.
Darkest Dungeon - 15,60 / 39
Darkest Dungeon, oyunu oynadığınız sürenin %20'sinde farklı sınıflardan oluşturduğunuz partinizi Lovecraft hikâyelerinden fırlamış düşmanlarla sıra tabanlı bir şekilde kapıştırdığınız, geriye kalan %80'lik sürede de klavyenizi duvarlara attığını bir yapım. Oyunun zaten zor olan yapısı bir de, RNG bazlı şansınıza çıkan kötü eylem sonuçları nedeniyle iyice fenalaşıyor.
LISA - 7,20 / 18
Lisa... ilginç bir oyun. Aslında özünde side-scroller rol yapma oyunu olsa da Lisa'yı ilginç yapan, kara mizahı ve karakterimizin girdiği saçma sapan durumlardan ortaya çıkan sahneler. Görselliği hoş değil, zor ve yapımcısının da dediği gibi "Hayat mahveden bir oyun deneyimi," ama Lisa'yı özel yapan şeyler de bunlar işte.
Antichamber - 6,20 / 31
Antichamber'ı ekran görüntülerine bakarak anlamak mümkün değil. Gerçi oynayarak anlamak da pek mümkün değil. Özetle, Antihchamber görsel ipuçları ve yanıltmaları kullanarak ilk bakışta imkanız gözüken odalardan çıkmanızı isteyen bir oyun. Oyun çoğu zaman görsel ipuçlarıyla, işitsel ipuçlarını oldukça başarılı bir şekilde sentezliyor.
Domina - 6,12 / 18
Zamanında Spartacus dizisini izleyip, ah keşke benim de kendime ait bir gladyatör okulum olsa ve köleleri eğitip onlardan savaşçı çıkardıktan sonra arenada ölüme terketsem dediyseniz (?!?) Domina tam size göre. Domina'da, dediğim gibi, bir ludus, yanı gladyatör okulunun başında savaşçı yetiştirip Roma'nın en iyi okulu olmaya çalışıyorsunuz.
Domina'nın incelemesini okumak için tıklayın.
Aragami - 12,40 / 31
Arigami gizlilik arayan oyuncuların kesinlikle kaçırmaması gereken bir oyun. Oyunun zaten öyle olsun diye yazılan anlamsız hikâyesini falan boşverin, karşınızda düşmanlara görüldükten sonra büyük ihtimalle öleceğiniz, gölgeleri kontrol edebildiğiniz çok sağlam bir gizlilik/aksiyon oyunu var. Aksiyon diyorum çünkü düşmanlar tarafından görülmek her ne kadar kötüye işaret olsa da, Arigami gizliliği acımasız yapmadan size bir iki kaçış yolu veriyor.
ECHO - 29,25 / 39
ECHO birkaç Hitman yapımcısının kurduğu yeni ULTRA ULTRA stüdyosunun ilk oyunu. Uzak gezegendeki devasa bir saraya geliyoruz ve yarım saatlik çok yavaş bir giriş bölümünden sonra oyun nihayet açılıyor. Kendine has bir güvenlik sistemi olan bu saray, bizi öldürmek için karakterimizin kopyalarını yaratıyor. Bütün oyun boyunca kendimizle kapıştığımız ECHO, hareketlerimizi mimikleyen yapay zeka tasarımıyla oldukça ilginç bir konsepte sahip.
ECHO'nun incelemesini okumak için tıklayın.
Her Story - 3,30 / 11
Her Story bu listedeki en ilginç oyunlardan biri. Siz bir polis istasyonunda çalışıyorsunuz ve karşısınızda 7 defa polis tarafından eşinin kaybolmasıyla ilgili sorgulanmış bir kadının irili ufaklı onlarca videosu var. Amacınız, polis veritabanındaki bu düzensiz videolar içinden kadının hikâyesini ve eşine ne olduğunu öğrenmeye çalışmak. Her izlediğiniz videodaki anahtar kelimeler size ipuçları veriyor ve kelimeleri veritabanında aratarak yeni videolardaki hikâyeleri birleştirmeye çalışıyorsunuz. İlginç ve deneysel bir yapım.
That Dragon, Cancer - 12,60 / 31
Hani bazı video oyunlar kalbimize dokunur, boğazımızı düğümler ya, işte That Dragon, Cancer tam da o cinsten. İki ebeveyn, 4 yaşında kanserden kaybettikleri oğullarının anılarını ve kendi yaşadıkları duygusal travmayı bu duygu yüklü oyuna aktarmışlar. Sadece destek olmak için bile alınabilecek bir yapım.
Invisible, Inc. - 7,75 / 31
Invisible, Inc'i özetlemek için "X-COM'un gizlilik odaklısı" diyebilirim herhalde. Birbirinden farklı özellikleri olan karakterle dünyanın en güçlü şirketlerine girerek bilgiler çaldığımız oyun, X-COM'dan hatırlayacağınız oynanış yapısına sahip.
DEFCON - 2,70 - 18
Hazır bir siber soğuk savaşın içindeyiz dedim ve Steam indirimlerinde almanız gereken oyunlar listesinin sonunda 2006 yılından kopup gelen bu küçük oyunu yerleştirdim. DEFCON, Savunma Durumu'nun kısaltması ve Amerika'nın nükleer savaşa ne kadar yakın olduğuna bağlı olarak 5'den 1'e değişen bir sistem. Oyun dünyadaki milyarlarca insanın kaderinin sadece iki üç psikopat tarafından çöpe atılabileceği gerçeğini çok net bir şekilde yüzümüze vuruyor. Günümüz dünyasında bakış açısı kazandırması için oynanılması gereken bir oyun.