2013'ün Bilimkurgu Filmleri

Gelecekle hesaplaşma zamanı!

Peşin hüküm vermek gibi olmasın ama birçoğunuzun hayatının,bir bilimkurguyladeğiştiğine eminim. Ufak yaşlarda okuduğumuz Jules Verne romanları , TRT'nin sabah kuşağında denk geldiğimiz Star Wars serisi, her pazar akşamı oynasa yine de izleyeceğimiz Geleceğe Dönüşfilmleri, sabahın köründe uyanmamızı sağlayan çizgi filmler ve tabii ki oyunlar sayesinde,gerçekleşmesi güç gelecek senaryoları hayatımızın özel bir parçası oldu. Bu gazla salonun ortasında yastıklardan uzay gemisi yapanlarımız, sadece çocukluğunudeğil yetişkin çağlarını da uzak zamanları, “imkansız” teknolojileri ve Marty’nin uçan kaykayını hayal ederekyaşıyor. Ve bir de yeni bilimkurguları...

Bilimkurgu açlığımızı gidermek konusunda başrollerden birini oynayan sinema perdesi, uzun zamandır görmediğimiz kadar fazla sayıda sürpriz hazırlamış durumda bu yıl. O kadar kaliteli bilimkurgular gelecek ki bunları bir dosyada toplamak boynumuzun borcu oldu. Biraz daha “hardcore bilimkurgu” olması için süper kahraman arkadaşlarımızı ve fantastik dünyaları dosyamıza almadık. Bilbo ve Tony Stark kusura bakmasın. Superman ise umarım dosyamızı okumaz, zira dergideki kripton stoklarımız neredeyse bomboş.

Umarım birazdan sıralayacağımız 2013 hazineleri, bizim zamanında bilimkurgu yardımıyla kazandığımız hayal gücünü bu dönemin çocuklarına ve gençlerine de aşılar. Çünkü teknoloji ilerledikçe hayal gücüne ihtiyaç da artıyor. Ve artık görünmezlik pelerinimizi istiyoruz!

 

Star Trek Into Darkness

Scotty Işınlama Hizmetleri A.Ş.

Bizim çocukluğumuzda Spielberg, Lucas ve Zemeckis gibi isimler ne ifade ediyorduysa günümüzün çocukları için de J.J. Abrams aynı anlama geliyor; heyecan verici bir sinema kahramanı. Lostçevresinde dönen tartışmalar yüzünden itilip kakılmasını bir yana bırakırsanız Abrams’ın ne kadar iyi bir hikayeci olduğunu fark etmeniz uzun sürmeyecek. Abrams fanların tepkisine rağmen Star Trek serisini en baştan uyarlamaktan çekinmedi ve inkar edilemeyecek bir şekilde harika bir işe imza attı bence. Ardından “ustam” dediği Spielberg'e ve o dönemin bilimkurgu filmlerine saygı niteliğindeki Super 8'i çeken yönetmen beyazperdedeki başarısını kanıtladı. Yapımcılığını ve senaristliğini üstlendiği onca eseri saymıyorum bile. Fakat Abrams’ın bunca iş arasında asıl ödülü yeni Star Wars serisinin yönetmenliğini üstlenmek oldu. Gelmiş geçmiş en büyük iki bilimkurgu serisinin yeniden doğuşu tek bir adamın ellerine bırakıldıysa kabul etmek gerekir ki ortada bir başarı öyküsü var.

Star Trek evrenini ve karakterlerini günümüz süper görsel efektlerini arkasına alarak ve biraz da renklendirerek yeniden uyarlamak muhakkak zor bir iş. Abrams ilk film ile bunu çok güzel kıvırdı aslında. Özellikle uzmanı ve anlatmakta ustası olduğu kara delikler, zamanda yolculuk ve alternatif evrenlere bağladığı senaryo ile Star Trek evrenini ve karakterlerini en baştan yaratması harika bir fikirdi. TV geçmişinden kalan karakter anlatımındaki ustalığı da olaya dahil olduğunda bu yeni seriye ısınmamız gecikmedi.

Önümüzdeki Star Trek filmi şimdiden özlediğimiz karakterleri büyük bir hikâyenin kucağında yeniden bir araya getiriyor. Kirk, Spock ve Atılgan ekibi, gizemli bir adamın Dünya'da yarattığı terör ve yıkım eylemlerini araştırmak ve engellemek adına yeniden karşımıza çıkıyorlar. Elimizde bir Abrams filmi olduğundan yayınlanan fragmanlarda ve film hakkındaki en ufak haberlerde bile bir hinlik arıyoruz. Canımız Sherlock’umuz İngiliz oyuncu Benedict Cumbertbatch tarafından canlandırılan kötü karakterin eninde sonunda Khan olduğunun ortaya çıkacağını düşünen sinemaseverler oldukça fazla. Filmin aksiyon dozajının ve görsel efektlerinin üst seviyede olacağı zaten belli. Ama bununla beraber her biri ayrı bir fan kitlesine sahip karakterlerin gelişimine ve ilişkilerine de yeterli zaman ayrılacağı zaten üstüne basa basabelirtilen bir durum. İlk filme hatta birçok Star Trek filmine nazaran çok daha karanlık bir film olacağını da kestirebiliyoruz elimizdekilere bakarak. Kuşkusuz bu yazın en fazla beklenen bilimkurgusu Star Trek Into Darkness.

KÜNYE

Yönetmen: J.J. Abrams

Senarist:Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof

Oyuncular:Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch

Gösterim Tarihi: 7 Haziran 2013

Heyecanmetre: 5

star-trek-2-movie

Ender’s Game   

Harry Potter uzayda!

Orson Scott Card'ın gelmiş geçmiş en iyi bilim kurgu romanlarından biri olarak görülen Hugo ve Nebula ödüllü 1985 tarihli Ender's Game sonunda sinemaya uyarlanıyor. Filmin gelişi Harry Potter ve Hunger Games uyarlamalarının gazı ve sinema teknolojisinin gelişmesinin ardından kaçınılmaz olmuştu zaten. Benzettiğimiz romanlara bakarak bunun uzun süren bir seri ve ufak yaştaki kişilerin kahramanlık mücadelesi olduğunu anlamışsınızdır.

70 yıldır devam eden uzaylı-dünyalı savaşının ardından giderek azalan nüfus nedeni ile bir çok çocuk yaşlarına bakılmaksızın askere alınmaktadır. Bu savaşı ve böcekimsi uzaylıları StarShip Troopers'daki duruma benzetebiliriz. Zaten Ender's Game 1959 tarihli bu romandan oldukça etkilenmiştir. Askeri okulda militarizmle, hemen ardından savaşla tanışan çocukların çaresizliği, insanlığı kurtarmak gibi bir sorumluluğun yükü, arkadaşlık ilişkileri gibi malzemeler kitaptaki sert anlatımının yarısını bile yakalasa arkasına görsel gücü alarak ortaya güzel bir film çıkabilir. Fakat işler "Harry Potter Uzay'da" havasına bürünürse ne Harrison Ford'un varlığı ne de ufak oyuncuların yetenekleri yeni başlayacak bu serinin eleştirilmesini engelleyemez. Bekleyip göreceğiz.

KÜNYE

Yönetmen: Gavin Hood

Senarist: Gavin Hood

Oyuncular: Harrison Ford, Asa Butterfield, Abigail Breslin

Gösterim Tarihi: 1 Kasım 2013

Heyecanmetre: 3

enders-game-movie

Pacific Rim   

Power Rangers, Godzilla'ya karşı

Guillermo Del Toro muhtemelen "kafan çok güzelmiş güle güle kullan" tepkisi almamak için yıllardır herkesten gizlediği dev projesini nihayet gerçeğe dönüştürüyor. Projenin “dev” olmasının bir nedeni de, içindeki robot ve uzaylıların gerçekten de devasa olması ve arena olarak büyük şehirleri kullanmaları. Okyanusların dibinde binlerce yıldır uyuyan dev uzaylılar Godzilla vari bir hikaye gibi görünse de onlarla savaşmak için insanların ürettiği dev robotlar olaya dahil olduğunda hikaye en azından beyaz perde için oldukça özgün bir hal alıyor. Filmin konusu kabaca bu savaşı ve içerisindeki karakterleri konu alıyor.

Ufak yatırımlar ve kendi imkanları ile olabilecek en güzel kronolojilerden birini yaratan bir yönetmen-senarist - yapımcı Del Toro. Bilimkurguya, fantastik edebiyata, çizgi romanlara ve oyunlara olan ilgisi yaratıcı kişiliğiyle birleşince ortaya çıkardığı eserler Mimic'ten bu yana hep üst düzeyde devam etti. Bakalım ömründe ilk defa bir arada gördüğü 150 milyon dolar ile neler yapacak kendisi? Çocukluğumuzdan beri özellikle Uzakdoğu etkileşimli dizilerde, animelerde, çizgi romanlarda birçok örneğini gördüğümüz dev canavar ve robotların kapışmasını ilk kez beyazperdede göreceğiz. Power Rangers, Godzilla, Evangelion, Robotech ve bir mech hayranı olarak ağzım bir karış izleyeceğim Pacific Rim, yaz aylarında gösterime girecek.

KÜNYE

Yönetmen: Guillermo del Toro

Senarist: Guillermo del Toro, Travis Beacham

Oyuncular: Charlie Hunnam, Idris Elba, Ron Perlman

Gösterim Tarihi: 19 Temmuz 2013

Heyecanmetre: 4

pacific-rim-movie


After Earth

Bir Shyamalan vardı, ne oldu ona?

M. Night Shyamalan kredisi oldukça yüksek bir sinemacı bana sorarsanız. Sixth Sense ve özellikle Unbreakableile zirveye çıkan yönetmenin sonraki filmleri Signs ve Villageda birer başyapıt değillerse degerilim ve gizem yükü açısından oldukça başarılıydılar. Ne olduysa Lady in the Water'dan sonra oldu. Film, The Last Airbender felaketine varacak bir yolun başlangıcı oldu. Dibinde azıcık kalan Shyamalan,tabii ki genç yaşında pes etmeye niyetli değil. Bunu göstermek için belkide son şansının After Earth olduğunun muhtemelen o da farkında.

Filmin kısa hikâyesinin Will Smith tarafından yazıldığını ardından Shyamalan ve Gary Whitta tarafından senaryolaştırıldığını belirtelim. Whitta filmin kıyamet sonrası temalı hikâyesini anlatabilecek en iyi senaristlerden biri zira geçmişinde bir Book of Eli var. Ortada güzel bir ittifak olduğu kesin. Shyamalan eğer görsel ve duygusal etki işini de kıvırırsa tamamdır bu iş.

Will Smith gerçek hayatta da oğlu olan Jaden'le birlikte bir uzay gemisi kazası sonrası, yüz yıllar önce terkedilmiş olan Dünya'ya düşer ve bir hayatta kalma mücadelesi başlar. Fragmanlardan gördüğümüz kadarıylaAfter Earth’te gayet başarılı bir kıyamet sonrası Dünya yaratılmış durumda. Evrim geçiren canlılar, sonsuz ormanlar ve tabii ki "bilinmeyen" bir tehdit baba-oğulun gezegenden kurtulmasını hayli zorlaştıracak, bundan eminiz. Yılın birçok iddialı bilimkurgu yapımı içinde kendisine şans arayan After Earthumarız Shayamalan’ı bize yeniden kazandırır.

KÜNYE

Yönetmen: M. Night Shyamalan

Senarist: M. Night Shyamalan, Gary Whitta

Oyuncular: Will Smith, Jaden Smith

Gösterim Tarihi: 7 Haziran 2013

Heyecanmetre: 3.5

After-Earth-movie

World War Z

Tedavisi olmayan hastalık:Zombilik

Yine bir roman uyarlaması ama daha da önemlisi yine bir zombi hikayesi ile karşı karşıyayız. Bu kadar kısa sürede bu kadar çok ve sıcak tüketilen başka bir popüler kültür öğesi daha önce olmuş muydu bilemiyorum. Zombi kıyametini ya da sonrasındaki post apokaliptik ortamı anlata anlata suyunu çıkarmış durumdayız. Max Brooks'un romanını ele aldığımızda World War Z aslında oldukça özgün. Ansiklopedi tadında yazılmış olan kitap zombi kıyametini ve sonrasını insanların röportajlarından, gazete haberlerinden, tarihi kaynaklardan alıntılar yaparak bir çok farklı hikaye üzerinden anlatıyor. Fakat filmin fragmanlarına baktığımızda sadece salgının bir anda başladığı dönemi ve devlet görevlisi bir aile babasının mücadelesini anlattığını görüyoruz. Zombi kıyametinin temeli kitaptaki öyküye dayanacak fakat sinema perdesinde epik görüntülerle görsel bir şölen yaşayacağız gibi. Zaten fragmanda öyle sahneler var ki ağzınızın açık kalmaması mümkün değil. Brad Pitt'in başrolde olması ve yönetmen koltuğundaki Marc Forster umut vadediyor ama ufak da olsa sadece gişeyi hedefleyen bir film olma olasılığı da var.

KÜNYE

Yönetmen: Marc Forster

Senarist: Matthew Michael Carnahan

Oyuncular: Brad Pitt, Matthew Fox, David Morse

Gösterim Tarihi: 21 Haziran 2013

Heyecanmetre: 4

World-War-Z-movie

Elysium

Yine gizemli bir bilimkurgu, yine Neill Blomkamp

Dosyamızda Gravity ile birlikte hakkında gıdım gıdım bilgilere sahip olduğumuz 2 filmden diğeri Elysium. Resmi bir özet, fragman hatta filmden 1 adet Matt Damon fotosu dışında bir kare bile yok. Elimizde olan ise düşüşe geçen bilim kurgu janrının çıtasını Distirct 9 ile yükselten ve kurtaran Neill Blomkamp'a olan güvenimiz.

Elysium için aslında Distirct 9'nın hemen ardından çalışmalara başlamıştı Blomkamp. Hatta neredeyse 3 sene önce bir viral video ile ismini duyurmuştu film. Ardından sessiz sedasız devam eden proje Matt Damon, Jodie Foster gibi ünlü oyuncuların katılımı ile gün yüzüne çıkmaya başladı. Şu sıralar ise filmle alakalı viral bir web sitesi yayında. Bütün bu kırıntıları topladığımızda 22. yüzyılda Dünya'nın artık yaşanacak bir yer olmadığını, zengin insanların bir uzay üssünde yaşadığını ve halkın Elysium isimli gezegene göçe başladıkları sonucunu çıkartmak mümkün. Tabi Matt Damon'un yayınlanan fotosu ve Blomkamp'in bolcana şiddet içerecek tarzı açıklamalarına baktığımızda işler gittikçe ilginçleşiyor. Buna maddi uçurumlar nedeni ile insanlar arasındaki çatışma ve siyasi konular eklenmesini de bekliyorum. Elysium'un sinsi sinsi gelerek bu yıla damga vurabileceği kanaatindeyim.

KÜNYE

Yönetmen: Neill Blomkamp

Senarist: Neill Blomkamp

Oyuncular: Matt Damon, Jodie foster

Gösterim Tarihi: 9 Ağustos 2013

Heyecanmetre: 5

Elysium-movie

Gravity

Gel gör beni, uzay neyledi

Children of Men gibi bir bilim kurgu-dram başyapıtına imza atan Alfonso Cuaron yıllardır yeni filmini beklediğimiz bir isim. Yıllardır diyorum, evet kendisi Children of Men'den beri yani 7 yıldır film çekmiyor. Gravity birkaç yıl önce başladığı ama sürekli ertelenen bir proje. Oyuncu seçimleri, prodüksiyon şirketinin kaprisleri, senaryo üzerinde oynamalar derken çekimler ertelendikçe ertelendi. George Clooney ve Sandra Bullock'ın başrollere getirilmesi ve çekimlere başlanması bile yüzümüzü güldürmüyor çünkü her an projenin başına bir şeyler gelecekmiş gibi hissediyoruz. Bir kaza sonucu Dünya ile bütün bağlantıları kesilen uzay üssünde mahsur kalan 2 astronotun yaşadıklarını izleyeceğimiz film oldukça sade bir hikayeye benziyor. Ama henüz film hakkında bu özetten başka elimizde hiçbir şey yok desek yeridir. Gerçekten yerçekimsiz ortam yaratılarak yapılan çekimler ve Alfonso Cuaron nedeni ile görsel olarak etkileyici bir anlatıma sahip olacağı zaten belli olan filmin özellikle yönetmenin usta olduğu çok uzun sekanslarını şimdiden deli gibi merak etmemek elde değil. Clooney ve Bullock'ın çekimler devam ederken yaptıkları açıklamalar hayatlarındaki en ilginç film ve çekim deneyimini yaşadıkları yönünde. Filmin sadece açılış sekansının tek çekim ve 17 dakika olacağını bilmenizi isterim. Çaresizlk temalı drama ve gizemli bir anlatımla çağımızın 2001'i olma ihtimali olduğunu söyleyip boyumdan büyük laf ederek bu dosyayı kapatıyorum arkadaşlar. Bu sene bilim kurguya doyacağız gibi görünüyor.

KÜNYE

Yönetmen: Alfonso Cuaron

Senarist: Alfonso Cuaron, Jonas Cuaron

Oyuncular: Sandra Bullock, George Clooney

Gösterim Tarihi: 25 Ekim 2013

Heyecanmetre: 4 

gravity-movie

YORUMLAR
Parolamı Unuttum