İnceleme:Company of Heroes 2: Western Front Armies

GARP CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEYLER VAR

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

Oyungezer dergisi tarihinin en kolay ve çabuk bulunmuş alt başlığını atmanın gururuyla başlıyorum yazıya. Oyun içi deneyimimde ise “çabuk” olunması gereken durumlarla sıkça karşılaştığımı, “kolay” sıfatının ise yapay zekânın zorluk düzeyi haricinde pek görünmediğini söyleyerek “giriş – gelişme” bağlantısını aradan çıkarayım.

western-armies-1

A.B.D. paraşütçüleri için bu arkadaşı seçin.

HARİTA SAYISI 8’DEN ÇOK FAZLA

Açıklamakta fayda var; “oyun içi eğitim” misali: Company of Heroes 2, geçen yıl haziranda çıkmış, 2. Dünya Savaşı'nın Doğu cephesinde geçen, tek kişilik senaryosunun yanı sıra, Theatre of War ve çevrimiçi savaş modlarına sahip, hızlı tempolu bir gerçek zamanlı strateji. Western Front Armies’in olayı ise şu: CoH 2 olmadan da oynanabilen büyük bir genişleme paketi. Pakette sekiz adet (aslında dokuz, saydım) çokoyunculu – çatışma haritasıyla birlikte ABD ve 1944’te ortaya çıkan Almanların Oberkommando West birlikleri olmak üzere iki dehşet ordu yer alıyor. Ana oyundaki 23 harita ve oyuncu yapımı 1000 küsur harita da paketle birlikte geliyor. Benim gibi çok iddialı ve hızlı olmayan oyunculara göre iki özellik de eklenmiş: İlki skor, galibiyet gibi rekabete dayalı puanlara bakmak yerine çokoyunculu modda en az beş dakika oynayıp maçlarını tamamlayanlara küçük ödüller dağıtan “War Spoils” sistemi (Türkçesini bulduramadım, "savaş şımartması" gibi bir şey). Bu ödüller de komutan, savaş bülteni gibi oyun içi yardımcı içerikler. Diğer özellik ise, Batı Cephesi birliklerini tek tek, rahatça tanımamızı sağlayan Tatbikat Sahası (Training Grounds).

western-armies-2

A.B.D. ordusunda cankurtaran,  can kurtarmakla meşgul.

KAHRAMAN TEĞMEN KRAL KAPLANA KARŞI

Birlik demişken; ABD ordusu kaynakları (insan gücü, cephane, yakıt) başlangıçta biraz daha fazla. Piyade birlikleri Oberkommando’ya göre daha çeşitli ve çok işlevli, tankları biraz daha zayıf ama daha hareketli. Cepheye gönderilip yaralı askerleri iyileştiren ambulans (favori aracım oldu) var mesela, OKW’de ise iyileştirme işini güvenli bölgeye sabitlenen destek kamyonu üstleniyor. OKW’in en büyük farkı da burada zaten; destek araçları sabit binalara dönüştürülüp iyileştirme, ağır makineli ile savunma gibi görevler yapabiliyor. Sadece üç piyade birimi var OKW’de; zırhlı araç ve ağır silah galerisi ise nitelik ve nicelik bakımından gayet iyi durumda. Yüklü bir kaynak karşılığı tarihin en “kodaman” tanklarından Königstiger bile sol tıklarınıza amade. Tarihte değilse de 2. Dünya Savaşı oyunlarında Alman birliklerine sempati duyan bir oyunsever olarak OKW birimlerinin hoşuma gittiğini belirtmeliyim. ABD ordusunda ise bazı geliştirmelere, ek güçlere araç – bina değil teğmen, yüzbaşı gibi subaylar aracılığıyla ulaşılıyor. Bu özellik hemen Er Ryan filminde Tom Hanks’in canlandırdığı Yüzbaşı Miller’ı hatırlattı bana, her nedense. Komutan seçimine göre, cephe gerisine bir anda paraşütçü birliği indirmek de gerçekçi ve renkli bir oyun ögesi olmuş bence.

western-armies-3

İşbirliği modu ve üç oyuncu da Oberkommando, ne tesadüf!

Artık savaş sahnesinden çekilip eve dönme vakti: Company of Heroes 2 oyuncularına epeyce geniş ve doyurucu çokoyunculu içerik sunarken, CoH2’i edinmemiş strateji severlere ise 8 (9 ama, ısrarcıyım bak) yeni, 23 eski haritası, Batı Cephesi’nde çarpışan iki büyük ordu aracılığı ile seferberlik çağrısı yapıyor Western Front Armies. Stressiz oynayıp keyif aldığım işbirliği modunda görüşmek üzere!

NOT

7+

KÜNYE

COMPANY OF HEROES 2: THE WESTERN FRONT ARMIES (PC)

Tür: Strateji

Yapım: Relic Entertainment

Dağıtım: SEGA / Aral

Kutulu Fiyatı: 45 TL.

Dijital İndirme: 20$ (Steam) (1 ordu – 13$) – 32 TL. (Playstore) (1 ordu – 24 TL.)

Yaş Sınırı: 18

Bulunduğu Platformlar: PC

Ne İyi?

- İşbirliği ve rekabet modlarını sevenler için bir dolu takviye içerik

- Ordu özelliklerinin önemli bir kısmı mantıklı olmuş

- Limitsiz ve rahat oyun içi eğitim bölümü

Ne Kötü?

- Çevrimiçi maçlarda az da olsa bağlantı sorunları var

- Tek kişilik bir Theatre of War eklenseydi hiç olmazsa

- Her yer Alman, herkes Oberkommando

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum