Visceral'ın Star Wars Oyununun Akıbeti Daha Baştan Belliymiş

Sonu hüzünlü bir Star Wars oyunu hikayesi

Bu ayın en önemli gündem maddelerinden biri EA'in yeni bir Star Wars oyunu üzerinde çalışan Visceral Games'in fişini çekmesiydi. Bunun hakkında çok şey yazıldı çizildi; sorunun temelinde bu Star Wars oyunun hikaye odaklı oluşu olduğu söylendi ki EA'den Patrick Söderlung'un kararı açıklayış şekli de böyleydi. Oyunun oyuncuların uzun süre, tekrar tekrar oynayacakları bir deneyim sunmadığını ve bunun için de oyunun tasarımının değişmesi gerektiğini söylüyordu Söderlung. Bunun sonrasında oyunun yardımcı yazarı Todd Stashwick "oyun harikaydı, acayip eğlenceliydi, komikti, muhteşemdi" şeklinde bir açıklama yaparak tek kişilik hikayeleri seven oyuncuların daha da hüzünlenmesine sebep oldu.

Bu haftasonu ise oyunla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı ve gördük ki daha başından beri bu projede yanlış giden ve bir türlü yoluna konulamayan çok şey varmış.

Bir kere aslında oyun ilk başta bir Star Wars oyunu olarak çıkmamış ortaya, ilk baştaki fikir bunun açık dünyada geçen bir korsan oyunu olmasıymış. Evet, evet, korsan oyunu. Ama o sıralarda Assassin's Creed: Black Flag'in yayınlanması ve EA'in Star Wars oyunu geliştirme haklarını alması işin gidişatını değiştirmiş. Kotaku'ya anonim olarak röportaj veren Visceral çalışanlarının aktardığına göre bu noktada oyunun korsan oyunu olmasından vazgeçilmiş ve Star Wars oyununa dönüştürülmüş.

O sıralarda Visceral Games'in geliştirici ekibi ikiye bölünmüş, çünkü bir taraftan da Battlefield Hardline'ı geliştirmeleri gerekiyormuş. Battlefield Hardline'ın piyasaya çıkışı da ekibin geri kalanının işini kolaylaştırmamış, çünkü bir grup o oyun için güncelleme ve içerik geliştirmeye devam etmiş, yani daha baştan Star Wars için ellerinde yeterli sayıda çalışan yokmuş.

Uncharted'ın yazarı Amy Hennig Visceral Games'e katılır katılmaz oyunun açık dünya mantığı terk edilmiş ve bunun yerine aynı Uncharted gibi içinde sıkı hikaye öğeleri bulunan, aksiyon-macera türüne yönelinmiş. Zaten bu noktada oyun da Project Ragtag olarak anılmaya başlamıştı ve biz de size oyunun planlanan hikayesi ve karakterleri hakkında detaylı bilgi vermiştik.

Oyun bu şekilde geliştirilmeye çalışılırken çalışan sayısının eksikliği git gide daha çok hissedilmeye başlamış, oyunun planlanan büyüklüğü ekibin boyunu aşmış, yöneticilerden oyunun pazarlanabilirliğine dair baskılar gelmeye başlamış (işte bu Söderlung'un söylediği şeyin özeti, "bununla mikro ödeme pastasından nasıl pay kapacağız" diyorlar yani), geliştirme aşamasında değişikler yaşansa da bunların yönetim katında onaylanması uzun sürmüş, süreç yavaşlamış, Frostbite motoru üçüncü şahıs perspektifinde sorunlar yaşatmış, buna bir de San Francisco'da bulunan stüdyonun idare masrafları eklenince olay işin içinden çıkılamaz bir hale gelmiş ve bu noktada da patlamış.

Visceral çalışanlarından biri bunu ötenazi olarak adlandırmış, oyunun daha fazla acı çekmesindense ölmesinin daha iyi olacağını, çünkü oyunun beklenen standartların çok gerisinde kaldığını söylemiş. "Oyunun tek sorunu tek kişilik hikaye olması değildi" diyor çalışanlar. Bir diğer çalışanın tahmimine göre eğer fişi çekilmese oyunun maliyeti 100 milyon dolar civarında olacakmış. "Bu stüdyo bünyesinde bu büyüklükte, bu maliyette bir oyun yapma fikrinin mantıklı bir yanı yoktu" demişler.

Patrick Söderlund da zaten Kotaku'ya yaptığı açıklamada oyunu iptal etmelerinin sebebinin bunun tek kişilik bir oyun olmasıyla ilgisi olmadığını söylemiş: "Tek kişilik oyunları, hikaye ve karakter odaklı oyunları ben de çok seviyorum. Hikaye anlatımı her zaman bizim bir parçamız oldu ve elbette tek kişilik oyunlar devam edecek. Almış olduğumuz bu karar yaratıcı bir karardı, bizim işim oyunculara yeterince derin bir deneyim ve hikaye sunabilmek ve sınırları zorlamak. Bu oyunda bunu başaramadığımızı düşündük".

Kotaku'nun benim yalnızca özet geçtiğim son derece uzun makalesini şuradan okuyabilir ve "vay be, meğer neler neler dönmüş" diye hayret edebilirsiniz.

Visceral'ın elinden alınan Star Wars oyunu artık EA Vancouver liderliğinde EA Worldwide Studios'ta. Elbette oyun artık hikaye tabanlı aksiyon macera olmayacak, "daha geniş kitlelere hitap edecek" bir yapıya bürünecek.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum