SİYAD'dan Sony Pictures'a Açık Mektup - Blade Runner 2049 İçin Derhal Özür Dilensin!

Blade Runner 2049 sansürüne tepkiler sürüyor

Büyük bir heyecanla beklediğimiz Blade Runner 2049'ın ülkemizde sansürlü şekilde vizyona girmesi çok büyük hayal kırıklığı oldu. Eren'in spoiler'sızBlade Runner incelemesini, en azından giriş paragrafındaki sansür tepkisini mutlaka okumanızı öneririm. Biz de dahil olmak üzere izleyiciler tepkilerini çeşitli kanallar yoluyla göstermeye devam ediyor; ben şahsen önceden almış olduğum biletimi iptal edip bu saçmalığa para vermemeyi tercih ettim örneğin. Her ne kadar acayip merak ettiğim bu filmi sinemada izleyemediğim için üzülüyor olsam da böyle şeyleri sineye çekmemek gerektiğini düşündüğüm için içim rahat.

Filmi Türkiye'de sansürlü olarak yayınlayan Sony Pictures'a en ciddi tepkilerden biri de Sinema Yazarları Derneği'nden (SİYAD) geldi. SİYAD, Sony Pictures'a hitaben açık bir mektup yayınladı ve bu sansürün Türkiye halkına ve Türkiye'deki sinema izleyicilerine hakaret olduğunu söyleyerek derhal özür dilenmesini ve düzeltilmesini talep etti. SİYAD'ın mektubu şu şekilde:

Türkiye'ye Blade Runner 2049'ın oto-sansürlü bir versiyonunu sunmanızı infialle karşılıyor ve de bunu ‘yerel kültüre saygı’ olarak meşrulaştırma çabanızdan derin rahatsızlık duyuyoruz. Kendini ‘yerel bir kültür’ için neyin uygun olup neyin uygun olmadığına karar verme yetkisinde görüp bunu söz konusu ‘kültüre’ empoze etmek, o ‘kültüre’ yapılabilecek en büyük saygısızlıkların başında gelir. Türkiye halkının ve özelde Türkiye'deki sinema izleyicilerinin her çeşit çıplaklık görüntüsünden rahatsızlık duyacaklarını varsaymak Türkiye halkına ve Türkiye'deki sinema izleyicilerine hakaret niteliği taşımaktadır.

Türkiye'de filmlerin sansürlenmesinden mustarip olduğumuz bir gerçek olsa da (bizler ulusal sansüre de karşıyız), sizin pozisyonunuz şu ana dek maruz kaldığımız ulusal sansürden bile daha gülünç biçimde darlaştırıcı bir pozisyon.

Bu konuda derhal özür dilenmesini ve mevcut durumun en kısa sürede düzeltilmesini, geçmişte de yaşanmış olabileceği kuşkusu yaratan benzer durumların bir daha tekrarlanmamasını talep ediyoruz.

Bu mektuptaki bence en önemli cümlelerden biri "geçmişte de yaşanmış olabileceği kuşkusu", gerçekten de acaba Sony Pictures daha önce vizyona giren filmlerde de bu tür sansür uygulamaları yaptı mı diye merak ediyor insan.

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) üyesi olan SİYAD'ın bu tepkisi son derece yerinde ve ses getireceğine de inanıyorum. Bakalım Sony Pictures bu saçma sansüre dair önümüzdeki günlerde açıklama yapıp geri adım atacak mı, bekleyip göreceğiz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum