İlk Bakış - Burial At Sea DLC

Rapture'a yapılacak ziyarete az kalmışken.

 

“Ütopyalarda bile kirli işleri yapacak birilerine ihtiyaç vardır. Benim devreye girdiğim nokta da bu. Kız bana bir çözüm sözü verdi ve ona inanacak kadar çaresizdim. Aslında hepimiz denize gömülmüş birer cenazeydik, sadece henüz bunu bilmiyorduk.”

―Booker DeWitt

İlk BioShock’un üzerinden çok zaman geçti, ama Rapture şehrinin üzerimizde bıraktığı etki hiç azalmadı. Bir zamanların görkemli sualtı şehrinin o kendine has atmosferi; birbirinden ilginç mekânları; deforme olmuş insanları; Big Daddy, Little Sister ve Splicerlar kolay kolay unutulacak ya da unutmayı isteyeceğimiz türden şeyler değildi ne de olsa. Aynı şey Irrational Games çalışanları için de geçerli olacak ki BioShock Infinite için hazırlanan yeni DLC ile Rapture’a geri dönüyoruz. Üstelik bu kez Andrew Ryan’ın benzersiz hayalinin çöküşünün öncesine, şehrin ışıltılı ve görkemli günlerine şâhit olmaya gidiyoruz.

BİR KIZ KAYBOLDU

Tarih 31 Aralık 1958, yani Rapture’un malum sonundan tam bir yıl öncesi. Infinite’deki baş karakterimiz Booker DeWitt, hayatını Rapture’da özel dedektiflik yaparak kazanıyor. Tabii ‘her zamanki’ gibi işlerinin pek de yolunda gittiği söylenemez. Derken, bir gün ofisinin kapısından içeri genç bir kadın giriveriyor. “Adım Elizabeth,” diyor. Evet, o Elizabeth; ama aynı zamanda da değil. Daha solgun, daha zayıf, daha koyu saçlı biri var bu kez karşımızda. Üstelik farklılıklar yalnızca bunlardan ibaret değil; yeni Elizabeth’in gözlerinde, sözlerinde ve hareketlerinde o alışkın olduğumuz masumiyet duygusundan eser dahi yok. Daha olgun, daha bir feleğin çemberinden geçmiş biri karşımızdaki. Infinite’in sonunda gerçekleşen olaylardan dolayı (masalarınızın altından çıkabilirsiniz, spoiler vermiyorum) ne o dedektifimizi, ne de dedektifimiz onu tanıyor.

Elizabeth, Booker’dan Sally adlı küçük bir kızı bulma konusunda yardım istiyor. Görünüşe göre Booker’ın daha önceden bu küçük kızla bir bağlantısı olmuş; çünkü onun öldüğüne inanıyor. Ama Elizabeth öyle olmadığından oldukça emin. Böylelikle ikili Rapture’un ışıltılı ve görkemli sokaklarında çetin bir soruşturma yürütmeye başlıyor. Oyunun ilk kısmını da bu soruşturma bölümü oluşturuyor zaten.

BİR ADAM TUTULDU

Bioshock’un bu bölümünün de macera açısından öncüllerinden aşağı kalır bir yanı olmayacağı kesin; fakat Rapture başrolü yine kapacak gibi görünüyor. Sadece birkaç dakikalık süren tanıtım videolarında bile şehrin o canlı havasını solumak, yıkılmadan önceki şaşaalı zamanlarına şahit olmak muazzam bir duygu veriyor insana. Bir tarafta ellilerin o kendine has müzikleri, birbirinden ilginç ilanlar ve günlük hayatlarına devam eden Rapture halkı, diğer taraftaysa okyanusun altında ışıl ışıl parıldayan binalar, duvarlara kazınmış iddialı sloganlar ve şehrin üstünde süzülen balinalar… Irrational Games, Infinite motorunu kullanarak Rapture’u yeninden tasarlarken şehrin o eski havasını verebilmek için gerçekten de çok sıkı çalışmış. Bunu yaparken de ilk oyunda karşılaştığımız her şeye bir anlam yüklemeye özen göstermişler. Örneğin Houdini Splicerlar son derece hızlı servis yapabilen garsonlar olarak çıkacak karşımıza, Big Daddyler ise şehrin dış duvarlarının bakım ve onarımından sorumlu görevliler.

Oyunun ilk birkaç saatini Rapture’da dolaşarak, etrafı keşfederek ve küçük Sally hakkında soruşturma yaparak geçireceğiz. Bu da bize çevreyi daha ayrıntılı dolaşma ve Rapture’un o benzersiz havasını soluma fırsatı verecek. Soruşturmayı yürütürken pek çok tanıdık mekâna ve isime denk geleceğiz. Şehrin en büyük sanatçılarından biri olan Sander Cohen bunlardan biri. Ayrıca Fontaine’in adını da sık sık duyacakmışız gibi görünüyor. Soruşturma kısmı bittikten sonraysa tüm Bioshock oyunlarının olmazsa olmaz kısmına, yani çatışma bölümlerine geçeceğiz.

BİR SORU SORULDU

Rapture’a dönüş Infinite’de gördüğümüz pek çok şeyin eskiye dönüşü anlamına da geliyor elbette. Evvela Infinite’deki mermi bolluğunu Rapture’da yaşamayacağız. Gerekli kaynakları elde etmek için yine ‘Circus of Values’ ve ‘El Ammo Bandito’ makinelerine koşturmamız gerekecek. Upgrade yapmak istediğimiz zamansa adresimiz ‘Gene Banks’ olacak elbette. Vigorlar yerini Plasmidlere, Voxophonelar ses kayıt cihazlarına, Kinetoscopelar ‘Need To Know Theatre’ cihazlarına, Silver Eagle ise paraya bırakacak. Tommy Gun gibi eski silahlarımız da geri geliyor.

Savaş sistemi de ilk oyuna yakın bir hâle getiriliyor. Düşmanlarımız da Infinite’deki gibi bize önceden tuzak kurup doğru noktaya gelişimizi beklemeyecekler, hatta ana oyuna nazaran daha agresif olacaklar. Hatırlarsanız ilk Bioshock’ta Rapture sakinleri bir şekilde kendi hayatlarına devam ediyordu ve gerek ADAM toplama çabalarımızla gerekse diğer yollarla onların düzenini bozan kişi biz oluyorduk. Burial At Sea’de de buna benzer bir durum oluşturulmaya çalışılıyor. Splicerlarla karşı karşıya kalma sebebimiz ve onlarla savaşmak zorunda kalmamız gibi unsurlar böylelikle mantıklı bir çerçeveye oturtulmaya çalışılmış. Bunda ne kadar başarılı olacaklarını oyun çıktığında göreceğiz elbette, fakat yapımcı firmanın hikâye anlatmadaki başarısı göz önüne alındığında bizi hayal kırıklığına uğratmayacaklarına güvenebiliriz gibi geliyor bana.

Fakat tam manasıyla bir geri adım değil Burial at Sea. Infinite’de sık sık kullandığımız Sky-Hook bu oyunda da kullanılabiliyor olacak, ama döneme ve şehre uyarlanmış şekliyle. Artık adı Air Grabber olan yeteneğimiz temel olarak aynı şekilde işleyecek, sadece havada bulunan raylara değil de şehre özgü bir tür posta servisinin demir raylarına tutunarak ilerleyeceğiz. ‘Radar Range’ gibi yeni silahlar ve ‘Old Man’s Winter’ adlı yeni plasmid seçenekleri de emrimize amade olacak. Elizabeth’in ‘Tears’ adlı yeteneğinin de yerini koruyacağını belirtmeyi unutmayalım.

BİR KIYAMET KOPTU

Burial at Sea, iki episode olarak tasarlanıyor. Şimdiye dek anlattıklarımız, yani Booker’ı yönetip Elizabeth’e yardım ettiğimiz ve Sally’nin akıbetini çözmeye çalıştığımız kısım ilk episode’ta yer alacak. Episode 2 hakkında henüz çok fazla bir bilgi olmasa da Elizabeth'i yöneteceğimiz kesin. Episode 1’in bu yılın sonuna doğru yayınlanması planlanıyor, Episode 2 içinse şimdilik kesin bir çıkış tarihi yok. Son olarak ilk bölümün 3 ila 4 saat arası bir oyun süresi sunacağını da belirtelim.

Oyunla kalın…

YORUMLAR
Parolamı Unuttum