Pascal Tabanlı İlk Ekran Kartı Tesla P100 Gün Yüzüne Çıktı

Pascal mimarisinin ilk üyesi geldi

Nvidia'nın aylardır üzerinde konuştuğu Pascal mimarisinin ilk meyveleri nihayet gelmeye başladı.

Görücüye çıkartılan Pascal tabanlı ilk ekran kartı Tesla P100'ün veri merkezleri ve iş istasyonlarına yönelik olduğu belirtiliyor. Yeni Tesla P100'ü ne kadar abartsak az kalır, çünkü Nvidia mühendislerinin söylediğine göre ekran kartı 16nm FinFET teknolojisi ile üretiliyor ve bunun yanında GPU, HBM 2 bellek standartını üzerinde bulunduruyor.

Verilen bilgilere göre 16nm FinFET teknolojisi sayesinde harcanan enerji miktarı aynı seviyede kalıyor ve GPU'nun performans değerleri neredeyse iki katına çıkabiliyor. Pascal mimarisi hakkında daha fazla bilgi vermeyen yetkililer, şimdilik sadece Tesla P100'ün yapabileceklerine odaklanmış durumdalar. Tanıtım sırasında kartın HBM 2 bellek teknolojisini çok iyi bir seviyede kullandığının altı çizildi. Söylenenlere göre HBM 2 bellek teknolojisinde şimdilik en fazla 16GB kapasiteye çıkılabiliyor. Ayrı olarak bu bellek teknolojisinin pin başına sunduğu bant genişliği 2Gbps hız ile 256Gbps arasında değişiyor.

İlgili bellek teknolojisi AMD ve SK Hynix ortaklığı sayesinde geliştirilmekte. Anlaşma gereği bu teknolojiyi ilk kullanan AMD oldu. Bu sayede Fury serisi ile R9 Nano GPU'larda alışılanın üstünde bir bant genişliği görme şansına sahip olmuştuk. Konuşulanlara bakılırsa rekabete yeni katılan Nvidia'nın, dengeleri tamamen değiştireceği tahmin ediliyor. Tesla P100 ileri seviye bilgisayarlar için üretildiğinden, kartın bant genişliği 720GB/s olacak. Bellek miktarının ise 16GB HBM 2 olduğu söylendi. Grafik mimarisinde 17 milyar transistör bulunduran kartın bellek kısmında 133 milyar transistör yer alıyor. Yani kartın üzerinde 150 MİLYAR TRANSİSTÖR yer alacak.

Şimdilik Tesla P100 hakkında net bir çıkış tarihi vermeyen Nvidia sonbahar dönemini işaret ediyor. Pascal tabanlı olan ve son kullanıcıya yönelik ekran kartları ile ilgili bilgiler ise ilerleyen günlerde paylaşılacak.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum