İnceleme:Amazing Spiderman 2

Örümceğin Gözüne Saç Spreyi Sıkmak İstiyorum

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

Bu inceleme, filmi izlemeseydim çok başka olabilirdi. Çok daha pozitif, çok daha anlayışlı bakabilirdim oyuna. Ama ben o filmi izledim. The Amazing Spider-Man 2’nin nasıl olduğunu biliyorum. Ve sizi temin ederim, bu oyunun filmle hiçbir alâkası yok.

Hani Bana Düşman

Şunca saat oynadıktan sonra oyunla ilgili en emin olduğum bilgiyi vererek girmek istiyorum konuya:Yapımcı Beenox, artık Spider-Man oyunu yapmaktan kusma seviyesine gelmiş. Hiçbir açıdan doyurucu olamayan, bir şekilde filmin adından nemalanmak için çıkarılmış başarısız bir çizgi roman oyunu var elimizde. Grafikler deseniz, aylarca içinde ağ atarak gezdiğim Spider-Man 3 ile yarışacak kalitede. 2007’de çıkmış olan bir oyundan bahsediyorum. Şehir nüfusu da 2007’den bu yana hiç artmamış. 1-2 yerde daha fazla gölge var, o kadar. Oyun, bu beş senede ileriye gideceğine yerinde saymış, özellikle bina kaplamaları ve şehrin boyutunu düşündüğünüzde geriye bile gitmiş.

spiderman-1

En farklı sayılabilecek dövüş Electro’nunki

Aynı şey kontrol şemasında da var. Bir kere şehirde ağ atarak gezinmeyi unutun. R2 ve L2 tuşları sol / sağ ağ atma tuşlarınız. Nerede uygun bina varsa o elinizi kullanmalısınız. Yoksa çakılıyorsunuz. Peki ya solunuzda zürafa boynu gibi bir gökdelen varsa, siz de ağ atarsınız ne oluyor? Genelde o ağ atılmıyor işte. Siz yine çakılıyorsunuz. Spider-Man’in o ikonik gezintileri bu oyunda yok. Ben Amca öleli iki sene olmuş, biz daha binalara toslamadan gidemiyoruz bile. E peki nasıl hareket ediyoruz?

spiderman-small

Aşırı kömür kullanımı sebebiyle puslu New York

R1 tuşuyla, spesifik noktalara hedef aldığımız bir durum var. İster basılı tutup zamanı bayağı yavaşlatabilirsiniz, isterseniz hızlıca basıp bırakabilir ve baktığınız noktaya gidebilirsiniz. Bu eylemde arayı Spider-Man dolduruyor, ama genelde yokluğa ağ atarak, normalde yapamayacağı kadar uzağa sıçrayarak yapıyor bunu. Tümüyle görsel keyif, ama alternatifleri yok ediyor. Bunu yapmazsanız, yan görevlerin çoğunu yetiştiremezsiniz.

Yardım Et Spidey!

Oyunda insanları yangından kurtaracak, etrafa bırakılan bombaları denize atacak, arabaların içindeki rehineleri kurtaracaksınız. Anlamsız bir ahlak ölçüsünde iyi ya da kötü olmanız bunlara bağlı. Ne değişiyor peki? Etraftaki drone’lar size saldırıyor kötü olursanız. Bu kadar. Kaçırdığınız zaman seviye düşüyor, görevi başaramazsanız Jameson sizin suçlu olduğunuzu söylüyor. Görevlerin sonuç ekranındaki görüntüler uyumsuz. Siz soygunu gece durduruyorsunuz, görselde gündüz çıkıyor. Aynı replikler söyleniyor. Özensizlik had safhada.

spiderman-3

Gwen bizi böyle yakalasa yandık!

Senaryo ise aynı isimde bir filmin gösterime gireceğinden bile habersiz bir ekip tarafından yazılmış olmalı. Filmdeki karakterleri ancak 1-2 yerde görüyoruz, Ravencroft gibi isimler kulağımıza çalınıyor, zaman çizelgesiyse yerine oturmuyor. Bir noktada filmdeki düşmanlar hikâyeye dahil oluyor ama o zamana kadar Black Cat, Kraven, Shocker gibi sürpriz isimler fırlıyor. Ama film oyunu bu. Ama bu karakterler filmde yok. Ama oyunda var. Ama, ama…

Toplamdaki 14 görev zaten su gibi bitiyor. Etrafta toplanacak çizgi roman kapakları, ses kayıtları falan da var ama çok yüzeysel yazılmış metinler, espriler biraz fazla sırıttığından hevesiniz varsa bile kısa sürede kaybedeceksiniz.

Bu oyunu allayıp pullamanın hiçbir anlamı yok. En deli Spider-Man hayranı olsanız bile vaktinizi harcamayın. Arkham serisine benzer dövüşler ve insanları görünmeden avladığınız yerler bile oyunu kurtaramaz. Gidin, filmi izleyin. Çok daha zevkli. Oyunu hatırladıkça J. Jameson’a dönüyorum, esip gürlüyorum. Sinir stres oldum. Of!

NOT

4

KÜNYE

THE AMAZING SPIDER-MAN (PS3)

Tür: Aksiyon

Yapım: Beenox

Dağıtım: Activision

Kutulu Fiyatı: 190TL (ARAL)

Dijital İndirme: 84TL (Playstore), 119TL (PSN)

Yaş Sınırı: 16

Bulunduğu Platformlar: PS, Xbox, 3DS, Wii U, PC

Ne İyi?

-Birkaç dövüşte gizlilik seçeneği

-Spider-Man’in kasları

Ne Kötü?

-Görsel kalite

-Bu hangi filmin senaryosu?

-Neredeyse her şey

YORUMLAR
Parolamı Unuttum