İnceleme: Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst

Japonya'ya gidince ilk işi ramen yemek olacaklar için

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Kasım 2013 sayısında yayınlanmıştır.

Anime oyunları ikiye ayrılır: animesini sevdiğiniz için sevdiğiniz oyunlar ve hem animesini sevdiğiniz için hem de zaten hayvan gibi güzel olduğu için sevdiğiniz oyunlar. Genelde çıkan anime oyunları ilk kategoriye dahildir ama bugün o gün değil! Çalsın davullar, oynasın ninjalar! Karşınızda duran, yapılmış en iyi anime oyunu!

Street Fighter'larla aynı yolda ilerleyen, paragraf gibi bir isme sahip oyunumuz (Bundan sonra "oyunumuz" olarak anılacaktır. Zaten karakter sınırını hep aşıyorum...) köyün muhtarı olmaya çalışan Naruto ismindeki heyecanlı bir gencin hikâyesini anlatmakta... diye başlamayacağım elbette. Madem buradasınız, Naruto ile az çok içli dışlısınızdır. Haydi öyleyse vuralım spoiler'ın dibine...

naruto-inceleme-big4

Yanıyosun Naruto Abi!

KONOHA KÜRKÇÜ DÜKKANI

Aslında biraz düşündüm spoiler olaylarına girmesem mi diye ama bu kadar Naruto gazına gelmişim, içimi dökmem lâzım. Oyun yıllar önce Kyuubi'nin Konoha'ya giriştiği epik sahne ile başlıyor. Bir yandan Minato olarak Maskeli Adam'la kapışıyoruz (artık onun da kim olduğunu söylemeyeyim, ayıp olur), öteki taraftan da Sarutobi ve diğerleriyle Kyuubi'yi durdurmaya çalışıyoruz. Oyun direkt bu bölümle ve Minato'yla giriş yaparak maça 5-0 önde başlıyor zaten.

Bu ultra gaz bölümün ardından asıl hikâyeye dalıyoruz. Naruto x Pain dövüşünün hemen sonrasında başlayan oyunumuz bizi Kagelerin toplantısına, Naruto'nun Killer Bee tarafından eğitildiği adaya ve sonrasında da 4. Büyük Ninja Savaşı'na götürüyor. Malum, asıl hikâyede savaş hâlâ sürmekte. Oyuna bir son yapmak adına orijinal hikâyeden biraz kopmuşlar ama oyun bittikten sonra dünyada serbest bir şekilde dolaşıp görevler yapabiliyor olduğumuzdan başka bir şekilde de bağlayamazlardı. Kızamıyorum o yüzden.

Sadece oyunun sonunda değil, içerisinde de orijinal hikâyeden farklı noktalar var. Mesela Sasuke x Danzo dövüşünden sonra Sasuke'yle Naruto'nun karşı karşıya geldiği sahneyi hatırlarsınız. Normalde orada aralarında büyük çaplı bir dövüş olmuyor ama oyunda var. Hani "asıl hikâyeyi bozup saçmalamışlar" kafasına girebilirdim ama o kadar muhteşem yapmışlar ki ağzımı açıp tek olumsuz kelime edemiyorum.

naruto-inceleme-big3

Sinematik dövüşler enfes

Öncelikle ikilinin birbirlerine laf atarak dövüştüğü normal dövüş safhası var. 1-2 flashback ile eski günleri yâd ediyoruz ve nostaljik bir ekran filtresi ile dövüş melankolik bir havaya bürünüyor. Kılıç ile kunai'nin çarpışmasının ardından dövüş quick time event'lerden oluşan sinematik moda bağlıyor. Önce suyun üstünde koşarak birbirlerine saldırıyorlar, sonra yüksek kayalıklara çıkıyorlar. O ona feyk attı, o onun saldırısndan kaçtı vs derken tabii ki Rasengan x Chidori çarpışmasıyla dövüş son buluyor. Son bulurken de Naruto damarımıza basmayı ihmal etmiyor "Sasuke, sen ve ben birbirimizin yerinde olabilirdik" diyor ve oyun serinin ikon haline gelmiş bazı sahnelerini tersten gösteriyor. İkilinin efsane dövüşünün sonunda yerde yatan Sasuke'ye tersten bakan Naruto'yu görüyoruz... Naruto'yu Chidori, Sasuke'yi Rasengan kullanırken görüyoruz... Naruto seven bir insanın tüylerinin diken diken olmaması mümkün değil.

Bu arada bu dövüşten örnek verdim ama çok spesifik olduğundan değil. Bu tip birçok sinematik dövüş bulunuyor ve hepsi harika. Kakashi vs Zabuza gibi... Madara dövüşleri gibi... İnanın ne animede, ne de mangada bu kadar gaza gelebilirsiniz. Ayrıca şunu da söyleyeyim; animeyi ya da mangayı takip etme isteğiniz ya da zamanınız yoksa oyun, bütün ayrıntılarıyla olmasa da, hikâyeyi güzel özetlemiş. Güçlü de bir anlatımı var. Eh Japonca seslendirme de var elbette. Naruto x Pain dövüşünden sonraki hikâyeyi takip etmek için hiç fena bir seçenek değil.

naruto-inceleme-big7


ITACHI Mİ DÖVER, TENTEN Mİ?

Sinematik dövüşlerden bahsettim de daha önemli olan normal dövüşlerden hiç bahsetmedim tabii. Özellikle Naruto'nun dövüş oyunlarına aşina olmayan PC'ciler için kısaca oynanış temellerinden söz etmem uygun olacaktır. Oyunumuz, her yöne gidebildiğiniz, yalnızca grafiksel değil, oynanış olarak da tamamen 3 boyutlu bir dövüş oyunu. Tek bir saldırı tuşunuz var ve bununla az sayıdaki kombolarını gerçekleştirebiliyorsunuz. Bir tuş zıplama, bir tuş da menzilli saldırı. Diğer tuş ise çakra açmanıza yarıyor. O tuşa basarak saldırırsanız ninjitsu yapıyorsunuz. O tuşa iki kere basarak saldırırsanız da ultimate jutsu'nuzu kullanmış oluyorsunuz. Karakterler genel olarak 3'e ayrılıyor: yakın dövüş, menzilli dövüş ve ninjitsu. Ama oynanış olarak devasa farkları yok. Bir karakteri iyi kullanmak için biraz zaman gerekebilir ama birine alıştınız mı diğerlerini de az çok kullanabilirsiniz. Alışması zor, uzmanlaşması nispeten kolay diyebiliriz. Diğer dövüş oyunlarından çok farklı ve bayağı da eğlenceli bir yapısı vardır Naruto oyunlarının.

naruto-inceleme-big2

Ah şu soğan doğrayan ninjalar...

Oyunumuz da bu geleneği bozmuyor ve önceki oyunların başarılı formülünün biraz gelişmişini kullanıyor, yanında da seçilebilir 80'in üzerinde karakter sunuyor (yazıyla seksen!). Ama seride hep bir dengeyi tutturamama olayı var olagelmiştir ki bu, bu oyunda da bulunuyor maalesef. Menzilli karakterlerle başa çıkmak hakikaten zor. Senaryoda Gaara x eski Mizukage dövüşünde attığım terleri ben bilirim.

Bir küçük eleştirim de mekânlar konusunda olacak. Bir dövüş oyunundaki mekânlar oyunun ömrünü uzatan önemli bir unsurdur kanımca. Ama bu oyunda dövüştüğümüz mekânların atmosferleri birbirlerinden çok farklılaşmıyor. Serinin 2 boyutlu oyunlarında böyle bir sıkıntı yoktu ama 3 boyutta o olayı tam çözemediler.

naruto-inceleme-big5

5'i bir yerde

TOPLAYIN KUNAILERİ, SHIRUKENLERİ. GİDİYORUZ.

Oyunun ana senaryosu dışında sunduğu değişik ve keyifli içerikler de var. Oyunu bitirdikten sonra serbest bir şekilde dolaşıp görevler yapmak, bu sırada da bir yanda karakterlerle ilişkinizi geliştirip bir yandan cebinizi doldurmak uzun süreli, tatlı bir uğraş mesela. Naruto'nun dünyasıyla rahat kafayla etkileşime girmek serinin takipçileri için keyifli bir tecrübe. Bunun dışında zaman tüneline girip bazı efsane dövüşleri yeniden yaşayabiliyorsunuz. Bir hikâye anlatımı yok bunlarda ama Gaara x Deidara ya da Naruto x Pain gibi dövüşleri oynamak tabii ki güzel. Bir de oyunun online tarafı var. Rağbet çok yoğun olmasa da maç edecek insan bulmakta fazla zorlanmıyorsunuz.

Başta da dediğim gibi Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst (bir kere olsun yazayım istedim) yapılmış en iyi anime oyunu ve de diğer dövüş oyunlarına alternatif arayanlara da hitap edebilecek kadar da başarılı (çok farklı bir yapıyla karşılaşacağınızın bilincinde olun yalnız). Özellikle serinin PC'ye gelmesini yıllardır dört gözle bekleyen Naruto sever arkadaşlar, yerinizde durduğunuz kabahat! Gidin biraz Rasengan çalışın!

naruto-inceleme-big8


FULL BURST

Storm 3 bu yılın başlarında PS3 ve 360 için çıkmıştı. Bu konsolların yanı sıra PC'ye de gelen Full Burst versiyonu oyuna Itachi ve Sasuke'nin Kabuto'ya daldığı güzel bir bölüm, Kabuto'nun sage modunu, elden geçirilmiş sinematikler, 100 yeni görev ve 38 yeni kıyafet getiriyor. Konsol sahipleri 20 küsür lira karşılığında eski oyunlarını Full Burst'e geçirebiliyorlar. Siz bilirsiniz tabii de bana sorarsanız yeni içerikler güzel olsa da çok hayati değil. Full Burst'e geçerken iki kez düşünün derim. Keşke yapımcılar bir jest olarak Full Burst'e geçişi ücretsiz yapsalarmış.

 

İPUCU

  • Full Burst'le gelen Kabuto'nun sage modu ve yeni bölüm 1.600.000 Ryo'ya ulaştığınızda açılıyor ve timeline'dan oynanabiliyor. Oyunu bitirdiğinizde diğer timeline görevlerini, challenge'ları, yan görevleri vs yaparak o rakama birkaç saatte ulaşabilirsiniz.
  • Çakra açıp ileri+zıplama ve geri+zıplama kombinasyonunu bol kullanın. Düşmana yaklaşmak ve uzaklaşmak için en iyi yoldur.
  • Dövüşleri mümkün olduğunca Ultimate Jutsu ile bitirmeye çalışın.
  • Substitution Justsu (Kawarimi) en stratejik kullanılması gereken öğe. Sonuncusunu kullanmamaya çalışın. Acil durumlar için...
  • Menzilli karakterleri ninjitsu ile dövmek çok zor. Amacınız yakınına girmek olmalı.

 

KÜNYE
 
Tür: Dövüş
Yapım: CyberConnect2
Dağıtım: Namco Bandai
Sistem: İdeal
Kutulu Fiyatı: -
Dijital İndirme: Playstore (80 TL)
Yaş Sınırı: 12
Dahası İçin: tinyurl.com/ogznarutostorm3fb
Bulunduğu Platformlar: PC, PS3, 360

                                                                                                                                                                     

Artılar
  • Eğlenceli dövüş sistemi
  • 80'in üzerinde karakter
  • Süper gaz sinematik dövüşler
  • Etkileyici hikâye anlatımı
  • Hinata <3
 
 
Eksiler
  • Normal dövüşlerde daha fazla çeşitlilik olabilirdi
  • Dengesiz karakterler

 

SON KARAR: Animesinden de mangasından da daha gaz. Narutocular kesin oynasın.

 

NOTU: 8+

naruto-inceleme-big9

YORUMLAR
Parolamı Unuttum