Cyberpunk 2077 - E3 2019'da Gösterilen Özel Demoda Neler Vardı?

Kapalı kapılar ardından bilgiler

E3 2019'un en ilgi çeken oyunlarından Cyberpunk 2077 için çoğumuz yayınlanan 4 dakikalık video ile yetinmek zorunda kalsak da, kapalı kapılar ardında oyunun özel bir oynanış demosu oyun basınından küçük bir gruba gösterildi.

>Cyberpunk 2077'den Yepyeni Ekran Görüntüleri Yayınlandı

Maalesef bizim bu gösterime katılma şansımız olmadı, ancak elimizde katılımcılar tarafından yazılmış uzun izlenimler var. Ben de bu izlenimleri tek tek okuyup derleyerek önemli gördüğüm detayları size iletmek istedim.

Not: Gösterilen oynanış videosu oyunun ortalarından alındığı için hikayeye dair bazı spoilerlar da vardı ancak oynanış detayları için yazmam gereken birkaçı hariç hiçbirini buraya eklemedim. Rahatça okuyabilirsiniz.


  • Yaklaşık 50 dakikalık demoda genel olarak oynanış mekanikleri gösterilmiş.
  • Karakterimizin adı önceden de belirtildiği gibi V; karakter yaratma ekranındaki seçenekler Cyberpunk temasına çok uygun hazırlanmış, ayrıca karakterimize bir arkaplan hikayesi de seçiyoruz.
  • Gösterilen demoda karakterimiz anında dil tercümesi yapan bir ekipmana sahip. Ancak doğrudan çeviriyi göstermek yerine önce yabancı dili görüp yazının harf harf İngilizce'ye dönüşümünü izliyoruz. Atmosfer açısından çok güzel göründüğü belirtilmiş.
  • Tamamen dinamik bir gece gündüz döngüsü var, gün batımı da oldukça güzel görünüyormuş.

  • Alışveriş yapacak birçok dükkan bulunuyor, sokak krediniz yükseldikçe alabileceğiniz şeyler de artacakmış.
  • Demonun bir yerinde V motorsiklet sürüyor. Bu sürüşün rahatsız etmeyecek derecede arcade hissettirdiği yazılmış.
  • Sürüş sırasında radyo kanalını değiştirebiliyoruz, ayrıca sürüş sırasında birinci ve üçüncü şahıs kamera arasında geçiş yapmak mümkün.
  • Tüm açık dünyada istediğiniz şekilde gezebiliyorsunuz ve fast travel dışında hiçbir yükleme ekranı ile karşılaşılmamış.

  • Diyalog seçeneklerinin yeteneklerimize göre şekillenmesine diğer RYO'larden alışığız ancak Cyberpunk'ta bu bir adım ileri götürülerek karakterimiz için seçtiğimiz arkaplan hikayesi, level atlayınca seçtiğimiz perkler ve oyunda o ana kadar yaptığımız aksiyonlar da farklı diyalog seçenekleri ekleyebiliyormuş.
  • V'nin yetenekleri ve yapabilecekleri çeşitli statlardan etkileniyor. Demo'da gösterilen 5 ana stat: Body, Intelligence, Reflexes, Technical Ability ve "Cool" (diğer oyunlardaki Charisma'ya benziyor). Bunlar hakkında çok bilgi verilmemiş ancak Reflexes'ın bıçak ve tabanca, Cool'un ise suikast yeteneklerini arttırdığı görülmüş.
  • Seviye atladığımızda "Bıçak, Tüfek, Tabanca, Pompalı, Suikast, Mühendislik..." gibi toplamda 12 alandan biri için kullanılabilen bir perk puanı kazanıyoruz. Ayrıca bu perk ağacı etrafına doğru kabloları uzayan bir Anakart'a benziyormuş.
  • Görevlerin tıpkı The Witcher 3'teki gibi dallanıp budaklandığından bahsetmişler. Örneğin bir kasapla konuşuyorsunuz, kasap sizi bir çete liderine yönlendiriyor, ancak onunla görüşebilmek için de önce adamlarından birine yardımcı olmalısınız. Tüm bu dallanıp budaklanmalar ne yaptığınızdan habersiz bir koşturmacadan çok gayet anlamlı ve organik hissettiriyormuş.

  • Hikâye gereği birçok karakterle görüşüp onları tanımamız gerekiyor. Ancak kimsenin gerçekten ne amaçladığını asla tam olarak kestiremiyoruz. Örneğin sizden yardım isteyen çete üyesinin işini yapacaksınız çünkü patronu ile görüşebilmeniz için bunu şart koşuyor, peki ya yalan söylüyorsa? Ki bir hükümet ajanının size söylediğine göre yapmakta olduğu şey de tam olarak bu. Hangi tarafa güvenmelisiniz? Tüm bunlar hikâyenin gidişinde sürekli bir belirsizlik olmasını sağlayacak.
  • Aynı görevi iki farklı şekilde oynamışlar (gizlilik ve bodoslama) ve ikisi çok farklı görünüyormuş.
  • Bir kapıyı fiziksel olarak kırıp açmak da mümkün, hackleyerek de. Hackleme sırasında bir mini oyun olduğu onaylanmış.
  • Anladığım kadarıyla görevleri gizlice halledebilmek için hack yeteneğini yaratıcı ve işlevsel şekilde kullanmanız gerekiyor.

  • Düşmanlarınızı alaşağı etmek için kullanabileceğiniz yollar hayal gücünüz ile sınırlı. Onları çöp oluklarından aşağı bırakabilir, canlı kalkan olarak kullanabilir veya taretlerin işlerini bitirmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca gösterilen demodan 2 yaratıcı yöntem de aktarılmış: İlkinde V bir boks robotunu hackleyip onun zorluğunu arttırarak robotla antrenman yapan düşmanı parçalamasını sağlamış, ikincisinde ise düşmanlardan birinin egzersiz yaptığı bir ağırlık makinesini hackleyip antrenman ağırlığını arttırarak kullanıcısına oldukça acılı bir ölüm tattırmış. Tabii ki oyunu kimseyi öldürmeden bitirmek de mümkün.
  • Silah kullanımı gayet tok ve tatmin edici hissettirmiş, ayrıca düşmanların vurulduklarında verdikleri tepkiler beğenilmiş.
  • Bodoslama oynamayı seçtiğinizde de hack yeteneklerini kullanmanız yararlı oluyor, örneğin demoda V, bir taret'i hackleyerek düşmanlarını oldukça zor durumda bırakmış.
  • Çevre ve duvarlar nerdeyse tamamen yıkılabilir/parçalanabilir şekilde tasarlanmış. Özellikle silahlı çatışmalarda siperlerin parçalanması fazlasıyla gerçekçi görünüyor.

  • Hem silah hem de ekipman olarak kullanılabilen "Nanowire" isimli ince bir kablomuz var. Demoda V'nin bu kabloyu düşmanlarının ayaklarına dolayarak düşmelerini sağladığı, başka bir sahnede de belli bir mesafeden hackleme için kullandığı görülmüş.
  • E3 fragmanında sonlara doğru gördüğümüz başkası tarafından hacklenme olayı demo sırasında yaşanmış; yukarda hacklenme seviyenizi gösteren bir bar görünüyor ve bu dolarsa ölüyorsunuz, ancak öncesinde hackleyen kişiyi öldürüp kurtulmanız mümkün.
  • Demonun sonuna doğru V, "Cyberspace" adlı dijital boyuta geçiş yapmış. Şimdilik oyunun bu tarafı hakkında pek fazla bilgi yok ancak gerekli yetenekteki insanlar için Cyberspace'de nerdeyse her şeyin mümkün olduğu yazılmış. Bazı görevler gereği mutlaka bu boyuta geçmemiz gerekecekmiş.
  • Keanu Reeves'in canlandırdığı karakter Johnny Silverhand masaüstü Cyberpunk oyunundan önemli bir karakter. Oyun boyunca V ile birlikte olacak (yada ona musallat olacak) bir dijital hayalet olduğu söylenmiş, hikaye için önemli bir karakter olacakmış. Bu karakterle ilgili daha uzun bir yazı da hazırlayacağız :)

Şimdilik öğrendiklerim bunlar; ayrıca "bunu halka göstermeye hazır olduğumuzda göstereceğiz" şeklinde umut verici bir açıklama da yapmışlar demo sırasında, umarım tez zamanda görebiliriz.

Cyberpunk 2077, 22 Nisan 2020'de Türkçe Altyazı desteği ile çıkışını gerçekleştirecek.

YORUMLAR
Rait80600100
14 Haziran 2019 10:08

RDR2 ile kapışabilecek bir oyun geliyor!

Ghost AssassiN
13 Haziran 2019 16:29

Hazır olun, devrim niteliğinde bir oyun geliyor! :)

Parolamı Unuttum