İnceleme:Spintires

O Vites Bazen Yerine Oturmaz İşte

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

Şu ana kadar normal binek arabanın dışında çok bir araç kullanmadım. Hatırlıyorum bir kere ucundan kamyon sürmeye çalışmışlığım var. Bir kere de sürat teknesi sürdüm çok kısa süreliğine. O kadar. Onun dışında varsa yoksa binek aracı. Ama şimdi Spintires’a bakıyorum da, ya bu iş gerçekte bu kadar zor değildir herhalde?

Bata Çıka Gitmeceler

Spintires’ın türünü düşününce, aslında aklıma en iyi tanım olarak “çamur simülasyonu” geliyor. Evet, komiklik olsun diye söylemiyorum bunu çünkü oyun temelde siz, yıllanmış arazi aracınız ve çamur üçgeninde geçiyor. Çamur aracınızı çok seviyor, bırakmıyor. Siz aracınızı seviyorsunuz. Araç da masum bir Yeşilçam aktrisi gibi bir çamura, bir size meylediyor.

spintires-1

Önümdeki sudaki dalga değil, bildiğiniz çamur işte.

Evet, birbirinden farklı beş (dahası da gelecek) haritada amacınız az çok bu aslında: Çamurla boğuşmak. Tabii merkezinde bu olduğundan şu ana kadarki en iyi sanal çamur Spintires’da. Fizik motoru inanılmaz derecede iyi duruyor. Ama işte, bazen öyle anlar geliyor ki “ya bu araç bu kadarcık çamurda saplanıp kalır mı?” diye soruyorsunuz. Sanki saplanmaz gibi, ama emin de değilim. Dediğim gibi, en fazla sürat teknesi biliyorum ben.

spintires-2

Alçak araçla suya girmeyin, sonunuz iyi olmaz.

 

Rusya’nın Kalın Kasaları

Oyundaki araçlarınız, tam tabiriyle eski kamyon ve jipler. Yok bunun daha güzel bir anlatımı. 70’lerdeki Türk filmlerinden (ne nostalji yaptım ben de bu yazıda) fırlama mavi bir kamyon ya da askeri araçlar sizin emriniz altında. Her bir haritada başlangıçta size verilen araçlar var, haritada başka araçları da yanlarına gidip açıyorsunuz.

spintires-3

– “Pardon, ben yol soracaktım da, ehe”.

Şimdi neden böyle garip çeşitlerde araçlar var? Bir kere hepsine takabileceğiniz eklentiler farklı. Kimisi benzin ekliyor, kimisi tamir puanı yedekliyor. Kimisi kereste yüklemeyi sağlıyor, kimisi de vinç olarak iş yapıyor. Kasası farklı olan araçlar, farklı eklentileri kabul ediyorlar. Bir de araçların her birinin yapılarına göre arazide nasıl tepki verdiği meselesi var ki, Spintires’ı başarılı kılan özelliklerden biri de bu.

spintires-4

İlerideki zorluklardan habersiz yükümü kuşanmışken ben.

Araçların hem beygir gücü, hem tekerlek özellikleri, hem de ağırlıkları etkiliyor çamurla olan nihai sınavınızı. Mesela sıkı bir kamyonla boşken ıslık çala çala yolları aşınca, araca keresteleri yükleyip çamur içinde homurdanmaya başlayabiliyorsunuz. Bu tür ağırlıkların da etkisi var oyuna. Dedim ya, fizik motoru çok başarılı diye. Yalan değil, hâlâ o toprak parçalarının yüzüme çarptığını hisseder gibiyim.

Bazen Batınca Çıkamazsın

Spintires’ın bu kadar güzel özellikleri var tamam ama her şey aynı çizgide gitmiyor. Bir kere oyundaki içerik mevzusu biraz sıkıntılı. Kendinize görev verilmesini istiyorsanız, şansınıza küsün. Bahsettiğim kereste mevzusu, oyunda şimdilik olan tek görev. Farklı yerlere taşıyorsunuz ama sistem aynı. Diğer bir konu, haritaların gezmek konusunda her zaman teşvik edici olmaları. Herhalde SSCB döneminden kalma gizleme aygıtları dağılmış alana ( böyle bir oyuna da bu konsept giderdi), biz de kamyonlarla gidip oraları görünür hâle getiriyoruz. Ama neden? Çok bir sebebini bulamadım ben. Yine de olur, olmaz değil.

spintires-6

Filmin varil sahnesi oyunda daha sakin ve biraz sıkıcı kalıyor.

Ama asıl problem elimizdekinin az ya da çok, bu kadar olması. Spintires çamurda debelenmenin merkezde olduğu, hatta tüm içeriğin de bu olduğu bir oyun işte. Bunun için 30 dolar vermenin ne kadar mantıklı olduğunu tartışmak gerekiyor. Ama siz yorulmayın, ben tartıştım ve “Meh!” yorumunu yaptım. Çamurla kendinize kamuflaj yapın, yatın içine, pusuda bekleyin. Bakın bakalım nasıl güncellemeler gelecek, içerik nasıl şekillenecek. Ona göre yatırım yapmaya karar verin. Ha derseniz ki “çamur bana yeter”, durmayın. Ama diyorum, gerçekte bu kadar da zor değildir herhalde o aracın çamurla imtihanı.

NOT

6

KÜNYE

 Spintires (PC)

Tür: Çamur Simülasyonu

Yapım: Oovee Game Studios

Dağıtım: Oovee Game Studios

Kutulu Fiyatı: -

Dijital İndirme: 30$ (Steam)

Bulunduğu Platformlar: PC

Ne İyi?

-Grafikler

-Fizik motoru

-Çamur yok mu çamur

-Anlayamazsınız

Ne Kötü?

-İçerik zayıf

-Amaçsızlık var oyunda

YORUMLAR
Parolamı Unuttum