Çin, Oyun Denetimlerini İyice Sıkılaştırıyor

Kapalı kutu olma yolunda emin adımlar

Çin'in ülke sınırları içinde yayınlanacak oyunlara sıkı denetimler getirdiği hepimizin malumu, her oyun onay komitesinin denetiminden geçmek zorunda ve geçtiğimiz aylarda onay bekleyen oyun sayısının fazlalığı yüzünden yeni oyun yayınları bir süreliğine ülke genelinde askıya alınmıştı. Komitenin yeni kuralları ise oyunlar için çok daha sıkı bir denetim mekanizmasının kurulduğunu gösteriyor.

Örneğin bu katı kurallardan biri oyundaki tüm yazıların Basit Çince olması zorunluluğu. Bazı oyunlar ekranda Winner veya Attack gibi kelimeler göründüğü için onay verilmeden geri gönderiliyormuş mesela. Yani bunlar da dahil olmak üzere tüm yazıların ekranda Çince görünmesi lazım.

Oyunda kan gölü kesinlikle yasak, zaten hatırlarsanız bazı oyunlar kan yerine yeşil bir sıvı kullanıyorlardı bunu aşmak için. Şimdiyse 'herhangi bir renkte kan gölü' diye özel olarak belirtilmiş, yani bu engeli renkle aşmak da artık mümkün olmayacak. Ekrandaki cesetlerin de en fazla birkaç saniye içinde ortadan kaybolması gerekiyor.

Yeni kurallar loot box'lara da acımıyor. Normalde Çin'de zaten kutulardan eşya düşme oranının belirtilmesi zorunluydu, şimdiyse belli bir eşyayı kazanmak için kaç kutu açmak gerektiğini net biçimde bildirmesi gerekecek geliştiricilerin, öyle sadece yüzde oranı vererek kurtulamayacaklar. Dahası, bu konuda da bir üst sınır olacak, yani "1000 kutu açarsanız garanti eşya var" denilemeyecek. Ayrıca oyuncular günde 50'den fazla kutu açamayacak, oyun bunu da engellemek zorunda olacak.

Onay komitesinin önüne düşen oyunların üç kez reddedilme hakkı var, eğer gerekli düzeltmeler yapılmazsa üç kez reddedilen bir oyunun bir daha denetim için başvurma şansı kalmıyor.

Ayrıca her yıl onaylanacak oyun sayısına da sınır getiriliyormuş. Tüm bunlardan sonra insan orada yaşayanlar için ayrı bir üzülüyor, değil mi?

YORUMLAR
İlhanlı
4 Şubat 2020 17:09

Hepsi saçma ama kan yasağı daha bir saçma. 

Parolamı Unuttum