Ölüm Yıldızının Mimarından Sizlere Bir Mektup Var

Adamı yıllardır suçladık, sonunda patladı işte.

Kuçucuk bir havalandırma çıkışı. Hatta, tam tabiriyle egzoz çıkışı. Buraya atılan iki adet torpido. İmparatorluk’un galaksiye kök söktürdüğü zamanda yok olan devasa bir uzay istasyonu.

Bu işi yapan kişinin yediği laflara bir cevap vermesi bekleniyordu...... yaklaşık 35 yıldır. Sonunda o cevap geldi. Aslen İngilizce olan mektuba buradan ulaşabilirsiniz ama, ucundan kıyısında çevireyim ben size:

Herkese merhaba. Ben, Ölüm Yıldızı’na egzoz çıkışlarını koyan adamım.

Tamam tamam, biliyorum-

“Ne kadar aptalca bir tasarım hatası.”

“Sen, tek başına en güçlü silahımızı ve savaş istasyonumuzu yok eden kişisin.”

“Nasıl olur da BİRİSİ böyle büyük bir hata yapabilir?!”

Son birkaç haftada, arkadaşım ve meslektaşım bellediğim insanlardan, bariz bir tasarım hatası yüzünden koca bir hükümeti devirmeyle ilgili saçmalıklar dinledim. Bunların yanında Güç ile (ve normal yollarla) üstlerim tarafından sayamayacağım kez boğazlandım. (İnsan Kaynakları, robot bir uzaylı büyücü tarafından görünmez olarak boğazlanmama nedense oldukça isteksiz yaklaştı). Ama beni, Ölüm Yıldızı’nın yok olmasıyla ilgili suçlayan herkese verecek tek cevabım var:

Harbiden, ciddi misiniz???

Yani, egzoz çıkışının amacını anlıyır mısınız? AY BOYUTUNDA bir savaş istasyonunun NE KADAR EGZOZ çıkardığının farkında mısınız? Bu aletin yüzlerce katı var. İçinde gezegenleri anında patlatabilecek bir lazer taşıyor. ÇOK FAZLA havalandırmaya ihtiyacı var – aslına bakarsanız o egzoz çıkışlarını womp faresi boyutunda yapabilmiş olmam başlı başına takdiri hak eden bir şey.

Şimdi – gelin Yavin IV Savaşı’nda neler olduğunu gözden geçirelim. Kimsenin bilmediği bir çiftçi çocuk, X-Wing’inden düz bir şekilde bombalar atar, bombalar 90 DERCELİK DİK DÖNÜŞ yapar ve TAM OLARAK küçücük egzoz açıklığından girer, delicesine dar bir boruda millerce düz gider ve Ölüm Yıldızı’nın çekirdeğine ulaşıp onu patlatır.

Burada garip olan şeyi fark ettiniz mi?

Öncelikle, “egzoz” EMİLİM demek değildir. Egzoz DIŞA İTİLME anlamına gelir. Basit aslında – gaz çıkışı sağlar. DIŞA DOĞRU. Yani, bombaları emecek yönde değil. Eğer bir şey yapacaksa, bombaları DIŞARIYA iter.

Peki nasıl olur da bir bomba doğru açıyla yönünü bir anda değiştir? Hmmmmm bilmiyorum ama BELKİ DE İÇİNDE SİHİRLİ UZAY BÜYÜCÜLERİNİN OLDUĞU BİR GALAKSİDE YAŞIYORUZDUR.

“Ama Egzoz Çıkışı Tasarımcısı” diyebilirsiniz. “Bütün sihirli uzay büyücüleri öldürüldü!”

Tüh, evet beni yakaladınız AMA BEKLEYİN! ATIŞI YAPAN ÇOCUĞUN ADI ŞANS ESERİ ‘SKYWALKER’ ÇIKTI. Evet, aynı otoriter (leather daddy) astım makinesi patronumuz gibi. Üstelik kader bu ya, çocuk bizim Boğazlayıcı’yla aynı gezegenden gelme. Ayrıca sonradan anladık ki atışı yaparken hedef bilgisayarını kullanmıyormuş bile. Bak şu tesadüfe.

Ve- hey! Bilgisayarsız nem çiftçisi çocuğu kim kovalıyordu? Oh, doğru – Darth Vader, yani babası! Ve müthiş bir şekilde ilk kez pilotluk yapan oğlunu ıskalamayı başardı. Garip olan başka ne var biliyor musunuz? Ölüm Yıldızı patlamasından sağ çıkan tek kişi Darth Vader’dı! Üstelik Grand Moff Tarkin’in ölümüyle Vader, İmparatorluk’taki ikinci önem önemli kişi oldu...

Bu şekilde ilerliyor işte. Oldukça keyifli bir yazı, eğer İngilizce’niz yetiyorsa, kesinlikle bulaşmanızı öneririm.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum