Konami'nin yeni futbol/kart oyunu Pitch Clash açık betasıyla birlikte resmen yayınlandı. Şu an için sadece Android cihazlardan erişilebilen oyuna bir göz attık, nedir ne değildir göz gezdirdik. Oyun Konami'nin olduğu için PES serisiyle aynı lisanslara sahip ve bu sayede Bayern Munich, Juventus ve Barcelona gibi takımların da lisansları oyunda yer alıyor. Zaten takımınız için logo seçerken PES'in sahip olduğu logolardan seçim yapıyorsunuz. Konami oldukça farklı bir şey denemiş ve oyunla ilgili ilk izlenimlerim epey bağımlılık yapabileceği yönünde. Ancak tabii ki özellikle maç motorundaki eksiklerin ön plana çıkmasıyla birlikte oyunun biraz daha zamana ihtiyacı var gibi gözüküyor. Oyuna genel hatlarıyla şöyle bir bakalım;
Aldım, Verdim, Ben Seni Yendim
Futbol sahası içerisinde kartlarla oynayacağımız bir oyun diyebileceğim Pitch Clash, bir kart oyunundaki çoğu temel elementi de bünyesinde barındırıyor. Yani sadece Fifa Ultimate Team gibi en iyi oyuncuları takıma koyarak maç kazanmak pek mümkün değil, biraz strateji de gerekiyor ki bu da oynanabilirliği epey yükseltiyor. Bu temel elementlerden en önemlisi şüphesiz kaynak/enerji kontrolü. Çok fazla kart oyununda gördüğümüz "mana cost" Pitch Clash içerisinde de yer alıyor. İşte burada takımı dengeli kurmanın önemi ortaya çıkıyor. Oyunda her kartın bir enerji bedeli var. Hücum ve savunmada ön plana çıkartacağınız futbolcuları bu değerlere göre seçiyorsunuz.
Oyunun temel oynanış şekli hücum yapan taraf enerjisinin yettiği kadar oyuncu seçiyor, karşı taraf da savunma yaparken enerjisinin yettiği kadar oyuncu seçiyor ve bunlar karşı karşıya gelmeye başlıyor. Güçlü oyuncular sizi avantajlı kılsa da rakip güçsüz ama daha fazla oyuncu seçerek atağınızı kesebilir ya da hiç beklemediğiniz bir anda topu kalenizde görebilirsiniz. Sadece oyuncu güçleri değil oyun planınız da gol atma ve yeme durumunuzu oldukça belirliyor. Örneğin hücum pres oynayan bir takımınız varsa savunma yaparken bile hücum oyuncularınızı seçerek önde baskı yapabilirsiniz. İşin hücum tarafında da sol kanattaki oyuncularınıza güveniyorsanız oyunu sol tarafa yığarak rakibi zor duruma düşürmek sizin elinizde.
Taktik Deha Olmaya Gerek Yok
Oyun planları sadece hücum ve defans olarak sınırlı olsa da iki tip hücum ve iki tip savunma elementi var. Formasyonunuzu belirledikten sonra Hücum tarzı ve Hücum bölgesiyle birlikte Defans Tarzı & Defans Bölgesi seçimlerini yapabilirsiniz. Unutmayın bu tercihlere uygun futbolcular ekranda gözüküyor ve pozisyon sırasında bu tercihlerin uygulanabilmesi için bu role uygun en az iki oyuncunun seçilmesi lazım. Özellikle hem tarz hem de bölge anlamında bir kombinasyon yapabilirseniz rakibi hüsrana uğratma ihtimaliniz epey yükseğe çıkıyor.
Oyunu oynayabilmek için çok büyük bir futbol bilgisine veya taktik deha olmaya gerek yok. Zaten en baştaki eğitim kısmında size neyin nasıl yapıldığını basit bir şekilde öğretiyor. Ancak maçlar başlamadan önce rakibin kadrosunu hafızanızın bir köşesine yazmakta fayda var. Çünkü yüksek enerji isteyen iyi kartların yoğun olduğu bölgeler rakiplerce bolca seçiliyor. İşin hücum kısmında sert savunmacılardan uzak durmak gerekirken defans kısmında da yıldız oyunculara sıkı markaj şart.
Orta Kafa Gol
Oyunun grafikleri bir mobil oyun için oldukça tatmin edici gözüküyor. Ancak aynı şeyi maç motoru için söylemek pek mümkün değil. Çoğu zaman kalecilerin top kurtarmadığı ve kaleyi bulan hatta maçta atılan tek şutun gol olduğu bir senaryo ile karşı karşıya kalıyoruz. Zaten bu gollerin çoğu da kafa vuruşlarıyla geliyor. Oyunda duran top tercihlerinin bazılarını siz belirliyorsunuz. Duran topları kullanacak oyuncular ve bu organizasyonlarda hücuma çıkacak savunmacıları seçmek mümkün. Onun dışında duran topa bir etkiniz olmuyor bu esnada kart seçmiyorsunuz.
Oyunun hücum - defans değişimi de zaman zaman karmaşıklığa yol açabiliyor. Bu geçişi sağlamak için her zaman topun mutlaka el değiştirmesi gerekmiyor. Yani açılan bir ortada rakip topu uzaklaştırmak için bile vursa bir anda savunma moduna geçiyorsunuz ve o top her seferinde rakibin önüne sekiyor. Emote sistemiyle birlikte maç esnasında rakiplerinizi tilt etmeniz de mümkün ama toksik olmamak adına bunu kullanmamanız da fayda var. Kimsenin yediği golden sonra bir de emote görmek istediğini sanmıyorum.
Olmazsa Olmaz Market
Oyunda iki tip para birimi var. Bir bildiğimiz coin sistemi olarak nitelendirebileceğimiz altın diğeri de fame token denilen daha nadir bir para birimi. Bu iki değeri de oyun içerisinde kazanabiliyorsunuz. Oyundaki paket sistemi tek oyuncu üzerinden dönüyor. Yani aldığınız paketten yalnızca bir oyuncu çıkıyor. İstediğiniz bir oyuncuyu takıma katmak istiyorsanız ise şansınızın yanınızda olması lazım. Oyunun market kısmında düzenli olarak yenilenen günün fırsatları ve etkinlikler boyunca gelen özel yıldızlar var. Bu oyuncular biraz pahalı olsa da yüksek enerji harcadığınız bir kartın maksimum verim vermesini tercih edersiniz.
Pitch Clash'ın bu market sistemi bence ilerleyen zamanlarda değişecektir. Yani ben sol kanadıma Gervinho almak istiyorsam neden bunun rastgele bir şekilde gelmesini bekleyeyim? Oyunda üçüncü bir para birimi olarak bir mobil oyunun olmazsa olmazı elmas da yer alacak. Sağ üstteki birim kısmında görebildiğimiz elmaslar şu an için alınamıyor. Ancak ilerleyen dönemlerde oyun içi satın alımlar mümkün olacak.
Kısaca Pitch Clash an itibariyle oldukça potansiyel vaat eden ama sorunları da göz ardı edilemeyecek bir oyun olmuş. Maç motorunun gelişmesiyle birlikte oynanabilirliği epey yüksek farklı bir futbol oyununa sahip olabiliriz. Umarımı oyun bu enerji değeri dinamiğini hiç kaybetmez. Ya da ilerleyen dönemlerde gerçek parayla alınabilen "90 gücünde ama 2 enerji istiyor hatta 79.99 daha verirseniz enerjisiz de oynayabilirsiniz" gibi saçma sapan kartlarla bu işlenişi baltalamazlar. Pitch Clash tam sürüm olarak çıkmaya yaklaştıkça yeni oyun modları da oyuna ekleniyor, doğal olarak rekabetçi bir mod da artık oyunun bir parçası olacak. Henüz deneme aşamasında farklılıklarıyla ön plana çıkan oyunun Konami tarafından ilerleyen dönemlerde ne hale geleceğini ise merakla bekliyoruz.