İlk Bakış: Quantum Break

Remedy Dokunuşu ile Kuantum Fiziğinin Çorbası

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

1995 yılında Finlandiya'da kurulan Remedy oyun dünyasına çok az ama öz yapım kazandırarak saygın bir yer edinmiş firmalardan biridir bildiğiniz üzere. Max Payne ve Alan Wake markaları oyunlara şöyle bir uzaktan bakan kişilerin bile bildiği oyunlardır. Hele ki Max Payne ve oyun dünyasına hatta sinema sektörüne getirdikleri hakkında konuşmaya başlasak susmak bilmeyiz sevgili okur. Sam Lake'den girer, bullet time efektinden çıkar hatta konuyu yeniden Remedy'e getirip yaptıkları oyunların evrenlerinin aynı olduğundan bahseder, gizem işini çok iyi bildiklerini ekleriz. Bütün bu formülü yeni fikri mülklerinde de kullanmaya kararlı olan firma, E3 fuarında yeni nesil Xbox'ın belki de ilk büyük exclusive oyunu olacakları halde fazla bir şey açıklamayarak yeniden uyguluyorlar. Her ne olursa olsun firmaya olan güvenimiz ve oyunun gizem dolu yenilikçi fikirleri Quantum Break'i en çok beklediğimiz oyunlar arasına şimdiden sokmuş durumda.

quantum-break-ilk-bakis-big2

Gelecek dönemlerde oyunlar ve dizilerin, filmlerin hatta gerçek yaşamın çok daha fazla haşır neşir olacağını görmek için çok da uğraşmaya artık gerek yok. Bu durum birkaç ufak örneklerden sonra ilk büyük meyvesini Defiance ile verdi zaten. SyFy kanalında bu sezon yayınlanmaya başlayan bilim kurgu dizisi Defiance, diziyle paralel bir şekilde ilerleyen, hatta dizinin gidişatını etkileyen MMO oyunu ile yepyeni bir eğlence anlayışını getirmiş durumda. Bu sistemin ileride oyun sektörüne neler getireceğini düşünmek oldukça heyecan verici. Xbox One multimedya özelliklere ağırlık veren bir yapıya sahip olduğundan bu tür fikirlerin uygulaması için doğru yer diyebiliriz.


Peki, Quantum Break bize ne ile geliyor?

Açıkçası bu hala çok az aralanmış bir sır perdesi. Kuantum mekaniği hakkında yapılan bir deney esnasında gerçekleşen kaza sonucu 3 insan zamanı kontrol ve modifiye edebilme yeteneği kazanıyor. Bu kişiler yeteneklerini kullanarak çeşitli olayları engellemek, önüne geçmek ya da olmalarını sağlamak adına zamana müdahale etme yetkisine sahip hale geliyorlar. Ama şu an için bu 3 kişiden birini mi, yoksa ayrı bölümlerde hepsini mi kontrol edebileceğiz henüz belli değil. Bütün bu olaylar esnasındaki seçimlerimizin etkisi çok büyük olacak ve oyunun episodik gidişatına yansıyacak. Bu noktada disk içerisinde gelen dizi bölümlerini seçimlerimize göre izleyebilecek ve konuyu değiştirebileceğiz. Yani siz ve oyun arasındaki etkileşim oyunun size vereceği tepkiyi de değiştirecek. Bir nevi tamamen kendi hikayenizi ve şovunuzu hazırladığınızı düşünün. Seçimlerinize göre yeni bölümler açılıyor ya da kendiniz oluşturmuş oluyorsunuz. Durum biraz karışık olduğundan ve hala firmanın çok açık şekilde anlatmamasından dolayı elimizdekiler ile çıkardığımız sonuç bu şekilde. Firmanın iddiası bunun yepyeni, kesintisiz ve heyecan dolu bir oyun deneyimi olacağı yönünde. Şu an disk dışında gelecek ekstra bir tv şovu olacak mı sorusuna da Remedy net bir yanıt vermiş değil.

quantum-break-ilk-bakis-big3

Yeni neslin görsel yeteneklerinden bahsetmek gereksiz aslında ama yayınlanmış videoların oyun içi görüntüler olduğunu söyleyelim; sizler de ağızlarınızı açık, beklentilerinizi yüksek tutun. Zaten Remedy grafik kalitesi konusunda Max Payne ile çığır açmış bir firmadır. 3DMark'ın geliştiricilerinin de kendileri olduğunu belirtelim arada. Ama grafik v.b. teknik yenilikler dışında bu oyunun bize asıl vermek istediklerini görmeye çalışmak daha doğru olacak. Remedy gibi hikaye anlatımında usta bir firmanın kuantum fiziği, uzay-zaman, paralel evrenler v.b. konulara girecek olması zaten elimizi ayağımızı titretiyor. Hele ki bu oyuna ucundan bile olsa Max Payne ya da Alan Wake evrenlerinin karışacak olma ihtimali harika. Bugüne kadar boş iş yaptıklarını görmediğimiz Remedy, bu fikirleri hikaye-aksiyon dengesini çok iyi kurarak hayata geçirecek ve bizi mest edecek belki tek firma. Heyecanla bekliyoruz.

quantum-break-ilk-bakis-big4

Kısaca

Tür: Aksiyon/Macera
Yayıncı: Microsoft Studios
Çıkış Tarihi: Belli değil
Platform: Xbox One

Heyecanmetre: 3/5

YORUMLAR
Parolamı Unuttum