İnceleme: Titan Savaşları Online

Gündüz Açan Taksi vs. Beleş Binek

 

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır. Yazar: Enes Koyuncuoğulları

Son 10 senedir fütursuzca savunduğum bir görüşüm vardı: 'Oyunculuğun geleceği tek oyunculu modu sağlam olan oyunlardadır.' şeklinde...  Lakin geçtiğimiz üç yılda F2P oyunlar öyle bir patlama yaptı ki, adeta bu fikrim yerle yeksan oldu. Moba'lar, FPS'ler, spor oyunları derken, çoğunlukla aylık para ödemenizi isteyen bir takım Devasa Online (DVO) oyunların da F2P modeline geçmesiyle, F2P oyunlar adeta çıldırmış gibi piyasaya düşüyorlar.

            Bu oyun cümbüşünde pastadan en büyük payı da Kore/Çin menşeli DVO'lar alıyor malumunuz... Çoğunlukla birbirinin klonu gibi duran bu yapımlar arasından sıyrılmayı başarmış oyunlardan biri de Titan Siege idi. Oyunumuz, ismine Basket Dudes, Blade 9, ve Football Champions, gibi oyunlardan aşina olduğumuz ArkArena tarafından Türkiye'de yerini aldı ve Titan SavaşlarıOnline adıyla, geçtiğimiz ay kapalı betadan açık betaya geçiş yaptı. Ben de şimdi siz oyun severlere (biz Oyungezerlere) bu oyundan bahsedeceğim. Vira Bismillah!

titan-savaslari-online-1

Bana Sunucunu Söyle, Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim

            İşin açıkçası kendimi hiçbir zaman gedikli bir DVO oyuncusu olarak tanımlamamışımdır. Ne zaman, 'Abi çok iyi yahu! Allah aşkına sen de indir!' modunda hevesle başladığım bir DVO olsa, 1-2 gün sonra yolum Program Ekle/Kaldır'a düşüveriyor. Niye olduğunu da bilemediğim için bu durumun, bir sonrakine de intikal etmesi beni şaşırtmıyor. Şahsen Titan Savaşları Online'ın bu furyanın bir parçası olmamasının birden çok sebebi olduğuna inanıyorum. Bu sebeple,  'Oyunumuzda katil, büyücü, şifacı gibi karakter sınıflarımız var. NPC'ler var, görev alıyorsunuz onlardan...' gibi sıradan bir biçimde anlatmak istemiyorum oyunu size. Titan Savaşları Online'ı diğer DVO'lardan ayıran neler var, onlardan bahsedeceğim yüksek müsaadenizle.

titan-savaslari-online-2

            Oyunun baştan sona Türkçe olması dikkat çeken ilk unsur... Çoğu kimsenin hiçbir türlü okumadığı NPC görevlerini, rehberleri, karakter özelliklerini vs. okumayı çok sevdiğimden bayağı bir iyi hissettirdi bu bana. Terimlerin İngilizcelerine uzun süredir aşina olduğunuzdan,  'Hmm... bu ney la şimdi!' gibisinden tepkiler verdirse de, bir süre sonra gözünüz alışıyor ve oyuna renk katıyor. Oyun zaten genel hatları itibariyle türe yeni adım atanlar için cezbediciyken, bir de Türkçe olması neyi nasıl yapmanız gerektiğini kavramanız açısından büyük önem taşıyor.

            Ben bu yazıyı yazarken, oyunun faal oyuncu sayısı 10 bini görmüştü. Titan Savaşları Online'ın çok daha naif ve düzgün bir oyuncu kitlesine sahip olduğunu söylemem gerek. Daha çok ne yaptığını bilen ve yardımlaşan oyuncular var... Neticede oyun oynayarak, gerçek hayatta yapmaya yeğlediğiniz bir şeyler yaptığınız için, bunu kimlerle yaptığınız her zaman önemlidir bana kalırsa...

titan-savaslari-online-3

            Sürekli güncelliğini koruması gereken bir oyun yapısından bahsediyorsak, oyuncu kitlesi kadar oynatan tarafın da formunu koruması gerek. Bu bağlamda GM'lerin oyuncuların soru ve sorunlarını tez elden çözüme kavuşturması, forumlarda dillendirilen önerileri dikkate alması da oyunun haznesine kocaman bir artı ekliyor. Eğer -şu ana dek gayet iyi kotarıldığı gibi- belirli bir seviyeye gelmiş oyuncuları oyunda tutmak adına, etkinlikleri de güncel tutabilirlerse oyunun ivmesi git gide yükselecektir.

Binicem Üstüne Vurucam Kırbacı!

            Oyunda 20. seviyeye geldikten sonra edinebileceğiniz evcil hayvanların yanı sıra, haritayı yerden ve havadan arşınlayabileceğiniz (Halepte bin arşın atlıyorum demiş adam!) binek hayvanları da edinebiliyorsunuz. Yakında oyuna devasa Kale ve Gemi savaşları da gelecek ve oyunu diğer DVO'lardan ayıran unsurlar bir bir yerini alacak. Bu bağlamda, çok yakın zamanda Guild Wars 2 ve Tera karışımı, bayağı tatlı bir DVO bizleri bekliyor gibi duruyor. Aman aman grafikler beklemiyorsanız, ücretsiz ve atmosferi hoş bir DVO bakınıyorsanız bir deneyin.

            Hem bir oyunun adım adım gelişimine b'ilfiil tanık olabildiğiniz, bir yer var mı bildiğiniz?

NOT

-

TITAN SAVAŞLARI ONLINE (PC)

Tür: Devasa Online Rol Yapma Oyunu

Yapım: Chengdu Storm Totem Studio / ArkArena

Dağıtım: BL Tech/ ArkArena

Kutulu Fiyatı: -

Dijital İndirme: Bedava

YORUMLAR
Parolamı Unuttum