Dosya - Yeni Nesilde Bağımsız Oyunlar

Bağımsızlar hangi konsolda, ne isimlerle ve ne sayıda geliyor?

 

 Bu yazı daha önce Oyungezer Dergisi'nde yayınlanmıştır.

Yıllardır beklenen yeni nesil konsolları da, sırf pazarlamasına milyonlarca dolar harcanan, yüzlerce kişilik ekipler tarafından geliştirilen oyunlarını da gördük sonunda.Fakat biliyoruz ki oyun dünyasının geleceği bu devasa yapımların sırtında değil. Bağımsız oyunlar, geliştiricileri ve takipçileri artık ikinci sınıf vatandaş sayılmıyor. Hal böyle olunca bağımsızların kalesi sayılan PC'ye konsollar da yeni nesilde birkaç gol atmak istiyor. Duyurulan oyunlar arasında, özellikle de PlayStation 4 tarafındaki bağımsız yapım yoğunluğunu gözden kaçırmak mümkün değil. Biz de bu dosyada bu oyunlardan bir kısmını derleyip bir göz atalım istedik.

BAĞIMSIZ DERKEN?

"Indie" teriminin biraz suyu çıktı, bir nevi janr oldu kendisi. Gerçek anlamıyla bağımsızlık durumuna bakmadan, düşük bütçeli, ufak bir ekip tarafından geliştirilen, ya da görece daha "sanatsal" her yapıma "bağımsız" der olduk. Üstelik bağımsız bir geliştirici sonradan bu sıfatını kaybetse dahi bir kez üzerine yapıştığı için sonraki oyunlarını da öyle farz ediyoruz. Belki de hata ediyoruz. Ediyor muyuz? İtiraf etmeliyiz ki biz de bağımsızlığı bu dosyada biraz işimize geldiği gibi algıladık. Misal, kendi oyununun dağıtımcısı olmayı şart koşacaksak eğer, Xbox One'daki bağımsız oyunların sayısı sıfıra iniyor. Evet, sıfır.

PLAYSTATION 4 MÜ, XBOX ONE MI?

Önümüzdeki yarım düzine yıl boyunca oyun dergisi editörlerinin başını ağrıtacağı tahmin edilen bu soruyu bağımsız yapım oyunlara verilen destek yönünden ele alırsak, özetle, Sony rakibini beşe katlıyor. Lafın gelişi değil ha; şimdiye dek duyurulanlar arasında PlayStation 4'e çıkacak olan bağımsız oyunların sayısı Xbox One'a çıkacak olanların yaklaşık beş katı. Öyle ki, bu durum bizi bu dosyayı hazırlarken oyunları iki cepheye ayırıp karşılaştırmaktan alıkoydu. Dosyanın bir nevi PS4 ve PS Vita oyunları sergisine dönüşmesinin nedeni budur: Adamlar yapmış.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum