İnceleme - Rocksmith 2014

Yaşasın! Parmaklarım soyuluyor!

 

 Bu yazı daha önce Oyungezer Dergisi'nde yayınlanmıştır.

Başka enstrümanlarla münasebeti olmuş ama gitarları sadece uzaktan sevmiş bir insan olarak Rocksmith 2014’ün (bundan sonra RS diyeceğim) hedef kitlesine dahil olduğumdan emin değilim. Ofiste de gerçek elektro gitarı görünce, bir hamle yaptım kendimce. Daha önce gitar tutmamış birisi olarak bilenlerden tüyolar alıp adımımı attım RS dünyasına. Acıyan sol el parmakları ve içinde debelendiğim birkaç parçadan sonra ise tepkim gitara sarılarak ‘BENİM!’ demek oldu. Ben çok sevdim bu programı değerli okur.

Program?

RS saf bir oyun değil. Amaç size gitar pratiği yaptırmak. Bu nedenle bu oyun görünümlü derse meyletmeden önce amacın eğlenmekten ziyade öğrenmek olduğunu aklınızda bulundurun. Bir adet gitar, bir adet ‘real tone’ kablosu ve de oyun alacaksınız. Ona göre bütçe ayırın, yoksa uzak durun. Az buz bir paradan bahsetmiyoruz çünkü.

Temelde şarkı öğretmek, gitar tekniklerini göstermek ve siz delirseniz de yanınızda duracak bir öğretmen olmak RS 2014’ün özelliği. Gitarda yeniyseniz, nasıl tutulacağından penanın nasıl vurulacağına adım adım gösteriyor her şeyi. Bunlara alışkınsanız, ilk dersleri pas geçip bend’leri ya da kaydırmaları (slide) deneyebilirsiniz. Baktınız o da oldu, öyleyse sırada jazz gamları var.

Oyunun her noktasında eğitim kademesi esnek. Derslerde sıra takip etmek zorunda değilsiniz. Dizilimleri olsa da hepsi açık. İstediğinize girip pratik yapabilirsiniz. Diğer yandan parçalarda da olan ve sizin becerinize göre karmaşıklaşan bir sistem var. Anlatayım... Siz başladığınızda çıkan notaları vuruyorsanız, RS zorluğu bir ileri seviyeye çıkarıyor. Diğer teller giriyor araya, sonra gamlarla karşılaşıyorsunuz. Hatalar başlarsa, yine düşürüyor zorluğu. Zaten kazanma / kaybetme yok. Amaç öğretmek. ‘Riff repeater’ özelliğiyle parçadan kesit alıp elle zorluğu, tekrarları, hızı ayarlayıp çalışabiliyorsunuz da.

Oyunda farklı müzik türlerinden hemen hepsi popüler olan 55 parça var. Eğer ilk RS varsa elinizde, ondaki parçaları da aktarabiliyorsunuz. DLC’ler ise Smashing Pumpkins ile başladı. Bu arada ilk RS için çıkan 143 parça da 2014 sürümüne uyumlu. Onları da çalabiliyorsunuz yani. Tabii hep para bunlar. Bütçe uyarısını tekrarlıyorum.

Peki sıfırdan...

Evet, ben sıfırdan başladım ve oyunu incelediğim süre içinde müptelası oldum. Ofiste Ömer gitar çalıyor, oyunun en büyük derdi olan senkron mevzuunu çözdüğümüzde (İpucu kutucuğuna koşun!) o da müptelası oldu. Oyunu ele geçirmek için kabloyu kaçırmaya çalıştı, terlik attık kafasına. Gitardan anlayanların da oyunu sevdiğini görmek iyi bir işaretti elbette. Oyunu denemek için bekleyenlerin oluşturduğu kuyruğun uzamasıysa can sıkıcıydı.

Peki gitar biliyorsanız? Size uygun içerik de var. Öncelikle Joe Satriani gibi tekniği ya da Iron Maiden gibi parmak acısı bol isimler de var listede. Asıl hayaliniz kendi grubunuzu kurmaksa onu da yapabiliyorsunuz. Yapay zekâ grup üyelerinin kaprisi, kavgası da yok tabii. Canınız hangi enstrümanı isterse onu veriyorsunuz, siz ne çalarsanız ona göre bir ritim, bir melodi tutturuyorlar. Yalnızlığa çare olmasa da evde ‘jamlemek’ için ideal yani.

Sonuçta RS 2014 gitara ilgisi olan, pro olmayan ama gitarla münasebeti olsun isteyen herkes için nefis bir tercih. Hatta ofisteki fikir birliğini buraya taşıyıp “Gelmiş geçmiş en iyi gitar öğrenme yöntemlerinden birisi” de der, nasırlaşmaya başlayan parmaklarımı tellere götürürüm arkadaş. Evet, gam bile basıyorum artık.

İPUCU

Oyun, ses ve görüntüyü HDMI üzerinden TV’ye aktardığınızda gitarda gecikmeye yol açıyor. Yarım saniye de olsa bu gecikme dikkatinizi dağıtıyor, işin tadını kaçırıyor, daha da kötüsü ritim duygunuzu bozuyor. Ama açılıştaki uyarıyı dikkate alıp sesi analog kablo ile bir ses sistemine bağlarsanız, bu gecikme dikkate alınmayacak seviyelere düşüyor.

Gecikme sıkıntısına rağmen gitar çalan ofis insanları RS 2014’ü oldukça beğenmişti. Gecikme süresini minimuma indirdiğimizde ise acemiler olarak gruptan dışlandık, gitar (ve bağlantı kablosu) işin erbapları tarafından ele geçirildi. Çok mağduruz değerli okur.

Tür: Ritim

Yapım: Ubisoft

Dağıtım: Aral, PSN, Playstore, Steam

Sistem: -

Kutulu Fiyatı: 110TL (PC) 180TL (PS3, X360)

Dijital İndirme: 149 TL (PSN), 120 TL (Playstore), 60$ (Steam)

Yaş Sınırı: 12

Dahası İçin://rocksmith.ubi.com

Notu:

9+ / 10

YORUMLAR
Parolamı Unuttum