The Last of Us - Cordyceps Mantarının Evreleri

İnsanlığın neredeyse sonunu getirecek olan mantar

The Last of Us'ta Cordyceps mantarının mutasyona uğrayarak insanlara bulaşmaya başlaması 2013 yılının Eylül ayında başlayarak gerçekleşmiştir. Orijini Güney Amerika olan bu mantarın hastalıklı ekinler yoluyla insanlara bulaştığı keşfedilmişti. Texas Herald gazetesinde haber "Hastanelere başvurular rekor seviyede! Gizemli hastalık yüzünden hastaneye gidenlerin sayısında %300 artış" makalesiyle verilmiş, "FDA hastalıklı ekinlerin listesini genişletti, dev ölçekte geri çağırmalar bekleniyor" haberiyle de halk uyarılmıştı.

Ancak bu tarihten birkaç ay sonra insanlığın neredeyse %60'ı mantar tarafından ele geçirilmiş veya öldürülmüştür.

The Last of Us serisinde insan beynine yerleşip medeniyetin sonunu getiren Cordyceps adlı mantarın 4 adet evresi vardır:

Runner

Birinci evre, enfeksiyonun kapıldığı ilk günleri kapsar. Parazit, konağın beynine henüz yeni yerleşmiştir. Zayıftırlar ama bir o kadar da saldırgandırlar. Klasik zombi hikâyelerinde olduğu gibi yavaş hareketler söz konusu değildir. Bunlara koşucular (Runner) denir.

Stalker

İkinci evre, enfeksiyondan haftalardan sonrasıdır. Parazit daha da büyümüş ve neredeyse konağın tüm beynini kaplamaya başlamıştır. En büyük belirgin özelliği konağın bir gözünü kapatmasıdır. Seriye göre isimleri avcı ya da izci (Stalker) gibi anlamlara gelir.

Clicker

Üçüncü evre enfeksiyondan 1-2 sene sonrasıdır. Hastalık beyinde kök salıp öylesine bir hal almıştır ki, konağın görme yetisini tamamen kaybettirir. Bu gruba takırdayanlar ya da tıkırdayanlar (Clicker) denir.

Bu evrede artık tamamen kör olan hastalıklı, aynı zamanda biyolojik sonar yeteneğinin de doruk noktasına ulaşır. Hareket etmediğiniz sürece sizi göremez ama en ufak bir tıkırtı sesi, onları tıkırdatacaktır :)

Bloater

Hastalığın dördüncü ve son evresi ise enfeksiyondan on yıllar sonra gerçekleşir. Konak bu evreye geldiğinde ya ölür ya da yanına yaklaşılmayacak boyutta güçlü bir hale gelir. Konağın vücudunun büyük kısmı sertleşmiş mantar plakalarla kaplanmıştır. Mantar konağı öldürdüğü zaman, cesette yetişen yeni mantarlar etrafa bulaşıcı spor salınımına başlarlar. Bu evredeki hastalara ise şişkin (Bloater) denir.

Mantar, parazit doğası gereğince ölülere bulaşamaz, ama herhangi bir hastalıklı ölü hangi evrede olursa olsun etrafa spor yaymaya başlar.

Serinin ikinci oyununda yüksek miktarda suya maruz kalan aksaklar (Shambler) ve birden fazla evreden organizmaların bir araya gelip birleşerek ortaya çıkardığı Fare Kral (Rat King) adlı bir süper organizma evresi olduğunu da not düşelim.

The Last of Us'ın (ilk oyun) baştan sona hikayesini Engin'in şu yazısından okuyabilir veya Joel ve Ellie'nin bu muhteşem macerasını anlattığım videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz. Elbette her iki içerikten de bolca spoiler bulunduğunu hatırlatayım :)

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum