Project Scorpio Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Evet, en güçlü konsol Scorpio. Peki bu ne anlama geliyor? Onu ne en güçlü yapıyor?

 Microsoft, Project Scorpio'nun teknik özelliklerini Digital Foundry ile paylaştı. Cihaz gerçekten de iddia edildiği gibi güçlü bir donanıma sahip ve diğer konsolları teknik özellikleriyle bir hayli geride bırakıyor. 

Scorpio'nun teknik özelliklerinin de açıklanmasıyla birlikte aletin etrafındaki sis perdelerinden biri kalktı. Geriye sadece oyunların performans testlerini beklemek ve oyun yapımcılarının konsolun gücünü ne derece kullanabileceğini görmek kaldı. Eh tabii donanımın açıklanmasıyla birlikte Project Scorpio hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olduk ve yeni yorumlar yapıp kendi bilgilerimizi çıkarabilecek hale geldik. Son gelen bilgiler ışığında bizi en çok heyecanlandıran bazı detayları bir araya getirdik. Buyurun efendim. 

1. Gerçekten Beklediğimiz ve İddia Edildiği Kadar Güçlü!

PlayStation 4 Pro ve Xbox One S'in yanında esamesi bile okunmuyor. En azından durum teknik olarak böyle. Halihazırda bir karşılaştırma yazısı yazdığımız için bu madde üzerinde uzun uzadıya konuşmak istemiyorum. Scorpio vs PS 4 Pro ve XBox One karşılaştırmamıza bir göz atın derim. Bu yazıda uzun ve basit bir dille neden Scorpio'nun diğer konsollardan daha güçlü olduğunu açıkladık.

2. Oyunları 4K Oynatacak, Hem De Üst Düzey Performans Sunarak

Yani bu konsolun asıl amacı oyunları 4K oynatmak olduğu için bu maddenin kimseyi şaşırtmaması lazım aslında. PlayStation 4 Pro'da da bazı oyunlar doğal 4K çözünürlükte oynanabiliyor, bazıları da yapay 4K çözünürlük destekliyor ve aradaki farkı tespit etmek neredeyse oldukça güç. Ancak Scorpio hiç zorlanmadan 4K çözünürlük sunuyor ve bunu 60 fps'de yapmayı hedefliyor. Tabii her oyunu 60 fps'de oynatması zor, ancak testi yapılan Forza Horizon'ın GTX 1070'i geçen bir performans gösterdiği ve bunu yaparken de ekran kartını %80 kullandığını hatırlatmak isterim. Üstelik oyun Scorpio için özel olarak optimize edilmemişti bile. Yine de 4K/60fps için üçüncü parti oyunlarını da görmemiz gerekli. 

Konsolun donanımı 4K çözünürlükte ve ortalama ile yüksek detaylar arasında oyunculuk için yeterli, hatta fazla bile. Bu noktada yapımcıların optimizasyon yetenekleri de büyük rol oynayacak. Neticede PlayStation 4'te Horizon Zero Dawn ve Uncharted 4: A Thief's End gibi muhteşem ötesi grafikler gördük.

3. İçindeki GPU'nun Bilgisayardaki Karşılığı...

Donanımsal olarak her özelliğiyle rakiplerini geride bırakan bu cihazı en öne çıkaran detaylardan biri ise CPU ve GPU arasındaki iletişimi hızlandıran ve eforu azaltıp performansı yükselten özel mimarisi. DX 12 modülü direkt olarak GPU'nun komut istemcisi içerisine entegre edilmiş ve bu sayede CPU'nun normal şartlar altında binlerce işlemle yapması gereken çizimleri sadece 11 işlemle hallediyor. Bu da konsolların CPU tabanlı çektiği sıkıntılara karşı oldukça büyük bir çözüm demek aslında. Yani Scorpio, sadece daha iyi parçalara ve daha yüksek değerlere sahip olduğu için değil, iç tasarımıyla da tüm cihazlardan ayrılıyor. 

40 üniteden oluşan ve 1172 MHz hızında çalışan bu ekran kartının PC'lerdeki karşılığı için AMD RX 480 ve GTX 1060'ın biraz daha iyi modelleri diyebiliriz. Ancak konsollara özel optimizasyon yapıldığını düşünürsek ve arka planda başka aplikasyonların yer almadığını da (PC'lerin aksine) buna eklersek performans olarak bu iki ekran kartından daha fazlasını alacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Burada da bir kez daha PS 4 ve Uncharted 4 & Horizon Zero Dawn örneğini göstereceğim. Bu cihazın içerisindeki zayıf GPU ile bile böyle grafikler alabiliyorsak Scorpio'dan yana da umutlu olmalıyız. 

Project Scorpio, kağıt üzerinde PS4 Pro'dan %43 daha fazla hesap ve işlem gücüne sahip.

4. İşletim Sistemi ve Arayüz Çok Daha Hızlı Olacak

Xbox One ve Xbox One S kullanıcıları Live'a giriş yaparken, oyun seçerken ve daha diğer pek çok küçük ıvır zıvırla uğraşırken cihazın bazen kastığını ve arayüze geçişin pürüssüz olmadığını fark etmişlerdir. Zaman zaman bir hayli hantal kalan arayüz ve işletim sistemi bantgenişliği %50 artırılmış yeni HDD ile çok daha hızlı açılacak. Üstelik 12 GB RAM'in yaklaşık 4 GB'si de yine bu ikiliye ayrılmış durumda ve geri kalan 8 GB - 326 GB/s bantgenişliğine sahip RAM'ler tamamen oyun için çalışacak. Ek olarak saat hızı artırılmış ve mimarisi Scorpio için özel olarak tasarlanmış olan yeni bir işlemciyi de unutmamak lazım. 

Bu verilerin tamamı aynı zamanda sistemin çok daha çabuk açılmasına ve çok daha rahat kayıt yapmamıza olana sağlayacak.

5. Scorpio'nun Adaptörü İçinde ve 4K Kayıt Cihazı İle Geliyor

Zorlanmadan 4K kayıt almak ve bu kayıtları arkadaşlarınızla paylaşmak mı istiyorsunuz? Scorpio bu konuda da rakipsiz, çünkü cihazın içerisinde kendine özel bir kayıt cihazı bulunuyor. Yani sistemin performansını etkilemeden, harici bir kayıt cihazı kullanıyormuş gibi video kaydı alabileceksiniz. Üstelik Xbox One'ın koca kara kutusunun aksine bu sefer adaptör de Scorpio'nun içerisinde. Hoş, Xbox One S'te de adaptör konsolun içinde, ancak Scorpio'da da ekstra yük taşımayacağımızı bilmek güzel. Cihazı daha kompakt ve taşınabilir yapan küçük bir detay.

Bunlara ek olarak kayıt cihazının 60 fps'lik kayıtlar alması hedefleniyor. Yani Microsoft, Scorpio'nun 4K/60 fps olması için gemileri yakmış. Tabii yıllar ilerledikçe 60 fps'den feragat etmek zorunda kalacaklar, ancak en azından cihazın ilk çıkışında eski oyunlar da dahil olmak üzere pek çok yapımı bu üst seviyede oynatıp, eş zamanlı olarak sorun yaratmadan kayıt da alabilmesi bekleniyor.


6. DOLBY Atmos ve HRTF Ses Desteği

Scorpio, diğer tüm konsolları ses sistemi desteğiyle de geçiyor. Microsoft'un HRTF ses formatında çıkış veren Scorpio, aynı zamanda DOLBY Atmos ile geliyor. Yani 7+1'e kadar ses sistemi bağlayabileceğiz. Üstelik Atmos teknolojisini illa ses sistemi ile kullanmamıza da gerek yok, kulaklıklarımız da bu harika ses formatından faydalanabilecek. 

7. 4K UHD Blu Ray Optik Okuyucusu Var

Microsoft, ilk Xbox One'ı da multimedya cihazı olarak çıkardığını duyurmuştu. Nitekim, Scorpio ile bu çehre değişmemiş olacak ki cihazda 4K UHD Blu Ray okuyucusu bulunuyor. PlayStation 4 Pro'da bu optik okuyucunun yer almadığını da hatırlatalım. Eh bu özellik aynı zamanda 7+1 ses sistemi desteği ile de paralel olarak bi hayli faydalı. Scorpio'yu alan başka bir multimedya cihazına ihtiyaç duymayacak. Üstelik cihazın Netflix desteğiyle gelmesi de bekleniyor.

8. Özel İçerik Beklemeli miyiz?

Bu konuda biraz sıkıntı var işte. Microsoft, Project Scorpio için çıkaracağı her özel oyunu muhtemelen PC'de de satışa sunacak. Bu aslında kötü bir şey değil, ancak konsola özel oyun gelme ihtimalini azaltıyor. Üçüncü parti oyunlar ise genellikle iki konsola ve ek olarak PC'ye çıktıkları için bu taraftan da çok umutlu olmamak gerekli. Üstelik Microsoft'un özel içerik konusunda yeni nesil konsol cephesinde ne kadar geride kaldığını hepimiz biliyoruz. Bununla birlikte Scorpio'nun doğrudan 4K desteği sunacağı bir sürü oyun var ve bunlardan ilki merakla beklediğimiz Middle-earth: Shadow of War!

9. GTX 1080 ve GTX 1080 Ti'daki Soğutma Sistemi Kullanılmış

Project Scorpio'nun soğutma ve hava transferi için Nvidia'nın üst düzey ekran kartlarında kullandığı soğutma sistemi bulunuyor; yani Vapour Chamber. Scorpio'nun işlemcisi 2.3 GHz (x86) olduğu için fena bir ısınma problemi söz konusu olabilirdi, ancak Microsoft Xbox 360'ın üç kırmızısından dersini almış. Cihazın üst tarafında havalandırma ızgarası bulunmuyor, VC soğutması büyük bir fan ile ısıyı arka taraftan boşaltıyor. 

10. Project Scorpio Ne Kadar Olacak?

Scorpio'nun resmi bir çıkış tarihi yok, ancak E3 2017'de tanıtılacağını biliyoruz. Cihazın satış ücreti de yine bu dönemde açıklanacaktır. Duyurulan donanımı ve üretim masraflarını hesaba kattığımızda üç aşağı beş yukarı bir tahmin yürütebiliyoruz. Konsolun 500 dolar civarında bir fiyat ile piyasaya sürülmesini bekliyoruz. Microsoft'un en fazla 550 dolarlık bir fiyat çekeceğini düşünüyorum. Ülkemizdeki satış fiyatı ise ne yazık ki gerektiğinden fazla olacak gibi gözüküyor.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum