Wolfenstein: Youngblood, Donald Trump'la Sağlam Dalga Geçmiş

İsim vermeseler de kim olduğu apaçık ortada

Bethesda, Wolfenstein II: The New Colossus için yürüttüğü reklam kampanyasını "Make America Nazi-Free Again" sloganıyla taçlandırmıştı. Wolfenstein serisi daima Nazi öldürmekle ilgili olduğundan bu da yerinde bir slogandı, ancak kampanyanın yürütüldüğü 2017'de Amerika'nın başında Donald Trump vardı ve sokaklarda gerçekten de Nazi'ler yürüyüş yapıyordu. Dolayısıyla bu kampanyanın zamanlaması oldukça manidar olmuştu.

Sloganın da Donald Trump'ın ünlü "Make America Great Again" sloganının uyarlaması olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bu kampanyaya karşı bazı sesler yükselmiş olsa da Bethesda, reklamın arkasında durmuştu.

Wolfenstein: Youngblood da bir kez daha Trump'a gönderme yapmış (daha doğrusu oyuncular böyle düşünüyor ve ben de bu gruba dahilim) ve bu seferki oldukça sağlam diyebiliriz. Her ne kadar yazıda isim geçmese de okur okumaz insanın aklına tek isim geliyor.


Oyunda "Publisher's Rejection Letter" isminde bir not var, yani Yayıncının Reddetme Mektubu. Tritten isminde bir yazar, bir yayıncıya hikayesini gönderiyor ve bu hikayenin yayınlanamayacağına dair bir cevap alıyor. Bu mektubu aşağıda görebilirsiniz, çevirisi ise şöyle:

"Bay Tritten,

Aryan House Publishing'e gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.

"Büyük Duvar" ismindeki romanınızı yayınlamama kararı aldık. Nazi İmparatorluğu'nun sınırlarını koruyan 'betondan yapılma dev duvar' fikri ilginç bir konsept olsa da, romanın hikayesi mantıklı değil. Metninizdeki gramer hatalarını bir kenara bırakırsak, hikayede hem anlatım olarak, hem de ana karakterin geçmişine dair çok fazla boşluk ve tutarsızlık var. Hiç kimse sıradan bir dolandırıcının Nazi İmparatorluğu lideri olarak seçilebileceğine inanmaz. Bunu aştık diyelim, bu kadar akılsız ve yetersiz bir baş kahramanın, tesislerimizde tuvalet temizlemenin dışında bir şeyler başaracağına inanabilmemiz çok güç.

Lütfen başka taslak göndererek zamanımızı harcamayın."

> Wolfenstein: Youngblood - İnceleme

Ne dersiniz? Sizce bu gönderme bir başkasına yapılmış olabilir mi? Yoksa Meksika sınırını beton duvarla korumak isteyen Trump'a yapılan bir gönderme olması daha mı olası?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum