Indie Nöbeti #5 - Ağlamaya Hazır Mısınız?

Ağlıyor muyum gülüyor muyum belli değil!

 İrili ufaklının daha çok ufaklı kısmıyla ilgilenen, radarınızdan kaçması muhtemel oyunlara baktığımız Indie Nöbeti'nin altıncı bölümü bir garip oldu. Bu bölümde yok yok arkadaşlar. Ben olduğunca herkese kucak açmaya çalışan biriyim, bakın buyurun işte: ağlamayı seviyorsanız size What Remains of Editch Finch veriyorum: Ailesindeki herkesin öldüğü eve gere dönen Edicth'in hikâyesi eminim en taş kalplilerin bile alt dudaklarını yukarı aşağı oynatacaktır. Yok ben sevmem duygusal diyorsanız, dördüncü duvarı paramparça ettiğimiz ve bir video oyununun perde arkasına göz attığımız komedi oyunu, kesinlikle copy-paste değildirDr. Langeskov, The Tiger, and The Terribly Cursed Emerald: A Whirlwind Heist'ı vereyim istersiniz? O halde sözü çok uzatmadan oyunlara geçelim:

What Remains of Editch Finch (Utku)
Çıkış Tarihi: 25 Nisan 2017
Tür: Macera
Yapımcı: Giant Sparrow
Platformlar: PC, PS4
Oynanış Süresi: 1.5 saat

En sonunda şöyle okkalı bir tabela yaptırıp, ofisteki duvarlardan birine astıracağım: “Yürüme simülasyonu, bizim işimizdir!” Ne yapayım, seviyorum işte. Oyunlarda önceliği her şeyden önce hikâye olan birinden tersini beklemek yanlıştır esas, sizce de öyle değil mi?

What Remains of Editch Finch’le tanışmam, 2016 yılındaki PlayStation Experience’daydı. Karakterin tepeden aşağıya düşerken birden köpek balığına dönüşüp, asfalttan sekerek son hızla denize girdiği video ilgimi çekse de, ne yalan söyleyeyim çok heyecanlandırmamıştı. Fakat geçenlerde oyunun bitirip, gamepad’i masanın üstüne koyduktan sonra kendi kendime düşündüm: “Bu, video oyunlarının oynanıştan ödün vermeden de kaliteli bir hikâye anlatabileceğinin kanıtı.”

Oyunda, Editch Finch adındaki bir genç kızla, ailemizin jenerasyonlardan beri mesken tuttuğu devasa eve geri dönüyoruz. “Dönüyoruz” diyorum, çünkü annemizle birlikte bu evi terk edeli yıllar olmuş. Dedemizin babasına ait, belki de galaksinin en iştahlı kaçak kat çıkma merasimlerine ev sahipliği yapmış bu “yapı”, içinde çok büyük bir sır barındırıyor. Annemizin bizi bir gece yaka paça bu evden götürmesinin sebebi, Finch ailesinin ve bu evin üstüne kâbus gibi çöktüğü inanılan bir lanet. Şöyle ki, eğer soyadınız Finch’se, çok büyük bir ihtimalle küçük yaşta hayata gözünüzü yumdunuz bile.

Siz benim “kâbus!”, “lanet!” dediğime bakmayın; What Remains of Editch Finch bir korku oyunu değil. Finch ailesinin evini karış karış gezerken karşınızda göz yuvalarından kurt çıkan iskeletler ya da üzerinize atlayan hâyâletler bulmayacaksınız. Bu evde bulacağınız tek şey… Hüzün olacak. Editch’in kardeşlerinin, kuzenlerinin, teyzelerinin, dayılarının odalarına yaptığınız her yolculuk, boğazınıza yumruk gibi oturacak ve çoğu sefer gözlerinizden yaşlar getirecek.

Jenerasyonlar dolu talihsizlikler, acılar, anılar ve kederin hüküm sürdüğü bu evin tahtadan duvarları, aynı zamanda muhteşem hikâyelere ev sahipliği yapmakta. Oyun küçük parçalara ayırmış ve bu parçalar evde yaşamış her insan için ayrı ayrı, kendine has oynanış mekanikleri olan 15’er dakikalık küçük flashback’lerden oluşuyor. Editch’le her yeni odaya girdiğinizde, o odada daha önce kim yaşamışsa, onun hayatından bir kesit görmeye başlıyorsunuz. Bazen bir bebeğin hâyâl dünyasına girip, oyuncaklarınızla devasa bir küvette yüzüyorsunuz. Bazense ergen tripli kızınızla geyik avına çıkıyorsunuz. Bu hikâyeler, her ne kadar birbirleriyle çok bağlantılı olmasalar da, bir araya geldiklerinde yavaş yavaş bu evde neler döndüğüyle ilgili size ufak ipuçları veriyor.

Ben, daha önce sadece 15 dakika ekran zamanı verdiği bir yan karaktere kendini bu kadar bağlatan ve kaçınılmaz kötü sonu gördüğümde yanaklarımdan göz yaşı damlatan bir oyun daha önce görmedim.

What Remains of Editch Finch, muhteşem sanat tasarımı ve hârika hikâye anlatımıyla, kesinlikle ama kesinlikle her oyuncunun deneyimlemesi gereken bir sanat eseri olmuş. Yürüme simülasyonlarından hoşlanmıyorsanız bile Editch’in anlatacağı hikâyeye kulak vermenizi öneririm.

Dr. Langeskov, The Tiger, and The Terribly Cursed Emerald: A Whirlwind Heist(Utku)
Çıkış Tarihi: 4 Aralık 2015
Tür: Macera
Yapımcı: Crows Crows Crows
Platformlar: PC
Oynanış Süresi: 20 dakika

Ooo çok iyi: Dr. Langeskov, The Tiger, and The Terribly Cursed Emerald: A Whirlwind Heist’i Steam’den bedavaya indirdiniz! Oyuna tıklayıp, ana menüye geldiniz. Yeni Oyun’a basıp sizi uçurmasını beklediğiniz bir maceraya hazırlandınız… İşte tam bu anda kulağınızda bir ses beliyor: “Merhaba, şey, biliyorum bu çok garip ama bu indirdiğin oyun var ya... Şey, onu şu an oynayamazsın. Çünkü seninle aynı anda başka biri daha oynuyor.”

Stanley Parable’ın tasarımcısı William Pugh’dan da ancak böyle manyak bir oyun beklenirdi zaten. Oynamış olanlar hatırlar (Oynamamış olanlar da hemen oynasın!) Parable’da, bir hikâye anlatıcının temiz bir şekilde anlatmaya çalıştığı hikâyeyi, senaryo dışına çıkarak veya anlatıcının beklemediği şeyleri yaparak mahvediyorduk. Dr. Langeskov, The Tiger, and- Eh, Langeskov’da ise bir oyunun işleyişinin arka planına gidiyoruz. Hani bu, bir gerçek hayattaki evden kaçma oyunları var ya? İşte Langeskov’da bu kafada. Sadece tek fark, bunun bir video oyunu olması. Oyun çok kısa olduğu için konusuna girmek istemiyorum ama eğer Stanley Parable ve The Beginner’s Guide gibi dördüncü duvarı yıkan oyunlardan hoşlanıyorsanız bunu kesinlikle es geçmeyin derim.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum