Justice League Filminde Gözden Kaçan 7 Detay

Dopdolu bir film izledik

DC filmlerini sevelim ya da sevmeyelim, çizgi roman detaylarını ve referanslarını beyaz perdeye harika taşıdıkları konusunda sanırım hepimiz hemfikiriz. Özellikle Batman v Superman: Dawn of Justice filmi çizgi roman sayfalarından fırlamış gibiydi ve film ne kadar eleştirilse de bu konuda el üstünde tutulmuştu. 

Justice League, Batman v Superman kadar olmasa da yine çizgi roman göndermeleri ve referansları ile doluydu. Ee ne var bunda sonuçta çizgi roman uyarlaması demeyin, genelde çizgi roman uyarlamalarında sadece karakter isimleri çizgi romana sadık kalıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu yazıda filmden bolca spoiler yer almakta. Eğer filmi izlemediyseniz ve spoiler'dan çekiniyorsanız lütfen devam etmeyin. Onun yerine sizi spoiler içermeyen film incelememize davet edelim. 



Spoiler istemeyenler bu cümleden sonrasını okumamalı. Geri kalan herkesi ise okumaya davet ediyoruz!

STEPPENWOLF VE YENİ TANRILAR

jl2

New Gods yani yeni tanrılar, efsanevi isim Jack Kirby tarafından 1971 yılında yaratıldı. New Genesis ve Apokolips adlı iki gezegende yer alan bu yeni tanrılar hiç bitmeyen bir savaş içerisindeler. New Genesis'in lideri Highfather ve Apokolips'in lideri ise Darkseid. Filmde Steppenwolf'un Yeni Tanrılar hakkında konuştuğunu ve "For Darkseid/Darkseid İçin" dediğini duyduk. Bu aslında şaşıracak bir şey değil. Sonuçta Steppenwolf Darkseid'ın ordusunda çok önemli yere sahip bir general. Çizgi romanda Darkseid'ın amcası olarak yer alan Steppenwolf, filmde Darkseid'ın yeğeni olarak yer alıyor. Bu da kendisini kanıtlaması ve Yeni Tanrılar arasında yer sahibi olma isteğini pekiştiriyor. Ne yazık ki filmde bununla ilgili tek bir kelime duymadık fakat söylenenlere göre kesilmiş sahnelerde Darkseid'ın ismi daha çok geçiyor. 

JUSTICE LEAGUE'İN KURULMASI

jl3

DC 2011 yılında neredeyse 70 seneyi bulan geçmişini bir kalemde silerek bütün çizgi roman evrenini sıfırladı ve en baştan başladı. Bu hikayede Justice League'in kurulma sebebi ise Darkseid'ın Dünya'yı istilaya gelmesi. Tıpkı filmdeki gibi Batman bir Parademon'u takip ediyor ve ortaya çıkartıyor. Bulduğu Motherbox diğer kahramanların dikkatini çekiyor ve bir araya geliyorlar. Hatta bir araya geldiklerinde tıpkı filmdeki gibi Superman ile ufak bir münakaşa yaşıyorlar. Film Yeni 52 hikayesini baz alarak kendisine yol çizmiş. Darkseid'ın hikayedeki yerini Steppenwolf alıyor.

Justice League'in 1960'da çıkan ilk sayısında ise kahramanlarımız Appellaxian adlı uzaylıların Dünya'yı ele geçirmesini durdurmak için bir araya geliyor. Aslında iki köken hikayesine de kısmen sadık kalınmış denilebilir. Wayne Malikanesi'nin operasyon üssü olarak seçilmesi de güzel bir detay olmuş. Wonder Woman'ın daha fazla sandalye için yer ayırın demesi normalde 7 kişi olan ekibin yıllar içerisinde tıpkı çizgi romandaki gibi genişleyebileceğini gösteriyor. Bakalım sinemada tıpkı çizgi romandaki gibi Hall of Justice adı verilecek mi, umarım yaparlar. (Hall of Justice painted green money talking dıdınııı dıdınıııı...)

STEPPENWOLF İLE YAPILAN İLK SAVAŞ

jl4

Filmi izlerken öğrendik ki Steppenwolf daha önce Dünya'ya gelmiş fakat başarısız olmuş. Amazonlar, Atlantisliler ve insan krallıkları güçlerini birleştirerek Steppenwolf'a karşı savaşı kazanan taraf oldular. Tabii ki bu savaşta yalnız savaşmadılar. Eski tanrılar olarak adlandırılan Yunan Tanrıları bu savaşta yer aldı. Filmde görebildiğimiz kadarı ile Zeus, Ares ve Artemis (Tanrı olan) Steppenwolf'a karşı savaşıyor. Kesilmiş sahneler içerisinde bu eski savaşın daha uzun olduğu hatta  filmin Yüzük Kardeşliği filminin başı gibi eski savaş ile başlamasının planlandığı söyleniyor, ne kadar doğru bilemiyoruz. Fakat bildiğimiz bir şey var ki o da bir adet Green Lantern'ın bu savaşta yer aldığı!

Tip olarak biz Abin Sur'a benzettik fakat o olmadığı resmi olarak açıklandı. Kim olduğuna dair kesin bir bilgi yok. Biri ortaya Yalan Gur ismini attı ve herkes "o Green Lantern Yalan Gur" demeye başladı. Yalan Gur o kadar önemsiz, o kadar eskide kalan bir karakter ki o destansı savaşta yer almayı hak etmiyor. Zaten çizgi romanda günümüzden 2000 yıl önce Dünya'nın olduğu sektörü korumak ile görevliydi ve savaş çok daha eski tarihlere dayanıyor. Fakat parmağından çıkan yüzük günün birinde Abin Sur'a ondan da Hal Jordan'a geçecek. Çizgi romanda ise yüzük ilk Green Lantern Alan Scott'a geçiyordu. 

SUPERMAN'İN GERİ DÖNÜŞÜ VE KNIGHTMARE SAHNESİ

jl5

Batman v Superman: Dawn of Justice'in en dikkat çeken sahnelerinden biri Knightmare olarak adlandırılan sahneydi. Rüya sekansı olarak başlayan ve daha sonrasında Flash'ın gelecekten gelerek bir uyarıda bulunduğu sahnede Batman, Superman tarafından esir alınmıştı. Superman'in askerlerinin arasında Parademonlar, savaştıkları yerde de kocaman bir sembol bulunuyordu. Bu sembol Darkseid'ın sembolü ve Parademonların ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Batman v Superman izlerken gerçekleşmesinden korkulan bir alternatif gelecek olduğunu düşünüyorduk hepimiz. Fakat Justice League ile taşlar yerine oturdu. 

Benim düşünceme göre Knightmare geleceği Superman ölümden geri döndükten sonra gerçekleşiyor. Motherbox ile diriltilmesi sonucunda Darkseid'ın kontrolü altına giren bir Superman'i izledik o sahnede. Flash'ın geçmişe giderek Lois Lane'den bahsetmesi ve Batman'in her zaman olduğu gibi hazırlıklı bir şekilde olay yerine gelmesi Superman'in o korkunç yola girmesine engel oldu. Eğer Flash hiç geçmişe gitmeseydi Batman Lois Lane'i getirmeyecekti ve Superman kendisine gelemeyecekti. Bazen Zack Synder'ın şeytani zekasına hayran kalıyorum... 


LEX LUTHOR VE DEATHSTROKE 

jl6

Film sonu jeneriklerinden sonra bir sahnenin olacağını biliyorduk fakat hiçbirimiz Deathstroke'u görmeyi tahmin etmiyorduk. Lex Luthor'un söylediği "kendi birliğimizi kurmalıyız" cümlesi oldukça önemli. Çizgi romanlarda Lex Luthor önderliğinde Injustice League kuruluyordu. Bu takımın kurulmasında uzaylıların parmağı vardı ve bence Legion of Super-Villains yerine Injustice League ismine bir gönderme yapmaları ya da fiziken o isimle bir birlik oluşturmaları çok mantıklı. Çünkü Lex Luthor'un bu girişiminin ardında uzaylıların geri gelmesi yatıyor. 

Injustice League'de Lex Luthor ve Deathstroke haricinde beyaz perdede izlediğimiz bir çok karakter yer alıyor. Aquaman filminde göreceğimiz Black Manta, Flashpoint filminde %99.999 ihtimalle yer alacak olan Reverse Flash, Suicide Squad'da izlediğimiz Joker ve Harley Quinn, Gotham City Sirens filminde izleyeceğimiz Catwoman ve Poison Ivy ekipte yer alan isimlerden bazıları.

FLASH VE SUPERMAN'İN YARIŞI


jl1

Flash ve Superman daha önce bir çok kez hayır kurumlarına bağış etkinliği olarak biribiri ile yarıştı. Bazılarını Superman bazılarını da Flash kazandı. Filmde izlediğimiz sahnenin sonu direkt olarak 1991 yılında çıkan Flash #53'ün kapağı. Oldukça başarılı bir sahneydi ve filmin "sonunun" o şekilde bitmiş olması güzel bir göndermeydi. Keşke kapakta yer alan Wally West tercih edilseydi Barry yerine demeden edemiyorum, sonuçta Barry Allen yerine Wally West'in karakterini izledik filmde. Neyse, bu konuya girmeyeceğim 193. kez...

ESKİ DC FİLMLERİNE GÖNDERMELER

jl7

Justice League filminde dikkatinizi çeken bir çok eski DC filmine gönderme mevcut. Özellikle ilk Superman filmine ve Tim Burton'ın ilk Batman'ine yapılan göndermeler oldukça fazla. Bütün göndermeleri bulamamış olabilirim, filmi sadece bir kere izledim. Fakat benim gözüme çarpanlar şunlar;

- Alfred ve Batman'in "eskiden patlayan penguenlerle uğraşırdık" lafı 1992 yılında çıkan Batman Returns filmine bir gönderme. Danny DeVito'nun canlandırdığı Penguin karakterinin süper kötü planında patlayan oyuncak penguenler yer alıyordu.

- Superman ölümden döndükten sonra Smallville'deki çiftliğinde tarlanın içerisinde dururken dikkatinizi çeken bir şey oldu mu? Giydiği gömlek ilk Superman filminde yine aynı tarlada dururken giydiği kırmızı kareli oduncu gömleği!

- Lex Luthor'un giydiği takım elbise Gene Hickman'ın eski Superman filmlerinde giydiği takım elbisenin birebir aynısı.

- Danny Elfman'ın bestelediği Batman Theme ve John Williams'ın Superman Theme sıkça kullanılıyor. 

Filmde bulduğum diğer göndermeler ise şunlar:

- Barry Allen'ın goril el işareti dili bildiğini söylemesi bariz bir Gorilla Grodd göndermesi.

- Gazetede "Hepsi kendi gezegenine mi döndü?" başlığı ile verilen haberde Superman ile birlikte geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan efsanevi müzisyenler David Bowie ve Prince yer alıyor. Prince 1989 yılında çıkan ilk Batman filminin şarkılarını bestelemişti. David Bowie'nin Heroes şarkısının bir cover'ı da Justice League'in fragmanlarında yer almıştı. Böylece iki efsane isim için güzel bir şey yapmışlar. Aslında iki müzik devinin de hayatta olduklarında bu dünyadan olamayacak kadar enteresan ve yetenekli kişilikler olduklarını düşünürsek çok da mantıksız bir soru gibi durmuyor.

- Cyborg'un filmde söylediği "booyah" kendisi ile özleşmiş bir laf. İlk olarak Teen Titans çizgi dizisinde sarf ettiği bu söz yıllar içerisinde Cyborg'un klasikleşmiş lafı haline geldi.

Sizin fark ettiğiniz ama listede yer almayan detaylar ve göndermeler var mı? Varsa yorumlarda belirtirseniz çok seviniriz. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum