Valve, ESL ile DotaTV Arasındaki Olayların Ardından Çok Sert Konuştu

Valve yayıncılarının arkasında duruyor

"Valve'dan başka hiç kimse DotaTV'de yayınlanan oyunlar için DMCA ihtarı çekemez". Valve'ın ESL One Genting 2018 turnuvası sırasında yaşanan olayların ardından yaptığı açıklamanın can alıcı cümlesi işte bu. "Kurallarımızı kimlerinin ihlal ettiğine karar verme yetkisi tamamen bize aittir, başkalarına değil."

Gelin Valve'ı bu açıklamayı yapmaya iten olayları bir hatırlayalım.

18 Ocak tarihinde ESL bir açıklama yaptı ve Genting'deki Dota Minor turnuvası da dahil olmak üzere etkinliklerini yayınlama hakkının Facebook'a verildiğini duyurdu. Bu açıklama etkinliği takip etmek isteyen Dota camiasında rahatsızlık yarattı çünkü onlar turnuvayı Twitch üzerinden izlemeyi umuyorlardı.

> Valve Neden Oyun Yapmıyor?

Bunun üzerine ESL ile alakası olmayan bazı tanınmış Dota yayıncıları etkinliği kişisel kanallarından yayınlamaya karar verdiler çünkü Valve'ın oyun yayınıyla ilgili koymuş olduğu kurallar buna izin veriyordu. Valve'ın kurallarına göre isteyen herkes, istediği Dota maçını kendi izleyicileri için seyirci araçlarını kullanarak yayınlayabiliyordu. Elbette bunda bazı kısıtlamalar vardı, yayıncı bundan herhangi bir gelir elde edemezdi (reklam yayınlamak yasak) ve resmi yayın görüntülerini kullanamazdı.

PPD, AdmiralBulldog ve BSJ gibi ünlü yayıncılar ESL One Genting maçlarını yayınlamaya ve yorumlamaya başladılar ve bunun üzerine ESL tarafından DMCA ihtarı yediler ve kanallarının kapatılması tehdidiyle karşı karşıya kaldılar. Yapılan yayınlar Valve kurallarına uygundu ama ESL bu yayınlara acımadı. ESL'nin Başkan Yardımcılarından Ulrich Schulze Reddit'te düzenlenen AMA'da durumu açıklamaya çalıştı ama oyuncuların ciddi tepkileriyle karşılaştı.

> Steam Lunar Sale Muhtemelen Bu Yıl Geri Geliyor!

İşte Valve'ın açıklaması yaşanan bu olaylara net bir cevap niteliğinde. Valve, ESL'nin çektiği DMCA ihtarlarının kabul edilemez olduğunu, bu yetkinin sadece kendisine ait olduğunu söylüyor ve yayıncılarının yanında duruyor. Dahası, Valve'ın bu konuda yayınladığı açıklama gelecekteki yayınları da garanti altına almış oluyor ve ESL'nin bu konuda bir itiraz şansı yok. Sonuçta söz konusu oyun Valve'ın sahibi olduğu bir oyun ve söz hakkı tamamen Valve'da.

Elbette Facebook bu yayın hakkı için ESL'ye iyi para ödemiştir. Ama görünüşe göre Valve hiçbir kurumun bu yayınlara 'exclusive' olarak sahip olmasına izin vermeyecek ve bu da gelecekteki turnuvalarla ilgili yapılacak yayın anlaşmalarının değerini ciddi ölçüde düşürecektir.

Valve yaptığı bu net açıklamayla Dota camiasının yanında yer aldığını ve yayıncılarını sonuna kadar koruyup destekleyeceğini de göstermiş oldu.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum