E3 2013 - Kristal Küremizden Bakıyoruz!

Bölüm 2 - Yeni Nesil Çok Yakınımızda!

E3 2013'ün son dönemlerin en iyilerinden birisi olacağına dair geçen konuşmaların neredeyse tamamında, bunun nedeni olarak yeni nesil konsolların detaylandırılacağına dair argümanlar kullanılıyor. Ki bunda çok haklıyız!

E3 öncesi tahminlerimiz devam ediyor. Birazdan konsol tarafına geçip, firmaların E3 için neler hazırladıkları hakkında birkaç tahminde bulunacağız. Tabi bunu yaparken resmî olarak açıklanan birçok bilgiden de faydalanacağız. Haydi o zaman, yeni nesil konsolların oluşturduğu okyanusta kaybolmaya başlayalım.

SONY – PlayStation 4

Heavy Rain, Uncharted serisi, God of War III – Ascension gibi harika oyunlara ev sahipliği yapan ve her ne kadar ilk yıllarında satış rakamı olarak sıkıntı çekse de, ardından toparlayan Playstation 3'ün abisi Sony tarafından duyurulmuştu.

PlayStation 4'ün sunumunu hatırlarsanız, konsol hakkında detaylı bilgiler verilmesine ve çıkacak önemli oyunlar gösterilmesine rağmen konsolun kendisini görememiştik. İşte Sony'nin E3 2013'e sakladığı en önemli başlıklardan biri de kesinlikle bu. Zaten bu dönemde ortaya o kadar fazla yalan tasarım çıktı ki, bazıları evde dantelle bile saklasanız salona ya da odalara konulmayacak kadar çirkinken, bazıları ise "acaba gerçek mi yahu?" diye düşündürtecek kadar güzeldi.

playstation 4 520x290 2

Peki PlayStation 4'e ait başka neler bekliyoruz E3 2013'den?

Konsol duyurulurken Tim Schafer ve David Cage gibi başarılı yapımcılar boy göstermiş ve konsolun teknik gücü hakkında çeşitli şeyler söylemişlerdi. O sunumdan akılda kalan en önemli bilgilerden biri de, PlayStation 4'ün konsol tarihinde ilk defa oyun yapımcılarıyla bu kadar yakın iletişim kurularak geliştirilmesine dairdi. Yani Sony, PS3 yaptığı hatayı tekrarlamadı ve doğrudan oyun yapımcılarıyla görüşme halinde konsolu geliştirdi. Bu da yapımcıların, konsolun mimarisini daha hızlı çözüp daha iyi oyunlar yapabilecekleri anlamına geliyor.

10 Haziran'ın son sunumunu gerçekleştirecek olan Sony, konsolu ilk defa o anda gösterecek. Akşam saatlerinde gerçekleşecek sunumda ayrıca, şu ana kadar açıklanan PS4 oyunlarıyla birlikte yeni oyunların da açıklanması gündemde.

PlayStation 4 için şu ana kadar açıklanan oyunlar arasında; Watch Dogs, AC: Black Flag, Killzone: Shadow Fall, inFamous: Second SonDriveclub, Gran Turismo 6, Knack, The Witness, Diablo III, Destiny, Call of Duty: Ghost bulunuyor. Bu listenin E3 bittikten sonra epey kabaracağını tahmin etmek çok da güç değil. 

Bu oyunlar dışında, her sene çıkan spor oyunlarının veya PlayStation 3'e çıkan bazı oyunların daha sonradan PS4'e de geleceğini herkes biliyor. Asıl soru, şimdilik böyle bir planın olmadığı söylense de, Beyond: Two Souls gibi PS3'ün son dönemlerini yaşatan oyunların PS4'e de gelip gelmeyeceği. Kim bilir, Sony'nin ısrarlarına dayanamayan yapımcılar yeni konsol için böyle bir işe girişebilirler.

playstation 4 520x290

MICROSOFT – Xbox One 

Gelelim E3 2013'e bir aydan az bir süre kala yapılan organizasyon ile duyurulan yeni Xbox'a. Gerek yerli, gerekse yabancı oyun sitelerinde isminin "Xbox 720" ya da "Xbox Infinity" olacağına dair haberler yapılan konsolun ismi üreticiler tarafından "Xbox One" yapıldı.

PlayStation 4 sunumunun tam tersine Microsoft, konsolu direk bizlerle paylaştı ve tasarımlarını gösterdi. Üstteki linkten detaylı şekilde bakabileceğiniz fotoğraflarda da görüldüğü üzere, yeni nesil konsolun tasarımı pek de başarılı değil zira kendisi eski video oynatıcılara benziyor. Hem baya büyük gözüküyor, hem de Kinect ile birleştiğinde salonda gereğinden fazla yer kaplayacak gibi.

xbox one 520x290

Microsoft sunum gecesinde çok fazla bilgi açıkladı. Konsolun teknik detaylarından tutun, çok merak edilen ikinci el kullanımına, Kinect'in geliştirilmesinden yeni bulut teknolojisine, TV özelliklerinden kontrol cihazına kadar birçok bilgi bizlerle paylaşılmıştı. Tabi bunların dışında hayal kırıklığına sebebiyet veren şey, "oyun" anlamında neredeyse hiçbir şey göremememiz. Evet, yeni Call of Duty serinin gidişatını baştan değiştirecek gibi duruyor ve EA Sports oyunları Xbox One'a kıyak geçiyor... da, ee?

Biz oyuncular tarafından bakıldığında konsolun olumsuz özelliklerine gelirsek... Öncelikle, henüz doğru düzgün bir oyun göremedik. Call of Duty: Ghosts'un detaylı açıklandı ancak Xbox One'a özel geliştirilmiyor. Sadece bir ek içerik durumu söz konusu. Bunun dışında dedikodusu dönen Forza 5 resmî olarak tanıtıldı. EA Sports oyunlarını saymazsak duyurulan diğer oyun ise Quantum Break. Tabii ki bunlarla tatmin olmamız imkansız. Ancak o sunumda söylendiği gibi Xbox One'a toplamda 15 özel oyun geliyor ve bunların büyük kısmı yeni bir seri başlatacak. Geçtiğimiz dönemin "özel oyun" anlamında kazananı kuşkusuz Playstation 3 olmuştu Xbox 360'a karşı. Belki Microsoft bu sefer bu yarışı kazanmak istiyor ancak şimdilik ellerindekileri göstermedikleri için bir şey demek zor. E3 2013'ün Microsoft adına en önemli noktası, duyurucakları özel oyunların kalitesi olacaktır.

Xbox One, tıpkı Playstation 4 gibi önceki neslin oyunlarını desteklemiyor. Üreticilerin "tamamen yeni bir mimari" olarak adlandırdıkları Xbox One bu yolla, Xbox 360'a çıkan oyunları doğrudan çalıştırmayacak. Yani kısa süre içerisinde, daha önceden olduğu gibi X360'a çıkan oyunların yeniden yapılandırılmış hallerini fahiş fiyatlara Xbox One için göreceğiz.

xbox one 520x290 2

Xbox One'ın mimarisi nedeniyle desteklemediği ve oyuncuları oldukça kızdıracak diğer durum ise, Xbox 360'a ait aksesuar ve parçalar. Geliştirilmiş sistemi (!) nedeniyle Xbox One'da herhangi bir Xbox 360 aleti çalışmıyor. Yani aklınızda "X360 kontrol cihazımı Xbox One'da kullanırım" gibi bir düşünce varsa, şimdiden kendinizi ekstra kontrole para vermek için hazırlayın.

Ve gelelim E3'den önce Xbox One'a geleceği duyurulan oyun listesine. Yukarıda söylediğimiz "15 özel oyunu" dışarıda tutarsak, şu anda elimizde birçoğu Playstation 4'e de gelen bir oyun listemiz var. Bu liste Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts, Watch Dogs, AC: Black Flag, Destiny, Forza 5, Quantum Break, EA Sports oyunlarından oluşuyor. Ayrıca Crytek tarafından geliştirilen Ryse da sadece Xbox One'a çıkacak.

E3 2013'de bu konsol için neler duyurulabilir diye düşündüğümüzde ise, Watch Dogs yapımcılarının üzerinde çalıştıkları iki proje muhtemelen yeni nesil için geliştiriliyor. Ve haliyle bu iki oyun da Xbox One'a çıkacaktır. Bunların dışında ise tahmin edebilmemize olanak sağlayan pek bilgi yok.

Microsoft sunumunun 10 Haziran sabahı olduğunu da söyleyelim.


NINTENDO – Biz Yokuz Ağa! 

Belki de E3 2013 öncesi en şaşırtıcı haber Nintendo tarafından geldi. Her sene içerik olarak eleştirilse de renklilik anlamında E3'ün liderlerinden olan Nintendo, bu sene herhangi bir sunum gerçekleştirmeyecek.

Ancak, bunun yanında kapalı kapılar ardından çeşitli yazılım projelerinin ve oyunların gösterileceğine dair bilgiler de geliyor. Anlaşılan Nintendo'nun büyük bir sunuma girişmemesinin, tamamen son dönemde epey dedikodusu çıkan ve sonradan onaylanan Nintendo Direct. Nintendo Direct ne derseniz, doğrudan yapımcılara ve oyuncular mesajların olduğu bir video serisi olarak özetleyebiliriz. E3'ün olduğu tarihlerden çok da farklı olmayan dönemde, bu seriye ekleyecekleri yeni videolar ile WiiU'nun geleceği, yeni oyunlar ve yapımcılara mesajları hakkında birçok bilgiyi açıklamalarını bekliyoruz.

Ne dersiniz, E3'de olmasa da bu videolarda Super Smash Bros. u belki görebiliriz.

nintendo 520x290 2

SONY – PlayStation Vita 

Elbette Sony için E3'ün anlamı sadece PlayStation 4 değil. Taşınabilir konsol konusunda oldukça başarılı şekilde devam eden PSVita için de önemli bir zaman ayıracak olan Sony, bu konsol için de iddiali oyunlar duyurmaya hazırlanıyor.

Şu anda yabancı basında çok fazla dedikodu dönmekte açıklanacak oyunlara dair. Geçtiğimiz günlerde üst düzey yöneticilerden Shahid Ahmad'ın kişisel Twitter adresinden yaptığı açıklama konsol sahiplerini fazlasıyla heyecanlandırmıştı.

Sony tarafının PS Vita satışlarını biraz daha hareketlendirmesi gerekiyor zira konsol performans olarak oldukça başarılı olsa da satış rakamları anlamında üreticilerini pek de sevindirmedi. Özellikle 3DS'e karşı olan karşılaştırmada epey geride kalan Vita için E3 2013 bir dönüm noktası olabilir.

sony playstation vita 520x290 2

OUYA – Hani Marjinal Bizdik? 

Tim Schafer sayesinde tüm dünyanın duyduğu ve o günden bu yana sürekli yeni projelere ev sahipliği yapan Kickstarter'ın gelmiş geçmiş en fazla bağış olan projelerinden biri olan Ouya sona ulaşmak üzere.

Geçtiğimiz aylarda inceleme versiyonları çeşitli dergilere ve oyun sitelerine gönderilmiş ancak performans testleri sonunda hiç de iyi yorumlar alamamıştı. Bazı yeni nesil telefonlardan bile daha düşük performans puanları alan Ouya'nın üreticileri, bu haberler ortaya çıktıktan sonra jet hızıyla bir açıklama yapmış ve söz konusu versiyonların konsolun son hali olmadığını söylemişlerdi.

ouya 520x290

Böyle karışık bir durumda da olsa Ouya elbette E3'ü kaçırmıyor ancak biraz da farklı bir yol izleyecek. Tüm üretici ve yapımcıların E3 içerisinde yer kapmaya çalıştığı sırada (ki E3 standlarını geçen sene Tuğbek ile Faruk sizler için tek tek dolaşmıştı. Ouya daha farklı bir seçim yaptı. Ouya E3 binasının içerisinde değil, otoparkında bir stand kuracak ve oyuncular ile burada buluşacak. Aslında bu oldukça yaratıcı bir pazarlama stratejisi. Çünkü bu sayede hem firma kalabalığından kısmen de olsa kendini kurtaracak, hem de tüm oyuncular ile daha samimi şekilde iletişim kurabilecek. Zaten bu sırada bağımsız oyun yapımcılarına da birer saatlik bir zaman ayırarak oyuncuların soru sormasına da izin verecek Ouya üreticileri.

Şimdilik ortalıkta Ouya hakkında pek olumlu sözler söylenmese de, bahsedilen performans sorunları çözüldüğü takdirde 99 dolarlık satış fiyatıyla birçok evin salonunu süsleyeceğini düşünmek pek de yanlış olmaz Ouya'nın.

Evvet! E3 2013'e dair tahminlerimizin konsol bölümü de burada sona erdi. Sırada PC platformu ve bu platform için birbirinden harika oyunlarını ve teknolojilerini tanıtmak için bekleyen yapımcılar bulunuyor. O yazıda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın! 

ouya 520x290 2

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum