Engare: İslami Sanatın Matematiğine Dair Bir Oyun

Kim demiş matematik eğlenceli değildir diye?

Orta Doğu’daki oyun geliştiricileri yükselişte. Özellikle de İran… Birkaç sene evvel Garshasp gibi vasat oyunlarla karşımıza çıkan İranlı yapımcılar artık Nuclear Throne ve Shadow Blade: Reload gibi başarılı yapımlarla çıkar oldular. Üstelik dahası da yolda.

Onlardan biri de bir matematik âşığı olan Mahdi Bahrami’nin tasarladığı Engare. Ama matematik deyince gözünüz korkmasın hemen; formüller çözüp, işlem yapmanız falan gerekmiyor. Aslında gayet basit, Crazy Machines tarzı bir yapısı var oyunun. Size hareket eden bir düzenek veriliyor ve onun hareketi vasıtasıyla sizden istenen şekli aynen çizmeniz isteniyor. İşin güzel kısmıysa bunun tamamen İslami sanatın ve mimarinin matematik kuralları çerçevesinde yapması.

Aslına bakarsanız göstermesi, anlatmasından daha kolay bir oyun Engare. Mesela hemen şuraya tıklayıp resmi sitesine girerseniz videonun altındaki hareketli görsellerde çizmemiz gereken çizimlerden bazılarını görebilirsiniz. Haberin sonundaki videoyu izlediğiniz takdirde de oynanış mekaniğini hemen kapacaksınız (Bir oyun fragmanında bağlama sesi duyunca hâlâ tuhaf oluyorum).

Engare’ın bu yıl içerisinde PC, Mac ve iOS için çıkması bekleniyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum