Prey'de Hayatta Kalmanızı Sağlayacak 10 Sağlam Tavsiye

Bu rehberi okuduktan sonra Typhon'lar vız gelip tırıs gidecekler.

 Prey'i oynadık, bitirdik. Sonra tekrar oynadık ve diğer sonlarıyla bitirdik. Bu kadar tecrübe kazandıktan, Talos I'de adım atmadık yer bırakmadıktan sonra bir rehber hazırlayalım dedik. Prey'e yeni başlayanlar değil oyunda bir hayli ilerlemiş Oyungezerler için bile faydalı olacak tavsiyelerimiz var. 

1. Geri Dönüşümü Sevin, Yeşili Koruyun

Talos I'in bitmek bilmeyen bölgelerinde gezinirken Typhon organlarından bir sürü ıvır, zıvır ve çöpe denk geleceksiniz. Hepsini toplayın. Ortalıkta toplanabilecek hiçbir şey bırakmayın. Bu çöpleri Recycler (Geri Dönüşüm Cihazı) dediğimiz havalı bir makinede dört farklı materyale dönüştürebiliyoruz. Bu materyaller sayesinde de kıyafetimizi tamir etmekten tutun da sağlık kitlerine, mermilere, bombalara ve oyunun ilerleyen bölümlerinde yere kurulu makineli tüfeklere kadar pek çok şey üretebiliyoruz. Hatta oyunun başlarında bu materyalleri biriktirebildiğiniz kadar biriktirin derim, bu seviyelerde çok da fazla zorlu düşman yok. Oyun tarzınızı keşfedin ve materyallerinizi hangi yönde harcayacağınıza bundan sonra karar verin derim. Typhon'larla Rambo gibi kapışıcam diyorsanız da kolay gelsin, envanteriniz yetmeyecek. Ha sınırsız materyal hilesini yaparsanızo başka, ama biz önermiyoruz.

2. Mimic'leri Kovalamayın, Tuzağa Düşmeyin!

Oyunun en korkutucu düşmanları Mimic'ler. Aslında en güçsüz düşmanımız da yine bu arkadaşlar ancak etraftaki her eşyanın kılığına girip hiç beklemediğiniz bir anda üzerinize yapışabiliyorlar. Talos I'in karanlık koridorlarında sizi paranoyak yapan ve bu seviyede gerebilen başka bir düşman yok. Ancak diyelim ki bir Mimic'in ağzına ağzına iki defa vurdunuz, canı çok az kaldı ve köşeyi dönüp kaçtı. Peşinden at gözlüğü takıp koşmayın! Mimic'ler zora geldiklerinde kaçıp başka Mimic'lerin yakınlarına saklanmayı seviyorlar (tabii etrafta başka varsa). Böylece sayı üstünlüğünü ele geçiriyorlar. Daha da kötüsü bu Mimic arkadaşımız kaçıp sizi bir Phantom'un ya da Technopath'ın üzerine çekebilir. Hiç istemediğiniz bir dövüşe mecburen girmek zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple dikkatli olun!

3. Silahlarınızı Sadece Öldürmek İçin Kullanmayın

Oyunda yaratıcı bir şekilde kullanabileceğiniz birkaç silah mevcut ve bunların başında sevgili dostumuz, Prey'in en eğlenceli silahı GLOO Canon (Köpük Silahı) geliyor. Bu silahla düşmanlarınızı yere sabitleyebiliyor, ulaşılması güç yerlere çıkabiliyor, düşmanlarınızı küçük odalara hapsedebiliyorsunuz. Merdiven yapmaktan tutun da kaçaklardan sızan elektriğe, borulardan çıkan aleve, buhara kadar her şeyi bu köpüklerle kalıcı ya da geçici olarak durdurma imkanımız da var. Yine köpük silahı sayesinde minik siperler de yapabiliyoruz. 

Bunun dışında bir de tatar yayımız var, ancak kendisi aslında bir NERF silahı. Yani hasar vermiyor, ama düşmanlarımızı başka yere çekmek ve açılması imkansız gözüken kapıların tuşlarına basmak için ideal bir silah. Şu odaya nasıl gireceğim, ne edeceğim diyorsanız tatar yayınıza bir şans verin. O elinizin ulaşmadığı tuşa köpük okla basabilirsiniz. Typhon kontrolündeki insanları da öldürmek yerine şok cihazı ya da köpük silahıyla yanınıza gelmeden durdurabilirsiniz. Yaratıcı olmak ve elimizdeki silahları daha farklı kullanmak oyun sonunda minik farklılıklar yapabiliyor. 

prey-inceleme-haber-ici

4.Neuromod'larınızı (Nöromod) Hemen Harcamayın

Oyunda bir seviye sistemi yok. Yeteneklerinizi tecrübe puanıyla değil, nöromod dediğimiz cihazlarla açıyoruz. Bunlardan da oyunda sayılı miktarda var. Kendimiz de üretebiliyoruz, ama onun da bir limiti var (en azından bir noktaya kadar). Haliyle nöromodları doğru kullanmak büyük önem taşıyor. Oyun tarzınızı oturtmadan bunları kullanmayın derim. Giremediğiniz odaların hepsine zaman içerisinde geri döneceksiniz. Talos I'in her bölümünde defalarca bulunabiliyoruz. Biraz oyun keşfettikten sonra bu modları harcayın derim. Hele ki uzaylı güçlerini oyunun ilerleyen kısımlarında aldığımızı ve bunları da nörmodlarla geliştirdiğimizi düşünürsek kenarda birkaç nöromodumuzun olması iyidir iyi.

5. Dismantle (Parçalarına Ayır) ve Recycle (Geri Dönüştür) 

Oyunda nöromodlar aracılığıyla elde ettiğimiz yetenekler arasında eşyaları parçalarına ayırma ve geri dönüşümden elde ettiğimiz materyal oranını artırma gibi iki kilit yetenek var. Oyunda çok sık cephane ya da sağlık kiti sıkıntısı çekebilir, tamir edilmesi gereken yerleri sırf "yedek parça" yok diye es geçmek zorunda kalabilirsiniz. Bu iki yetenekle oyundaki ekonominizi idare etmek çok daha kolay bir hale geliyor. Hem envanterinizin şişmesini engelliyor, hem de sağda solda bulduğumuz silah ve önemli araç gereçlerden yedek parça yapıp bozuk yerleri tamir edebiliyoruz, otomatik makineli tüfek yuvalarını geliştirebiliyoruz. Oyunu insani yönlerinize ağırlık vererek oynamak istiyorsanız bu iki yeteneğe erkenden yatırım yapın. Neticede Fabricator'dan nöromod basabilir hale de geleceksiniz. Kaynaklar bu oyunda önemli.


6. Düşmanlarınızı İşaretleyin, Özellikle Mimic'leri...

Oyunda Psychoscope'u elde ettikten sonra düşmanları tespit etmek ve güçlerini-zayıflıklarını öğrenmek kolay oluyor. Ancak gizli oynamak için düşmanlarınızın yerlerini bilmeniz gerekli. Oyunun erken safhalarında sadece kostümümüzün zoom özelliğiyle düşman işaretleyebiliyoruz, ancak Psychoscope isimli kask/dürbün/analiz aracını elde ettikten sonra düşman işaretlemek kolaylaşıyor. Özellikle gizliliğe önem veriyor ya da gizli atak bonusuyla düşmanlarınızı bir anda patates etmek istiyorsanız onları işaretleyin. Kaynak sıkıntısı çekerken o Technopath'ın arkasından dolaşıp karaktersiz Mimic'lerin yerini önceden bildiğiniz için yakalanmayacak olmak hem oyununuz hem de kalp sağlığınız için önemli.

7. Yiyecek ve İçeceklerle Sağlık Kasabilirsiniz

Oyunda pek çok sayıda yemek ve içecek bulunuyor, buna alkollü içecekler de dahil tabii. Bu sebeple yemekleri geri dönüştürücüye atmak yerine her daim yanınızda bulundurmanızda fayda var. Üstelik Talos I'deki bu yiyecek ve içecekler insan sağlığı için özel olarak hazırlanmış ve hem yediğiniz anda can veriyor, hem de zaman içerisinde minik minik canınızı artırmaya devam ediyor. Alkollü içecekler ise dünyanızı bir süreliğine şaşırmanıza sebep olsa da Weaver'ların korku güçlerine engel oluyor. Bir Weaver ile savaşırken onun korkutma çığlığını duyarsanız alkol alıp ona dalabilirsiniz. Yalnız tüketilebilir kaynakların bonusları birikmiyor, bu sebeple beş parça yemek yeseniz bile sadece bir tane zaman içerisinde kendi kendine iyileşme bonusu alıyorsunuz.

8. Çalışan Listesini Sıkı Takip Edin

Talos I'in güvenlik odalarındaki bilgisayarlarda uzay istasyonunda yer alan herkesin listesini içeren bilgisayarlar bulunuyor. Bu bilgisayarlar insanların sağlık durumundan lokasyonlarına kadar bilgiler içeriyorlar. Böylece bulunduğunuz bölgede sağ kalan bir insan var mı yok mu önceden haberdar olabiliyorsunuz. İnsan cesetlerinin üzerlerinde ve etraflarında bolca eşya, mermi, kapı kartları ve kodlar bulunduğunu da düşünürsek ölülerin bile arkasından gitmek isteyebilirsiniz. O bir türlü açamadığınız kasanın şifresi hayatını kaybetmiş arkadaşlarınızdan birinin cebinde olabilir. Bazılarınıza saçma gelebilir ama ortalıkta ceset gördüğümde ben ekibe saygıdan onları ayak altından çekip kenarlara bırakıyorum. Piksel de olsalar onlar da insan ve bedenleri saygıyı hak ediyor. İnsanlığımız en çok bu gibi büyük krizlerde ortaya çıkıyor neticede.

9. Envanteriniz Doluyorsa Zulalar Hazırlayın

Ağır eşya taşıma yeteneğien sahipseniz müjde. Hoş bu yeteneğe ihtiyacınız yok zula yapmak için, ama o zaman kullandığınız mobilya/eşya vb. yerini hatırlamanız gerekiyor. Ben envanterimi yeteneklerle geliştirmek yerine haritanın çeşitli yerlerinde güvenli odalar yapıp eşya fazlamı buralarda bırakıyordum. Böylece envanterimi idare etmek daha kolay oluyor. Oyunda evrak çantalarından mobilyalara bir sürü eşya zulalayabileceğiniz nokta var. Hatta eşya fazlanızı hayatını kaybetmiş eş dostun üzerinde bile bırakabilirsiniz. Sadece zulanızın nerede olduğunu unutmayın yeter.

Tamir ve eşya kaldırma özelliğini geliştirirseniz Talos I içerisinde bir sürü güvenli bölge oluşturabilirsiniz. Ben özellikle operatör, Recycler ve Fabricator olan bir bölge bulduğumda buraları makineli tüfek yuvalarıyla güçlendirip, ağır eşyalardan koridorlar yapmayı ve eşya zulalayabileceğim birkaç büyük dolabı da bu bölgeye taşımayı seviyorum. Üs ve ev kurma benim hep ilgimi çeken bir detay oldu ve Prey de bunu yetenekler üzerinden oyunculara sunuyor.

10. Bol Bol Su İçin, Elinizi Yüzünüzü Yıkayın

Şaka yapmıyorum, Talos I'de yediğiniz içtiğiniz size iyileştiriyorsa haliyle temiz su da can vermeli değil mi? Su kaynakları ile bol bol can toplayabilirsiniz, ama biraz sabırlı olmanız gerekli. Çeşmelerde elimizi yıkayarak, su içerek can toplayabiliyoruz. Oyunda sifon da çekebiliyoruz, ancak sifon çekmek can yenilemiyor. Yine de temiz bir tuvalet bırakmak için sifon çekmeyi unutmayın Oyungezerler.

 

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum