İnceleme:MOTO GP 2014

Isınan Asfalttan Bir Sıcaklık Vuruyor Yüzüme

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

Hız konusunda korkak bir insanım. İçinde bulunduğum araç limiti aştığında bana bir haller olur. 31 yaşındayım, ehliyetim yok ve daha önce herhangi bir motorlu araç kullanmadım. Ve evet, bunun en büyük nedeni bir metal yığının içinde ya da üzerinde çok hızlı gitmek ve sonucunda kaza yapma ihtimâli. Yaşıtlarım benimle dalga bile geçiyorlar, ileride aile kurduğumda araç sahibi olmanın öneminin falan da farkındayım ama yok, bir türlü araç kullanma cesaretini kendimde bulamadım ve ehliyet alma konusunda hiçbir adım atmadım. Ama bu elime gamepad alıp, beton yollarda ölümcül virajlara yüksek hızlarda girmeyeceğim ve bu tür oyunlardan keyif almayacağım anlamına gelmiyor! MotoGP 14 adeta benim gibi korkaklar için piyasaya sürülmüş kaliteli bir motosiklet simülasyonu. Motosiklet dediysek aklınıza sucuların motorları gelmesin, bu arkadaşlar 800cc güce sahip ve saatte 300 km hız yapan canavarlar. 30 dakikada kapınızda olma sözü veren pizza üreticilerinin en çok ihtiyacı olan modellerden yani.

 moto-gp-1

Zafer sarhoşluğu insana neler yaptırıyor, cık cık cık.

BAK ANNE ELLERİM BOŞTA!

Babam hep şöyle der: “O hızda giderken bir çakıl taşı bile denk gelse paramparça olursun, hele bir de lastiğinin patladığını düşün, of çok tehlikeli!”. “Evet babacığım, hızı sıfırlayalım mı o zaman babacığım?” diye cevap veririm ben de genelde. Halbuki hayallerimi şık bir Vespa süslüyor, ağzımı açtığımda babamdan aynı cevapları işitiyorum. Vespa’yı sürat motorları ile bir tutması bir yana, neyse ki Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Marc Marquez ya da MotoGp yarışçısı olmasa da gururumuz Kenan Sofuoğlu’nun benimki gibi babaları yokmuş. Televizyon başında MotoGp izlemekten çok fazla keyif almasam da oyun esnasında saydığım ilk 3 ismi izlemek, onlarla yarışmak çok büyük bir keyif. Oyunun lisanslaması kusursuz. Hem yarışçıları, hem de pistleri eksiksiz bir şekilde lisanslayıp modellemişiler. O yüzden MotoGP hayranıysanız zaten bu oyunu almama ya da alıp da keyif almama gibi bir durumunuz olamaz. Lisanslamaların gerçekliği bir yana, ben kendi adıma oynadığım en zor simülasyon oyununun bu olduğunu söyleyebilirim (daha Rock Simulator’ı denemedim, o gözümü korkutuyor). Motorun üstünde durabildiğim anlardan inanılmaz keyif aldım. Nihayetinde elimizde iki teker üstünde giden, çok güçlü ve hafif bir araç var. Araba oyunlarını tamamen unutmanız gerekiyor. MotoGP’nin sunduğu simülasyon deneyimi çok daha ince bir hassasiyete dayanıyor. Motor sürüş tarzınızı bile oyunun en başında seçiyor ve kontrolleri ona göre belirliyorsunuz. Daha önceki oyunları oynamadıysanız kontrollere alışmanız saatlerinizi alabilir. Bütün bu lisanslı içeriğe bir de gerçekçi oynanış dinamikleri ve başarılı fizik motoru eklenince, kendi dalında kusursuza yakın bir oyun ortaya çıkmış.

Oyun Xbox One hariç eski ve yeni nesin konsollara ve bir de PC’de çıktı. İmkânınız varsa oyunu kesinlikle PS4 ya da PC’de oynayın. Çünkü görsel olarak ancak bu şekilde keyif alabilirsiniz. Free Camera modu ile motosikletleri detaylı bir şekilde uzun uzun incelemek de cabası. Diğer kamera seçenekleri de artık oyunun bir imzası niteliğinde ve yine kusursuzlar. Gerçekçilik noktasını bu derece yakalayabilmiş bir oyunun da kesinlikle kaliteli grafikler ile oynanmasından yanayım. Serinin ve motorların hayranı bile olsanız eski nesildeki çamur grafikler keyfinizi kaçırabilir.

moto-gp-2

Zafer sarhoşluğu insana neler yaptırıyor, cık cık cık.

Grand Prix, Instant Race, Championship, Career gibi klasik modlar yine bizlerle. Real Events 2013 ve Challenge the Champions gibi biri yakın diğeri uzak geçmişi yad edebileceğiniz nostaljik temalı yeni modlar da mevcut. İçerik olarak gayet doyurucu bir oyun MotoGP 14, şayet bu spor dalının ve türün tutkunuysanız bu oyun başında haftalarınızı bile harcayabilirsiniz. Ama bir noktada, özellikle bu spor dalının lafının pek geçmediği ülkemizde kısıtlı bir kesime hitap ettiği gerçek. Motorlarla ilgili hız tutkunuz varsa tatmin edebileceğiniz ya da hız korkunuz varsa bunu yenebileceğiniz en gerçekçi oyun deneyimlerinden biri MotoGP 14’de sizleri bekliyor. Ben mi? Hayaller bir yana, otobüs durağına doğru gıdım gıdım kayayım en iyisi.

NOT

7+

KÜNYE

MOTOGP 14 (PS4)

Tür: Spor - Simülasyon

Yapım: Milestone

Dağıtım: Milestone

Dijital İndirme: 210 TL (PSN), 96 TL (Playstore)

Bulunduğu Platformlar: PC, PS3, PS4, Xbox 360

Ne İyi?

-Gerçekçi sürüş hissi

-Lisans anlaşmaları

-O pistleri yerim ben

Ne Kötü?

-Öğrenmesi çok zor

-Eski nesillerin görsel kalitesi yerlerde

YORUMLAR
Parolamı Unuttum