Loot box ve Mikro-Ödemeler Kumar Değil Mi? Loot box'lara 50 Bin Lira Harcayan Bu Genç Öyle Düşünmüyor

İbret alma zamanı.

 EA Battlefront 2’ye koyduğu korkunç mikro-ödeme ve loot box sistemiyle Pandora’nın kutusunu açtı. EA Oyundaki ekonomi sistemine gelen tepkilerin arından mikro-ödemeleri geçici olarak oyundan kaldırmak zorunda kalsa da, tartışma Amerikan senatörlerine, Avrupa ülkelerinin milletvekillerine kadar sıçradı. Herkesin fikrini belirttiği konu, loot box’ların kumar olup olmadığı üzerinde.

Bu konuyla ilgili dünyanın canını sıkan şey, paranın önemini kavrayamayacak yaşta olan gençlerin ve kumar bağımlılığı olan yetişkinlerin, büyük firmalar tarafından para harcamaya yönlendirilmesi. Annesinin kredi kartını alarak Facebook oyununda binlerce lira değerinde altın alan ya da bir AAA konsol oyununda maaşının yarısını loot box’lara gömen evli barklı insanın eşiyle boşanacak raddeye gelmesi haberlerini neredeyse her hafta görüyoruz.

Bir de Kensgold var. Reddit’te açtığı başlıkta oyunlardaki kuman bağımlılığından ve Battlefront 2’nin ekonomik modelinden dem vuran 19 yaşındaki genç, son üç yılda Counter-Strike: Global Offensive, Smite ve The Hobbit: Kindoms of Middle-earth gibi oyunlara toplamda 13 bin dolardan (50 bin Türk lirası) daha fazla gömmüş. “Ben 19 yaşımdayım ve bir kumar bağımlısıyım,” diyen Kensgold’un hikâyesi ibretlik: “Saatlik maaşım 15 dolar. Önce mobil F2P oyunlarda app-içi ödemelerle başladım, sonra gerçek oyunlara geçtim, CS:GO'daki skin'ler gibi. Akabinde de kumara geçtim."

Bir dönem kazandığı maaşın neredeyse hepsini loot box ve mikro-ödemelere yatırdığını söyleyen Kensgold, bağımlılığını beslemek için ikinci işte bile çalışmaya başlamış. Durum kontrolden çıktıktan sonra, annesinin yardımıyla bir terapiste gitmeye başlayan Kensgold, şimdilerde temiz. Fakat bağımlılığının geri dönmesinin önüne geçmek için içinde loot box olan oyunları oynamıyor.

“Ben şanslıydım. Bazıları benim gibi olmayacak. Okuldan ayrılmak zorunda kalacaklar, ebeveynlerinin kredi kartlarını kullanacaklar, borca girecekler. Lütfen benim hikâyemden bir ders çıkarın. Star Wars dünyasında geçen bir oyun inşa ediyorsunuz. Çocuklar oynayacak bu oyunu. loot box'dan düşen güzel bir kartın yaşattığı adrenalin hissine aşık olacaklar. Kontrol edilmeyen mikro-ödeme ekonomisine hayır deyin.”

Oyun firmaları, birileri onları kontrol etmedikleri sürece mikro-ödemeleri boğazımızdan içeri sokmaya devam edecekler. Ben de “oynanışı etki etmedikleri sürece,” mikro-ödemelere karşı olmayan biri olarak, son zamanlarda gördüğüm olaylar ve okuduğum hikâyeler sonrasında 60 dolara satılan herhangi bir oyunda şansa dayalı loot box’ların hiçbir şekilde yerlerinin olmadıklarına karar verdim. Skin satacaksan, koy markete 5 dolara, ne istiyorsam onu alayım. Oyun firmaları inatla kör loot box’ların kumar olmadığını söylemekler de sizce bunların kumarhanelerdeki slot makinelerinden ne farkı var ki? loot box’larla çürürümüş Need for Speed: Payback’in loot box animasyonu bile bir slot makinesi yahu! İnsaf.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum