Street Fighter - Balrog Kimdir?

M.Bison mı, Balrog mu?

Street Fighter serisinin demir yumruğu, boksör olmasına rağmen kafa attığı için de yer-yer kalın kafası, beyaz çizgili şortu ve kolları kasten yırtılmış gibi duran üstü ile serinin unutulmaz karakterlerinden birisi!

Balrog!

Balrog, Street Fighter serisinde ilk kez ikinci oyununun World Warrior versiyonu ile karşımıza çıkmış gibi görünse de aslında birinci oyundaki düşmanlardan birisi ile oldukça benzerlikler taşır. Hatta bu bağlamda birinci oyundaki karakterler, bugünlerde devasa bir marka haline gelen serideki karakterlerin prototipleri gibidir denilebilir.

Nitekim ilk oyunda Rushmore Dağı anıtında yapılan dövüşee kırmızı üstü ve mavi pantolonu ile katılan Afro-Amerikan bir adam adeta ileride Balrog olacağının sinyallerini vermiştir.  Fakat şimdilik adı Mike’dır, birazdan bu konu ile ilgili konuşacağız.

1987 senesinde piyasaya sürülen ilk Street Fighter oyunundan yaklaşık 4 yıl sonra hepimizin, belki de tüm dünyanın yakından tanıdığı Street Fighter 2 oyunu piyasaya sürülür. Sonraki oyunlarda neredeyse hiç değişmeyen mavi renkli kıyafeti adeta kendisi için bir ikon haline gelecektir. Ayrıca oyunun sonundaki 4 boss'tan biridir kendisi.

Orjinal Street Fighter oyununda Capcom’un pazarlama konusunda bir korkusu vardı.

Muhtemelen bizim çocukken oynadığımız Street Fighter 2, Amerikan versiyonuydu. Ama bahsi geçen oyunun Japon versiyonunda bazı farklılıklar söz konusu. Bu konuyu Street Fighter yazısında özetlemiştim fakat kısaca üstünden bir kez daha geçelim.

Japon versiyon Street Fighter oyununda; Balrog karakteri M.Bison, M.Bison karakteri Vega, Vega karakteri ise Balrog’tur.

Japonya’da bu şekilde piyasaya sürülen oyun, dünyanın diğer ülkelerine, özellikle de Amerika’ya ihraç edilirken bir kaç değişiklik yapılmasına karar verilir. Çünkü M.Bison olarak tasarlanan boksör karakter hem isim olarak, hem de dış görünüş olarak eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Mike Tyson ile neredeyse birebir aynıdır.

Hatta oyunun karakter ekranındaki profil resmi Mike Tyson’ın 8 bit hali gibi desek abartı olmaz diye düşünüyorum.

Dolayısıyla M.Bison olarak tasarlanan karakter Balrog olarak değiştirilir ve bu şekilde dünyanın diğer ülkelerindeki yerini bulur.

Bu arada bazı kaynaklar şampiyonun bu konudan yıllar yıllar sonrasında haberdar olduğunu, ‘beni taklit etmelerinden gerçekten onur duydum’ dediğini de ifade eder.

Aslına bakarsanız Capcom bir noktada gereksiz endişelenmiş diyebiliriz. Bir düşünsenize, oyun içerisindeki karakteri senden ilham alıyorlar. Adını sana benzer, tasarımını sana benzer yapıyorlar. Kim karşı çıkmak ister ki?

Street Fighter Balrog'un Hikayesi

Karakterin arka plan hikayesine baktığımızda kötü bir çocukluk geçirdiğini görürüz. Öncesinde yoksul bir geçmişi olan Balrog, boks ile tanıştığı günlerden sonra profesyonel olarak bu işi yapmaya başlar. Güzel günlerdir bunlar. Yaşadığı yer Las Vegas’ta büyük bir şöhrete sahiptir. Fakat rakiplerini kalıcı olarak yaraladığı ve içlerinden birini de öldürdüğü için boks yapması yasaklanır.  

Balrog, paraya zaferden daha fazla değer verdiği için yaşadığı bu olay kendisini Shadaloo örgütüne katılmaya yönlendirir.

En nihayetinde serinin en kötü karakteri diktatör M.Bison’ın baş infazcısı olur.

Street Fighter Filminde Balrog

Street Fighter ile alakası olmayan 1994 çıkışlı Street Fighter filminde Balrog karakterini Amerikalı aktör Grand Lee Bush canlandırmıştır.

Yine Street Fighter ile pek bir alakası olmadığı söylenen Street Fighter The Legend of Chun-li filminde Balrog karakterine, ödüllü film Yeşil Yol'dan tanıdığımız Michael Clarke Duncan hayat vermiştir diyerek bu yazıyı da burada bitirelim sevgili arkadaşlar.

Bu yazıyı video olarak izlemek isterseniz aşağıdaki linke bir göz gezdirebilirsiniz.

Kendinize iyi bakın, sağlıkla kalın efenim.

Kaynaklar;
//streetfighter.fandom.com/wiki/Balrog
//en.wikipedia.org/wiki/Balrog_(Street_Fighter)

YORUMLAR
Parolamı Unuttum