Yaiba: Ninja Gaiden Z İnceleme

SİZİN Y KUŞAĞINIZ VARSA, NINJA’NIN DA Z’Sİ VAR! 

 

 Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır. 

Gerçeği eğip bükmek, onunla alay etmek, bunu yaparken de etkileyiciliğini kaybetmemek ustalık ister. Çünkü gerçek üzerinde uygulanacak tüm dokunuşların bir sınırı vardır ve fazlası eğreti durur, hamuru bozar, olmaz. Eminim ki bunun kötü örneklerini (ki çoğunluktadırlar) pek çok yerde görmüşsünüzdür. Belki oyun dünyasında biraz daha fazla görmüşsünüzdür. Mesela Goat Simulator o dengeyi iyi yakalamış bir denemeydi ama bu sayfamızın konuğu, az pişmiş Yaiba Ninja Gaiden Z katanasını hafiften taşa vurmuş gözüküyor.

yaiba-ninja-gaiden-z-2

Her irilili ufaklı bossun keşfedilmeyi bekleyen bir zayıf yönü var (belden aşağı çalışın).

Ryu Hayabasu yanlış adama çattı?

Ninja Gaiden markası ile PC oyuncuları ilk kez buluşuyor, o yüzden heyecanınızı anlıyorum ama üzgünüm çocuklar; bu oyun Ninja Gaiden filan değil. Önerim, hevesiniz kursağınızda kalmadan beklentilerinizi yerçekimine doğru bırakmanız olacak. Her ne kadar arkasında Dead or Alive ve Ninja Gaiden oyunlarının mimarı Team Ninja ve üstat Keiji Inafune olsa da Yaiba biraz üvey evlat muamelesi görmüş.

yaiba-ninja-gaiden-z-1

“Kesiyorum, öyleyse varım!”

Bir Ninja Gaiden oyununda konsept ve görsel iletişimin ayakları normalde yere basar, gerçekten çok uzaklaşmaz ama Yaiba sanki “normal NG oyunlarından sıkıldık, biraz şurasından büzelim, biraz burasını ısıralım, burasına botoks yapalım” gibi olmuş. Görsel açıdan çizgi-roman hatlarını kullanmayı tercih eden Yaiba, açıkçası beni mest etmedi. Bu kulvarda bu gözler neler gördü yani. Bir de bu tür hatları kullanan oyunlar anlatımı zenginleştirmek için kullanıyor. Yaiba’da anlatılan hiçbir şey yok. Egosu yüksek, gücüne güvenen ve intikam denilen şeyi su gibi içen Yaiba’nın yolu bir gün NG evreninden Ryu Hayabusa ile kesişiyor ve kapışma sonucunda Yaiba göz ve kolunu köfte yapıyor. “Aha öldü adam!” dediğim anda da hiç de gizemli olmayan bir kurum Yaiba’nın cyborg modelini sahaya sürüyor çünkü şehri zombiler basmış durumda! Yaiba tabii ki zombileri katanasından geçiriyor ama asıl amacı Ryu’yu kuşbaşı yapmak. Ne kadar da etkileyici öyle deği mi? Aynen, ben de hiç sevmedim... Elle tutulan tek şey zombi çeşitliliği. Her tipten zombiyle yüzleşeceksiniz bu oyunda. Kimisi papaz, kimisi hayat kadını, kimisi bilim adamı, kimisi mezarcı ve hepsi de mesleki eşyalarıyla üzerinize çullanıyor. Oyunun ortalarında ekran alevden, elektrikten ve radyasyondan gözükmez hale geliyor. Üstüne bir de iç içe girmiş, parlak renkli grafikleri koyun, evet; merhaba baş ağrısı...

yaiba-ninja-gaiden-z-3

Bossların ganimeti kısa ömürlü iyi silahlar oluyor genelde

Oynamaktan korkma, titre!

Yalan yok, Yaiba’yı ilk trailer’dan beri bekliyorum. Absürt şeyleri sevdiğim kadar böyle Devil May Cry tarzı aksiyonun da hastasıyım. Bir de yapımcılar arasında Keiji Inafune ismini de gördüğüm için aksiyona doyacağıma emindim. Hayaller hayaller... Nihayetinde karşıma zıplama tuşu bile olmayan bir aksiyon çıktı. Evet Yaiba sadece platformdan platforma otomatik zıplayabiliyor. Geriye kalan yetenekleri ise bir sağ tık, bir sol tık, bir yumruk tuşu, bir de delirme modu. Bu kadar. Kombinasyonların haddi hesabı yok demek isterdim ama yazının gidişatından öyle olmadığını anlamışsınızdır. Bir saat sonra sıkan aksiyondan daha kötüsü, bir buçuk saat sonra sıkan benzer bölümler ve düşmanlar oluyor. Oyunun 8-10 saat sürdüğünü düşünürseniz bol bol çiğ aksiyon sıkıntısı yaşayacaksınız demektir.

yaiba-ninja-gaiden-z-4

Zombi modellemeleri genelde bir dejavu yaratıyor bünyede.

Nihayetinde Team Ninja’nın bu projesini bir “deneme” olarak görmek istiyorum. Belki bir el konsolunda kısmen daha eğlenceli gelebilir ama PC’de veya ev konsollarında aynı fiyata çok daha güzel oyunlar var. Ninjalığın, kılıcın ve Hayabusa’nın da bir gururu var sonuçta; hemencecik kırmayın.

NOT

5+

KÜNYE

YAIBA: NINJA GAIDEN Z (PC)

Tür: Aksiyon     

Yapım: Team Ninja, Spark Unlimited

Yayın: Tecmo Koei

Dijital İndirme(Steam): 59.99$

Yaş Sınırı: Yok

Bulunduğu Platformlar: PC, PS3, Xbox 360

 

Ne İyi?

+ Zombi çeşitliliği

+ Eski moda zor Japon oyunu formülü

Ne Kötü?

-Her açıdan kendini tekrar etmesi

-Karakterin plastik ve hödük oluşu

-Bol teknik hata

-Şu kaliteye anca 20 $ etmesi ama 60 $ istemesi.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum