Oculus Rift’in Yeni Prototipine Merhaba Deyin: Crescent Bay

Bu sefer işin içinde ses de var.

Oculus Rift’in yola ilk Development Kit ile çıkışının üstünden uzun zaman geçti.

Sonrasında 1080p sözüyle karşımıza çıkan DK 2 göz başına 960X1080 görüntü sunabiliyordu. Öncekinden çok daha iyiydi, ama hâlâ eksikleri vardı. Örneğin DK 2’de 360 derece algılama yoktu, ne olursa olsun bir sandalyede oturuyor ve tümüyle “orada” olmadığınızı biliyordunuz. Güzel, hatta oyun alışkanlıklarımızı değiştirmeye niyetli bir halde olsa da tam olarak “işte bu” değildi.

Ama Oculus, yeni prototipini tanıttı meraklılara. Genel olarak verilentepkiler ise olağanüstü olduğunu düşündürüyor.

Yeni Prototipin adı Crescent Bay (Hilal formunda körfez) ve bu sefer sadece önümüze bir ekran koymaktan fazlasını yapıyor. Artık gövdeye dahil bir kulaklık var. Böylece ses de etkileşimin net bir parçası haline geliyor. Diğer bir konu ise 360 derecelik algılama teknolojisi. Yani Crescent Bay, bir odada arkanız dönük olsa bile tam olarak nerede olduğunuzu bilecek. Bu da zaten ayakta olmak, dolanmak gibi konuları hayatımıza sokuyor. Daha önceki VR’larda pek bulaşamadığımız şeye.

Deneyenler, aletin tümüyle yenilikçi olduğunun altını çiziyorlar. Oculus konuya dair tam bir bilgi açıklamamış olsa da ekran çözünürlüğünün daha yüksek, gözlere denk gelen lenslerin daha berrak ve tüm sistemin fark edilir biçimde hafif olduğu söyleniyor. Hâlâ gözle sayılabilen pikseller var –ki ekipten gelen yorumlar göz başına 8K x 8K çözünürlüğün masaüstü ekranlarıyla baş edebileceğini belirtiyor- ama bu seviyede bile tüketici sürümünün çıkarılabileceği konuşuluyor.

Gelelim kötü habere (Aslında DK 2’yi alanlar için iyi haber). Crescent Bay’in satışa sunulması gibi bir durum şimdilik söz konusu değil. Üstelik, kendi etkinlikleri dışında bir yerde de göstermeye niyetleri yokmuş şimdilik. Yani yakın zamanda elimizi sürüp deneyemeyeceğiz. Ama bizim gibi insanların VR’ı Mesih gibi görmemesini bir kenara bırakırsak, gerçekten adım adım hayatımıza girecek gibi geliyor. Bunca zaman problem teşkil eden maddeleri tek tek sıraladık, Oculus da bunların farkında ve düzeltmek için çabalıyor. Sadece beklenenden biraz daha uzun sürüyor gibi ama, vaktimiz var. 

Crescent Bay'in arkasındaki beyinler.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum