Devlet Tarafından Oyun Geliştiricilerine 600 Bin Dolara Kadar Teşvik

Resmi Gazete’de yayınlanan iki karar da geliştiricileri sevindirecek.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısı, içinde oyun geliştiricileri de ilgilendiren iki açıklamayı içeriyor.

Uzun zamandır etrafta fısıltıları dolaşan ve oyun geliştiricilerine teşvik sunulacağının sinyallerini veren tasarının somutlaşmış hali, iki farklı doküman halinde Resmi Gazete’de yer aldı. Markalaşma Desteği ve Ticaret Desteği adı altında olan bu belgeler ise özetle yazılım geliştiricilerine 600 bin dolara varan oranlarda bir teşvik vadediyor.

Resmi gazete belgelerini yukarıdaki muhtelif linklerden bulabileceğiniz gibi bir özetleme yapayım ben. Ülkenin döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin arttırılması adına böyle bir teşvik yapılıyor ve amaçlar arasında yeni pazarlar bulunması, yurt dışında faaliyette bulunan şirket, kurum, kuruluş temsilcileri ve basın mensuplarının etkinliklere katılabilmesi (fuar, ikili görüşme, vb.) gibi pratik şeyler de var.

Bilişim Şirketleri” sekmesinde bilgisayar oyunları ve mobil uygulamaların net şekilde belirtilmiş olması, herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermiyor.

Bilişim, eğitim ve film sektörlerinde faaliyet gösterenler yurt içinde yarattıkları markaların yurt dışında tescili ve korunmasına dair %50 oranında en fazla 50,000 ABD dolarlık bir teşvik alabiliyorlar.

Reklam, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde (ki bunların kendi içlerinde düzenlemeleri de var) %60 oranında, 400,000 ABD doları miktarında yine bir katkı payı var.

Metindeuzun uzadıya anlatılsa da yurt dışında açık tutulan ofis, şube gibi yerlerin kira ve komisyon harcamalarında %60 oranında ve en fazla 120,000 ABDdolarına kadar, Bakanlığın belirlediği konularda rekabeti arttırmak usulüne dayanarak alınan danışmanlık hizmetlerinde %50 oranında 200,000 ABD dolarına kadar teşvik alınabiliyor.

Bu değerlerin hepsi yıllık bu arada. Tek seferlik olsa zaten pek anlamlı olmazdı.

Bu değerler ardından oyunların yurt dışında pazarlanması, lokalizasyon, internet reklamı gibi konularda ilerleyen (Ticaret Desteği belgesi, sf. 5) bilişime özel bir kısımda devam ediyor. Konu başlıkları ise şu şekilde:

Pazara giriş bedelleri, platform komisyonları, film platosu ve stüdyo kiralama, personelden en fazla iki kişinin aylık brüt ücretleri.

Bunun dışında marka değerinin yüceltilmesi konusunda da bir girişim var. Bu konuda da bilişim sektörünün de içinde bulunduğu hizmet sektörlerinde 600,000 ABD dolarına kadar bir teşvik söz konusu (detayları Markalaşma Desteği belgesinde bulunuyor).

Biri 13, diğeri de 14 sayfalık bu belgeler Resmi Gazete’nin parçası olduğundan gözünüzü korkutmasın. Okumaları rahat, bayağı açıklayıcı belirtilmiş konular. Bahsi geçen iki belgeyi, Markalaşma Desteği ve Ticaret Desteği PDF’lerini de sitemizden indirebilirsiniz. Ki konuyla ilgiliyseniz, kesinlikle göz atmalısınız.

Son olarak, bütün bu sistem tabii ki yabancı dili kullanan uygulamalar / oyunlar için geçerli. Üstelik geçmişe dönük altı aylık bir düzenleme. Yani 02.06.2015 tarihinde çıktığı için bu belgeler, 02.12.2014 tarihinden bugüne kadar siz de bu işlerde yer aldıysanız, bir şekilde teşvik için başvurabiliyorsunuz. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum